Ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου, στην έκταση του οποίου ζωντανεύει μέχρι σήμερα η αρχαία ιστορία της χώρας, αποκαλύπτει κειμήλια και κατάλοιπα των πολιτισμών που πέρασαν, όχι μόνο από την Κεφαλονιά αλλά από τον ελλαδικό χώρο συνολικά.

Ένα ταξίδι στην αρχαιότητα, από την περήφανη Ακρόπολη της Σάμης που δεσπόζει στην κορυφή του όρους Λαπίθα στη Ρωμαϊκή Βίλα της Σκάλας με τα περίπλοκα μωσαϊκά της, έως τα μυστικά των μεγαλοπρεπών μυκηναϊκών τάφων. Το ρωμαϊκό νεκροταφείο γεμάτο με αρχαιολογικούς θησαυρούς και το μουσείο του Αργοστολίου που κουβαλά την γεμάτη πολιτισμικές διαφορές ιστορία των Επτανήσων, ρίχνουν φως στην ιστορία της Κεφαλονιάς

Αρχαία Ακρόπολη

Με θέα στο λιμάνι της Σάμης, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης σε ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία, προκειμένου να θυμίζει τις αναφορές των ομηρικών διηγήσεων.

Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι το 188 π.Χ. όταν περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία, η Κεφαλονιά ήταν σημείο αναφοράς. Στη ρωμαϊκή εποχή δε, η πόλη γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη άνθιση, με την κατασκευή πολυτελών σπιτιών και δημόσιων κτιρίων. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν ερείπια της ελληνιστικής εποχής, τα κυκλώπεια τείχη και το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, μαζί με τάφους που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Από την τοποθεσία μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα και το νησί.

Μυκηναϊκοί Τάφοι

Αξιοσημείωτο δε, ότι οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους αρχαιολόγους, είναι οι πιο μεγαλειώδεις στην περιοχή των Ιονίων Νήσων. Σε ύψος, αγγίζει τα 3,95 μέτρα και διάμετρο έχει 6,8 μέτρα. Περιέργως, ένας τάφος κατασκευάστηκε πάνω από έναν μικρότερο προκάτοχό του, με τις πέτρες του ενσωματωμένες στη νέα δομή. Αν και είχε υποστεί ζημιές, ο πλούτος των αντικειμένων που βρέθηκαν – συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, ειδωλίων και χρυσού – μαρτυρούν όχι μόνο τους εύπορους ενοίκους των τάφων αλλά και την ευημερία της περιοχής ως μυκηναϊκού κόμβου γύρω στο 1350 π.Χ.