Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, La Repubblica, αποκάλυψε πως ο πρώην πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, φέρεται να συμβιβάστηκε με τη διάδοχό του, Τζόρτζια Μελόνι. Γράφει χαρακτηριστικά πως λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες έκανε «κωλοτούμπα».

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες η κεντροαριστερή ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει εγγυήσεις για τη Μελόνι και να τους διαβεβαιώσει για τους τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ιταλική κυβέρνηση

Ποιους όρους έθεσε ο Ντράγκι στην Μελόνι

Η νέα πρωθυπουργός αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση – και στρατιωτική- προς την Ουκρανία και να να σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
  • Δεύτερον, θα παραμείνει σταθερά και αδιαμφισβήτητα προσηλωμένη στο ΝΑΤΟ, χωρίς «ναι μεν αλλά» και αστερίσκους.
  • Τρίτον, να μην εγκρίνει νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κρατικό χρέος της Ιταλίας.

Η επικοινωνία του Ντράγκι με την Μελόνι

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο διάλογος μεταξύ τους έχει ξεκινήσει τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ γράφει πως συναντήθηκαν και κατιδίαν.

Το δημοσίευμα επιμένει ότι «η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά καρπός μιας ζωτικής πολιτικής ανάγκης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της νέας πρωθυπουργού: Να αφήσει κατά μέρος τη ριζοσπαστική πλατφόρμα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρώμης».

Διαψεύδει ο Μάριο Ντράγκι

Πριν από λίγο πάντως, η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».