Κάτι σημαντικό πάει να πετύχει το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε ως μια απλή διαμαρτυρία πολιτών και έφτασε χθες να προκαλέσει μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί τι γίνεται (και αν γίνεται νόμιμα) από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις.

Το «Κίνημα της πετσέτας» άρχισε να μεγαλώνει στην Πάρο. Ομάδα πολιτών, με όπλα τις πετσέτες τους, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι σε όλο το νησί έχει γίνει κατάληψη από ξαπλώστρες με αποτέλεσμα οι «ελεύθερες» παραλίες να είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα.

Αυτό που καταγγέλλουν ότι συμβαίνει είναι ότι επιχειρηματίες που εξασφαλίζουν άδεια από τον δήμο, επεκτείνουν τη… δραστηριότητά τους όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να ξεκινούν από μια παραλία γεμίζοντάς τη ξαπλώστρες και τελικά να καταλαμβάνουν και τους γύρω κόλπους.

«Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε μέλος της Κίνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ομάδα «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες-Save Paros Beaches» γράφει χαρακτηριστικά στο Facebook ότι «ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε».

Οι υποστηρικτές

Μέχρι στιγμής ένας πολιτικός κι ένα δημόσιο πρόσωπο έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των δράσεων του κινήματος.

Ο Λάκης Λαζόπουλος ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία από σχετική διαμαρτυρία με συνοδευτικό σχόλιο «Αυτή η κατάσταση που πάει να “καθιερωθεί” και στην Πάρο… πάνε να την Μυκονιάσουν. Ξαπλώστρες, κρεββάτια, ντιβάνια και ούτε σπιθαμή για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν γνωρίζω αν έχει δώσει άδεια ο Δήμος Πάρου. Ξέρω ότι ο κόσμος λέει “πάμε στην Πάρο, όχι στην Πάρω”. Είμαι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση των παραλιών και για τους μη ξαπλώνοντες».

Εκτενή αναφορά έκανε μέσω Facebook και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

«Μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου. Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη Διαύγεια στοιχεία για τα τις συμβάσεις και της παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ. Οι κάτοικοι, με την Κίνηση Πολιτών προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».