Οι πόλεις πρέπει συνεχώς να εξελίσσονται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους. Ειδικά στην Ευρώπη, όπου ο ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό. Οι ηλικιωμένοι είναι οργανικό μέρος τους, για αυτό και πρέπει να γίνουν πιο φιλικές προς εκείνους. Ήδη μερικά πάρκα διαθέτουν εξοπλισμό γυμναστικής κατάλληλο για ηλικιωμένα σώματα, ενώ το πεζοδρόμια είναι πλατιά, ώστε να διευκολύνεται η κίνησή τους.

Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά, οι αλλαγές αυτές στις πόλεις, αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν τη βιωσιμότητα μιας πόλης. Το 2021, περισσότερο από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω. Μέχρι το 2050, σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες της Ε.Ε θα είναι μέρος αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η πρόκληση είναι να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των ηλικιωμένων. «Η πανδημία ήταν μια κλήση αφύπνισης για τις πόλεις γιατί αναγκάστηκαν να δώσουν προσοχή στους ηλικιωμένους, την ομάδα που ήταν πιο ευάλωτη στην πανδημία», δήλωσε η Kira Fortune, περιφερειακή σύμβουλος στο δίκτυο Healthy Cities του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ευημερία στα αστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές «όπως παγκάκια στα οποία οι ηλικιωμένοι μπορούν να ξεκουράζονται ενώ περπατούν». Καινοτόμες ιδέες εφαρμόζονται για να κάνουν τους δρόμους πιο φιλόξενους για τους ηλικιωμένους. Στην Ολλανδία, χρησιμοποιήθηκαν για παράδειγμα μηχανήματα για να λειάνουν τα λιθόστρωτα στη μεσαιωνική συνοικία της, ώστε να γίνει η γειτονιά πιο προσιτή για ηλικιωμένους και κατοίκους με ειδικές ανάγκες.

Τα μέτρα που αφορούν τα μέσα μεταφοράς και την κινητικότητα είναι επίσης σημαντικά για να παραμείνουν δραστήριοι οι ηλικιωμένοι. Η Λισαβόνα ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι ηλικίας άνω των 65 ετών δεν χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό, στα δημόσια λεωφορεία, στις περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές και στο χαρακτηριστικό τραμ της πόλης.

Ακόμα μια πρόκληση για τις πόλεις στην Ε.Ε, είναι η στέγαση ηλικιωμένων που δεν θέλουν να μείνουν σε οίκους ευγηρίας, αλλά κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν. «Οι ηλικιωμένοι πλέον δεν θέλουν να είναι σαν τους γονείς τους, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν αυτάρκεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να ζήσουν μόνοι τους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινή ζωή» λέει η Fortune.

Τι έχει αλλάξει στις πόλεις

Στη Λιουμπλιάνα, οι αρχές της πόλης προσπαθούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία δεσμεύοντας δημόσιες κατοικίες για ηλικιωμένους. Η Simona Topolinjak, υφυπουργός υγείας και κοινωνικής περίθαλψης της Λιουμπλιάνα, είπε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, με το οποίο οι ηλικιωμένοι μπορούν να πουλήσουν τα διαμερίσματά τους στις αρχές της πόλης, με αντάλλαγμα μια μηνιαίο ενοίκιο και το δικαίωμα διαμονής σε αυτό το κατάλυμα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Και στην Ιταλία έχουν πάρει μερικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ζωής των ηλικιωμένων. Στην ιταλική πόλη Ούντινε, όπου οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 27 τοις εκατό του πληθυσμού, στόχος είναι να επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να ζουν ανεξάρτητα, χωρίς να αισθάνονται μοναξιά. Υπάρχουν πολλές δημόσιες δραστηριότητες όπως μαθήματα τέχνης και υπαίθρια γυμναστική που βγάζει τους ηλικιωμένους κατοίκους από τα σπίτια τους και έρχονται σε επαφή με άλλους.

Αν και το ηλικιακό group τους είναι από τις πιο ενεργές ομάδες σε εκλογές στην Ε.Ε, οι ανάγκες τους συχνά παραμελούνται στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Σε διάφορες πόλεις δημιουργούνται συμβούλια για να δώσουν στους ηλικιωμένους πολίτες φωνή στην τοπική νομοθεσία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η ανάγκη να εισακουστούν οι επιθυμίες τους έχει γίνει πιο επιτακτική μετά από την πανδημία.

Η Fortune υποστηρίζει ότι η οικοδόμηση πόλεων φιλικών προς τους ηλικιωμένους δεν θα ωφελήσει μόνο εκείνους, αλλά μακροπρόθεσμα, θα ωφελήσει και τις νεότερες γενιές. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί επενδύσεις που δεν αποσκοπούν μόνο στην άμεση ανακούφιση των ηλικιωμένων, αλλά αντιμετωπίζουν βαθύτερες συστημικές ανισότητες, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνούν.

Photo: Unsplash.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Κίνα: «Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ – «Ανακάτεψε την Ευρώπη, προσπαθεί τώρα να ταράξει την Ασία»

EgyptAir: Σε τσιγάρο οφείλεται η συντριβή της πτήσης MS804 που κόστισε τη ζωή σε 66 επιβαίνοντες

Μαρία Ζαχάροβα: Όταν λέμε για αντίποινα σε χώρες της Δύσης να μας παίρνετε στα σοβαρά