Η Μύκονος, η Τήνος, η Νάξος και άλλα νησιά ντύθηκαν στα λευκά, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς». Παρότι στις φωτογραφίες το τοπίο φαίνεται μαγικό και εξωπραγματικό, η ισχυρή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα. Στη Νάξο, λίγο μετά το Γαλανάδο, 4-5χλμ. έξω από τη χώρα, το χιόνι έχει μπλοκάρει την είσοδο στα ορεινά χωριά. Λόγω της κακοκαιρίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα απαγορεύονται οι μετακινήσεις προς τα ορεινά χωριά του νησιού.

Στην πεδινή Νάξο σπάνια σημειώνονται τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να λειτουργούν συνεχώς για να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός πολιτών από τα αυτοκίνητά τους, με τη συνδρομή της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το naxostimes.gr, στις 7:00 περίπου το βράδυ και ενώ η χιονόπτωση ήταν σφοδρή στην κεντρική και την ορεινή Νάξο, οδηγοί οχημάτων κατά την επιστροφή τους από τα χωριά στη Χώρα, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου που προκάλεσε ο παγετός, έχασαν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους και κατέληξαν σε χαντάκια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό μπλοκάρισμα στο δρόμο από Χαλκί σε Σαγκρί και να διακοπεί η κυκλοφορία για αρκετή ώρα.

Στα λευκά «ντύθηκαν» τα χωριά Χαλκί, Φιλώτι, Κινίδαρος, Απείρανθος, Κόρωνος, Κωμιακή, Μονή, Σαγκρί, Δανακός, Κεραμωτή, Σκαδό και οι περιοχές της ορεινής και κεντρικής Νάξου, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα χιόνια κατά διαστήματα έντυσαν στα λευκά και παραλιακούς οικισμούς της Νάξου προσφέροντας ένα σπάνιο και μοναδικό θέαμα. Λίγα χιόνια έπεσαν και στη Χώρα της Νάξου, ωστόσο δεν το έστρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του χιονιά, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.

Η κακοκαιρία Ελπίς και σε άλλα νησιά

Η Άνδρος χτυπήθηκε περισσότερο από όλα τα νησιά των Κυκλάδων από την κακοκαιρία Ελπίς. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Νικολέττα, κάτοικος της Άνδρου, μεταφέροντας την κατάσταση εκεί.

«Στο Μπατσί της Άνδρου, έχει αρκετά χιόνια, αλλά πιο πολύ είναι στα ορεινά χωριά. Ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει συνέχεια, είναι και ο σύζυγός μου στα εκχιονιστικά. Υπάρχουν κάποια αποκλεισμένα χωριά», είπε η κ. Νικολέττα. «Το 2004 είχε χιονίσει αρκετά, αλλά τα περισσότερα χιόνια τα είχε ρίξει το 1987», πρόσθεσε η ίδια.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Σύρο, το χιόνι στρώθηκε για τα καλά μετά από αρκετά χρόνια. Επιστρατεύθηκαν μηχανήματα για να ανοίξουν τους δρόμους στην Απάνω Μεριά στην οποία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων. Στην Τήνο επίσης σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις. Στην Πάρο επίσης το έστρωσε σε πολλές περιοχές του νησιού, όπως και στην Σέριφο και τη Μύκονο.

Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις Κυκλάδες. Με σχετικές αποφάσεις των Δήμων, είχε ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων για 48 ώρες στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, μέχρι να υπάρξει βελτίωση των καιρικών φαινομένων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greek Reporter (@greekreporter)

Τα σχολεία είναι κλειστά σε όλα τα μεγάλα νησιά, Σύρος, Νάξος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Μύκονος, Σαντορίνη, αλλά και σε μικρότερα σε πληθυσμό όπως η Αμοργός κ.α. Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι διδακτικές ώρες δε θα χαθούν καθώς εφαρμόζεται το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτό ίσχυε την περίοδο του lockdown.

Photo: Olofos.com