Σύμφωνα με χρήστες των social media και όσα μεταφέρει το cretalive.gr, ο πλούσιος αφρός που ξέβρασαν τα κύματα στην παραλία εμφανίστηκε στην παραλία των Ματάλων, αλλά κυρίως στον Κομμό, εντυπωσιάζοντας όλους όσοι το παρατήρησαν.

«Capuccino coast»: Το παράξενο φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Κρήτη

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.

Μεγάλα κύματα μετέφεραν τον αφρό που ξεβράστηκε στην παραλία, δίνοντας την εντύπωση ενός γιγαντιαίου φλυτζανιού καπουτσίνο με πλούσιο αφρό. Εξάλλου από το ρόφημα αυτό πήρε το φαινόμενο την ονομασία του.

Σύμφωνα με επισημάνσεις επιστημόνων, το «capuccino coast» προκαλείται όταν στη θάλασσα αναμειγνύονται άλατα, ακαθαρσίες, χημικές ουσίες, πλαγκτόν, εκκρίσεις από φύκια και υπολείμματα αποσύνθεσης από τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Με τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται, τα απόβλητα αυτά αναμειγνύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες τις οποίες μεταφέρουν στην ακτή τα κύματα.

Το φαινόμενο ερμηνεύεται από τους παλαιότερους ως προσπάθεια της θάλασσας να αυτοκαθαριστεί.

Δείτε εικόνες από το εντυπωσιακό φαινόμενο:

Κρήτη παραλία αφροί
Κρήτη παραλία αφροί