Διαρκείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στην ανατολική Κρήτη, μετά από τον σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – στο Αρκαλοχώρι, από τον οποίο ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

Πριν από λίγο σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στην Κρήτη. Η σεισμική δόνηση καταγράφεται στις 14:02 το μεσημέρι.

Έξι δονήσεις μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Οι δονήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Η πρώτη ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 το πρωί της Δευτέρας, ενώ 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν, 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου της Κρήτης στις 10:30.

Ακολούθησε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ στις 10:46 και μια σεισμική δόνηση  4,1 Ρίχτερ στις 10:47. 4,5 Ρίχτερ έπληξαν την περιοχή, στις 11:21 και 4,1 Ρίχτερ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μινώα Πεδιάδας μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με πληροφορίες από το cretapost.gr.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι, συμμετείχε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.

«Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης με πρώτο βήμα σήμερα τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες.

https://www.intronews.gr/5932-2-seismos-kriti-5-8-rihter-entasi

«Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να δούμε για πόσου ανθρώπους μιλάμε που θα χρειαστεί να μείνουν εκτός των σπιτιών τους απόψε έτσι ώστε σε προαύλιους χώρους και χώρους που μπορεί να στηθεί το οτιδήποτε με την έννοια του πρόχειρου καταυλισμού να στηθεί«. δήλωσε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης.