Παρουσιάζοντας αρχικά κάποια στατιστικά στοιχεία για τον καιρό στη χώρα τα Χριστούγεννα τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνει ότι «είναι λίγες, μην πούμε ελάχιστες, οι φορές που οδηγούμαστε σε χιονισμένα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά».

Ενδεικτικά αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάσκης στο site του, ότι «από το 1990 μέχρι και το 2010, σταθήκαμε τυχεροί στο να δούμε χιόνι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων μόνο 4 φορές.

Λογικό θα πει κανείς μιας και θεωρητικά είμαστε μόλις στην αρχή του Χειμώνα, οπότε και οι πιθανότητες να συναντήσουμε τον λευκό επισκέπτη τουλάχιστον χαμηλά ή και σε πόλεις όπου ζούνε οι περισσότεροι, είναι πολύ μικρές».

Ο καιρός από τις 14 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, «το διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα.

Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα «διάλλειμα» από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο.

Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα».

Καιρός Χριστούγεννα

Ο καιρός από 21 έως 31 Δεκεμβρίου 2023

Φτάνοντας το δεκαήμερο των εορτών ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τα εξής: «Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας.

Καιρός Πρωτοχρονιά

Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά, με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Συμπερασματικά, ο μετεωρολόγος καταλήγει στα εξής: «Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο, με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα.

Οι βροχές δεν φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά».