Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, μετά την προειδοποίηση του Παρισιού για «αντίποινα», στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει μόλις 12 άδειες αλιείας για μικρά σκάφη που λειτουργούσαν στα ύδατα της χώρας, από τις 47 αιτήσεις που έγιναν συνολικά.

Η προοπτική ενός νέου διασυνοριακού αλιευτικού πολέμου ήρθε μετά την έκδοση αδειών από το Ηνωμένο Βασίλειο που βασίζεται σε στοιχεία για το ιστορικό αλιείας ενός σκάφους στα χωρικά του ύδατα και στη συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρει το BBC, η βρετανική κυβέρνηση θα καλέσει για εξηγήσεις τη Γαλλία, μετά τις προειδοποιήσεις, υπογραμμίζοντας πως τις θεωρεί αδικαιολόγητες τις ενέργειες. «Έδωσα οδηγίες στην υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον να καλέσει την πρέσβειρα της Γαλλίας για συνομιλίες αύριο, για να εξηγήσει την απογοήτευση και τις δυσανάλογες απειλές εναντίον του ΗΒ και των Νησιών της Μάγχης», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία κατέσχεσε ένα βρετανικό αλιευτικό στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες για τα αλιευτικά δικαιώματα. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει η Γαλλία τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή να αυξήσει τους δασμούς εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων. «Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.