Ανάμεσα στα ανερχόμενα κέντρα του πλούτου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την φετινή έκδοση της μελέτης World’s Wealthiest Cities της Henley & Partners, εταιρείας συμβούλων σε θέματα μετανάστευσης ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. 

H Henley & Partners τοποθετεί την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες που πρέπει να παρακολουθεί κανείς, καθώς ανακάμπτει μετά την κρίση χρέους και μπαίνει στα ραντάρ των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Η ανάπτυξη από τις αγορές μεσαίου εισοδήματος θα είναι ο κύριος μοχλός των παγκόσμιων τάσεων.

Τα «hot» σημεία είναι η Αττική, η Μύκονος και η Κρήτη.

«Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική κρίση χρέους, η Ελλάδα έχει εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των εκατομμυριούχων στη χώρα να αυξάνονται σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει η Henley & Partners.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, η Ελλάδα διαθέτει ήδη 64.700 εκατομμυριούχους, 105 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 8 δισεκατομμυριούχους -ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο128.000 από τους εκατομμυριούχους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα μέσα στο 2024, με την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες που τους προσελκύουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει φέτος 9.500 εκατομμυριούχους, έναντι απωλειών 4.200 το 2023, ενώ τους περισσότερους θα χάσει η Κίνα (15.200).

Για τρίτη χρονιά στη σειρά, η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους εκατομμυριούχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς 6.700 άτομα αναμένεται να μεταναστεύσουν εκεί έως τα τέλη του έτους.

Με μηδενικό φόρο εισοδήματος, χρυσή βίζα, πολυτελές lifestyle και στρατηγική τοποθεσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν φέτος σχεδόν διπλάσιους εκατομμυριούχους από τον αμέσως επόμενο προορισμό, που είναι οι ΗΠΑ.

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι ψηφίζουν με τα πόδια τους σε αριθμούς ρεκόρ». 

«Από πολλές απόψεις, αυτή η μεγάλη μετανάστευση των εκατομμυριούχων αποτελεί πρόδρομο δείκτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή του παγκόσμιου σκηνικού και των τεκτονικών πλακών του πλούτου και της δύναμης, με ευρείες συνέπειες για την μελλοντική τροχιά των χωρών που αυτοί αφήνουν πίσω τους ή διαλέγουν για το νέο σπίτι τους», σχολιάζει η Henley & Partners.

Στην Αθήνα ζουν 22.600 εκατομμυριούχοι

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Ηenley, στους 22.600 ανέρχονταν οι εκατομμυριούχοι στην περιοχή των Αθηνών έως τέλος του 2023, με αποτέλεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να χαρακτηρίζεται ως ανερχόμενο κέντρο πλούτου στην έρευνα World’s Wealthiest Cities» της Henley & Partners.

Ο εν λόγω πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία 10ετία -τα στοιχεία της αφορούν την Αθήνα και τις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και ο Πειραιάς. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πρωτεύουσα ζουν 42 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 3 δισεκατομμυριούχοι.

«Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια». «Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει ανακάμψει δυναμικά, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην πόλη να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια ειδικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας», σχολιάζει η Henley & Partners.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, στη Νέα Υόρκη κατοικούν 775 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, στο Σαν Φρανσίσκο 692 και στο Λος Άντζελες 504. Ακολουθεί το Λονδίνο με 388 centi-millionaires και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Πεκίνο, με 365.

Αύξηση 20% των εκατομμυριούχων έως το 2031

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Henley Global Citizens Report η Ελλάδα για τη φετινή χρονιά βρίσκεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες χώρες προσέλκυσης εκατομμυριούχων, και συγκεκριμένα στην 8η θέση καθώς εκτιμάται ότι στη χώρα μας θα έχουμε 1.200 νέες εισροές HNWI.

Πρόκειται σαφώς για μια θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία 2011 – 2021 η Ελλάδα είχε στην Ευρώπη τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (-22%) πίσω από την Τουρκία (-40%) καθώς αντί να αυξάνει τους εκατομμυριούχους της έχανε και αυτούς που είχε.

Αντίθετα, η πρόβλεψη έως το 2031 θέλει την Ελλάδα να έχει μία αύξηση των φυσικών προσώπων υψηλής οικονομικής επιφάνειας κατά 20%, η οποία είναι υψηλότερη από μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.