Με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Ρόδο και Κέρκυρα, το μόνο που έλειπε ήταν να εκδηλωθούν νέες μεγάλες πυρκαγιές. Οι φόβοι που υπήρχαν για τη χθεσινή ημέρα δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και η πυρκαγιά στη Μαγνησία που έγινε αιτία να χαθούν δύο ανθρώπινες ζωές, μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά στον Βόλο ξεκίνησε από το Βελεστίνο και επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα φτάνοντας στη Βιομηχανική Περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο Βελεστίνο και την γύρω περιοχή κι ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι περιοχές Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, ενώ ακολούθησε ανάλογη οδηγία για τις περιοχές Αλυκές, Πευκάκια, Άγιος Γεώργιος, Νέα Αγχίαλος.

φωτιά

Σοβαρό πρόβλημα μέσα στη νύχτα αντιμετώπισαν και τα Μελισσάτικα με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση προς τον Βόλο.

Πολύ δύσκολη ήταν για τους πυροσβέστες η κατάσταση στο Σέσκλο όπου η φωτιά έφτασε σε απόσταση 100 μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

φωτιά
φωτιά

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και υπάρχουν εστίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το βράδυ τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται στο νότιο μέρος θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στη Ρόδο, όπου η φωτιά ήταν σε εξέλιξη για ακόμα ένα βράδυ, όλη τη μέρα χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται. Αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε μία μεγαλύτερη αναζωπύρωση σε δασική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά.

φωτιά

Αναφορικά με την Κάρυστο το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και έχει μία πορεία ανάμεσα στον Πλατανιστό και στον Αντιά, που βρίσκεται λίγο πιο βορειοανατολικά, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν.

Στην Κέρκυρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση.

φωτιά

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στη χθεσινή ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Έσβησαν οι φωτιές σε Λαμία και Τιθορέα

Μία διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Λαμία, καθώς η γενικότερη εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη.

Από χθες στις 8:00 το βράδυ, που κόπασαν οι άνεμοι, έσβησαν και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολώνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει πλήρης άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει τα μέγιστα τις δυνάμεις πυρόσβεσης ακόμη και για τις τελευταίες ενέργειες με το πρώτο φως της μέρας.

Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής.

Σήμερα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των ζημιών.