Νέο περιστατικό κακοποίησης αλόγου, κατά το οποίο ο ιδιοκτήτης του το έδεσε και το άφησε στον ήλιο στην Χαλκιδική, γνωστοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία εθελοντή του Φιλοζωικού Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Σωματείου Πολυγύρου, στη Χαλκιδική.

Ο εθελοντής που έκανε την καταγγελία αντιλήφθηκε ότι το άλογο βρισκόταν δεμένο κάτω από τον ήλιο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι, σταμάτησε με το αυτοκίνητο προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του ζώου και διαπίστωσε ότι το σκοινί ήταν τόσο κοντό που δεν επέτρεπε στο άλογο να μετακινηθεί στη σκιά.

Αμέσως κάλεσε την Άμεση Δράση, ώστε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης, να γίνουν συστάσεις και να μετακινηθεί το ζώο στη σκιά. Το άλογο είχε δεκάδες μύγες πάνω στο πρόσωπό του, ενώ υπήρχε κι ένας κουβάς για νερό που ήταν πεσμένος, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα.

Κατά την αναμονή για την έλευση του περιπολικού ο ιδιοκτήτης ήρθε στο σημείο. Όταν ο εθελοντής του ζήτησε να μετακινήσει το άλογο στη σκιά, εκείνος είπε πως είναι δικό του περιουσιακό στοιχείο και το διαχειρίζεται όπως θέλει, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Η ανάρτηση του Σωματείου

«Όταν ήρθε το περιπολικό προσπέρασε για πάρα πολλά μέτρα το σημείο που ήταν δεμένο το άλογο (ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι δεν το είδε ενώ ο συνοδηγός είπε ότι το είδε) παρά τα σήματα του εθελοντή να σταματήσει…

Μέχρι να περπατήσει ο εθελοντής για να βρει το περιπολικό, ο ιδιοκτήτης του αλόγου το πήρε και έφυγε… Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η βιασύνη του να εξαφανίσει το άλογο που άφησε ανοιχτή τη βρύση…

Στη συνέχεια δόθηκαν τα στοιχεία του εθελοντή και η περιγραφή της κατάστασης στο πλήρωμα του περιπολικού, για να λάβε αργότερα τηλεφώνημα από το Α.Τ ότι οι αστυνομικοί του περιπολικού δεν βρήκαν το ζώο εκεί, επομένως δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Φυσικά, υπήρχαν φωτογραφίες που είχαν ήδη σταλεί στο Α.Τ… εν ολίγοις από τις 15.00 φτάσαμε στις 21.45 για να γίνουν αυτά που πρέπει».

Δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 61χρονου άνδρα από αστυνομικούς στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, την καταγγελία έκανε 41χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι πρόεδρος φιλοζωικού σωματείου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των ιπποειδών
Οδηγίες για την προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα στην εν λόγω ανακοίνωσή αναφέρεται πως της τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες που σχετίζονται με τα παραπάνω ζώα έχουν αυξηθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών τις τελευταίες ημέρες γίνονται αποδέκτες πολλών
καταγγελιών αναφορικά με:

  • Τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.
  • Τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών τις τελευταίες ημέρες γίνονται αποδέκτες πολλών καταγγελιών αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο, αλλά και τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό της και ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στη χώρα μας με τον καύσωνα «Κλέων» η αρμόδια διεύθυνση τονίζει τη σημαντική θερμική καταπόνηση που υφίστανται τα ζώα εργασίας αλλά και τα μεταφερόμενα ζώα στα επιβατηγά πλοία.

Κατά συνέπεια εξακολουθεί να ισχύει η αρ. 3) σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας, η οποία τροποποιείται ως προς τα εξής: Εφεξής και για τις μέρες του έτους στις οποίες η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 35οC έως 39οC τα ζώα εργασίας δε θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα τις ώρες 12:00 – 17:00.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ωράριο προφύλαξης για τους εργαζόμενους που αναφέρονται στην αρ. 52903/26.5.2023 σχετική εγκύκλιο είναι 12:00 – 16:00. Τις μέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39ₒC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. επίσης, επισημαίνεται ότι η μεταφορά ζώντων ζώων θα πρέπει να γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 C δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό. Βάσει των παραπάνω, οι αρμόδιες αρχές καλούνται για την εντατικοποίηση των σχετικών επιθεωρήσεων και την επιβολή κυρώσεων όπου διαπιστώνονται μη συμμορφώσεις με την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου.