To Άμστερνταμ είναι διάσημο για την όμορφη αρχιτεκτονική του, τους ποδηλατόδρομους και τα τοπία του, αλλά ποιος θα μπορούσε να αφήσει απέξω τα coffee shops. Τα καταστήματα, δηλαδή, που μπορεί κάποιος να αγοράσει και να καταναλώσει προϊόντα ινδικής κάνναβης. Μη γελιόμαστε, αυτά κι αν είναι διάστημα στην ολλανδική πόλη.

Επομένως είναι απορίας άξιο που ενώ βασίζεται ο τουρισμός της Ολλανδίας σε αυτά, η οικολόγος δήμαρχος της πόλης Femke Halsema, θέλησε να τα περιορίσει στους τουρίστες. Για την ακρίβεια, έχει ήδη προχωρήσει στην πρόταση να απαγορεύεται η είσοδος στους ξένους ταξιδιώτες στα coffee shops, με σκοπό να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών έρχεται στην Ολλανδία μόνο για την χρήση κάνναβης, που όμως η προσωπική τους ευχαρίστηση δημιουργεί προβλήματα στους ντόπιους. Αν εμάς μια φορά μας ενοχλούν κάποιοι τουρίστες το καλοκαίρι που βροντοφωνάζουν μετά από πολύ αλκοόλ, φανταστείτε τι συμβαίνει στο Άμστερνταμ και πόσο πιο πολύ ακόμα μπορούν να ξεφεύγουν. Μέρα μεσημέρι κιόλας.

«Το Άμστερνταμ είναι μια διεθνής πόλη και θέλουμε να δεχόμαστε τους τουρίστες, αλλά θα θέλαμε τουρίστες που έρχονται για τον πλούτο της πόλης, για την ομορφιά της, για τους πολιτιστικούς της θεσμούς», δήλωσε η Halsema τον Ιανουάριο. Και αυτή τη δήλωση και η πρωτοβουλία της Halsema για απαγόρευση, έχει βρει υποστηρικτές.

Κι εκείνοι με τη σειρά τους θέλουν να σταματήσουν οι τουρίστες να καταναλώνουν κάνναβη. Όπως δήλωσε ένας 26χρονος κάτοικος του Άμστερνταμ στην Deutsche Welle, ενώ ξεκουραζόταν σπίτι του, είδε ένα τουρίστα υπό την επήρεια ουσίων να κάθεται στο παράθυρό του και να κάνει εμετό. «Δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό. Δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία συνοικία στην οποία ζουν μόνιμα άνθρωποι, ζουν οικογένειες», αναφέρει.

Μεγάλο πλήγμα για τα coffee shops

Είναι όμως γεγονός πως η απαγόρευση μπορεί να είναι και καταδικαστέα για τα coffee shops. Ειδικά μετά την περίοδο του lockdown, που τα έσοδά τους έτσι κι αλλιώς μειώθηκαν. Η οικονομική τους ανάκαμψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη και ενδεχομένως κάποια να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με την Eve Mcguire, εργαζόμενη σε coffee shop, μεγάλο μέρος των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προέρχεται από ξένους τουρίστες. «Αν απαγορευτεί η είσοδος στους τουρίστες, το 80% των πελατών μας θα χαθεί. Και όχι μόνο αυτό. Οι Ολλανδοί πελάτες μας δεν κάθονται στα καφέ. Αγοράζουν κάνναβη και μετά πηγαίνουν σπίτι τους. Οι άνθρωποι που κάθονται στα coffee shops και ξοδεύουν έτσι περισσότερα χρήματα είναι κυρίως ξένοι τουρίστες».

Ούτως ή άλλως, η εφαρμογή του μέτρου θεωρείται δύσκολη δεδομένων των πάρα πολλών μη Ολλανδών αλλά Ευρωπαίων πολιτών κατοίκων της πόλης. «Θα πρέπει να δείχνεις άδεια παραμονής για να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι τουρίστας. Όμως δεν χρειάζεσαι τέτοια άδεια για να δουλέψεις εδώ αν είσαι πολίτης της Ε.Ε», λέει η Eve Mcguire.

Ο Gary Gallacher, ο υπεύθυνος του Μουσείου Κάνναβης του ΄Άμστερνταμ λέει ότι ακόμα και με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο τουριστικός τζίρος είναι μειωμένος στο μισό σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Δεν πιστεύει ότι το μέτρο που θέλει να περάσει η δήμαρχος τελικά θα θεσπιστεί. Αλλά αν αυτό συμβεί, απλά θα ενισχύσει το παράνομο και υπόγειο εμπόριο.

«Πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό των ταραχοποιών τουριστών. Μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες αλλά όχι τις συνήθειες», είπε και πρόσθεσε: «Το Άμστερνταμ θα έχει πάντα αυτή τη φήμη. Όταν έκλεισαν τα coffee shops στο πλαίσιο του lockdown εμφανίστηκαν έμποροι ναρκωτικών σε κάθε γωνία. Οπότε λίγες μέρες μετά αυτή η απόφαση άλλαξε και ξανάνοιξαν με takeaway».

Εκλεπτυσμένη τουριστική πόλη

Η Halsema θέλει να απομακρύνει και τη Red Light District, τις βιτρίνες δηλαδή των οίκων ανοχής, και να τις οδηγήσει προς τα περίχωρα της πόλης. Οι αξιωματούχοι της πόλης ελπίζουν ότι έτσι το Άμστερνταμ θα γίνει πιο ελκυστικό σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της κι όχι απλά για πάρτι.

Ο Gallacher αναφέρει ότι απλά θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αστυνόμευση στα κεντρικά σημεία της πόλης. «Όλοι είμαστε υπέρ του περιορισμού των ανεξέλεγκτων και πολλές φορές βίαιων πάρτι από Βρετανούς κι άλλα αντίστοιχα φαινόμενα. Αλλά το να εμποδίζεις κόσμο να ξοδέψει χρήματα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν μου φαίνεται έξυπνη ιδέα».