O Guardian αφιερώνει δημοσίευμά του στον τρόπο που η Ευρώπη διαμορφώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια, βυθισμένη σε κρίσεις κάθε είδους, με την χαρακτηριστική φωτογραφία της γιαγιάς από τη φλεγόμενη Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, να κυριαρχεί.

Η αναδρομή ξεκινά από την εποχή που η Γηραιά Ήπειρος χωρίστηκε σε δύο εχθρικά μέτωπα στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου, την περίοδο των δικτατοριών του νότου και την εξέλιξη κατά την οποία η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντάσσονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνοντας σε εννέα τον αριθμό των μελών της.

Τα αυταρχικά καθεστώτα έπεσαν, οι δημοκρατίες αναγεννήθηκαν μακριά από τα τείχη και οι ομοσπονδίες διαλύθηκαν. Ωστόσο οι πόλεμοι δεν έλειψαν, με φόντο την οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια και τις ανθρώπινες κακουχίες.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αναφορές των τελευταίων πενήντα ετών, συγκαταλέγεται στα πιο χαρακτηριστικά συμβάντα η μεγάλη πυρκαγιά που κυρίευσε την χώρα μας, το καλοκαίρι του 2021, κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξαν νεκροί, περιουσίες καταστράφηκαν και μεγάλες εκτάσεις γης παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Ο ιστορικός καύσωνας που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν η πόλη του Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, σημείωνε 47,1 βαθμούς Κελσίου και οι πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και της Κρήτης, έφτασαν στην Εύβοια, όπου κάηκαν τεράστιες εκτάσεις από πευκοδάση και ελαιώνες.

Φωτογραφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο στο πρόσωπο της ηλικιωμένης μέσω της φωτογραφίας που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Guardian υπενθυμίζει ότι είκοσι πέντε χώρες χρειάστηκε να στείλουν πυροσβέστες και εξοπλισμό σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εκτονώθηκε στα πλαίσια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, το εκτενές δημοσίευμα επικεντρώνεται στην προσφυγική κρίση, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ενώ αναλύει εκτενώς καίρια γεγονότα που διαμόρφωσαν το συνολικό γίγνεσθαι της σύγχρονης ιστορίας.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: The guardian