Μετά το δύσκολο έργο της εύρεσης σπιτιού από εκπαιδευτικούς κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας και τα πανάκριβα ενοίκια που είχαν να αντιμετωπίσουν, ήρθε η ώρα, με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, να έρθουν αντιμέτωποι με την προοπτική να εγκαταλείψουν τη στέγη τους ακόμη και από τα μέσα Μαΐου.

Ο Δήμος Μυκόνου ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ του νησιού πως, παρά τις προσπάθειες του Δήμου, δεν έχουν βρεθεί καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων «που τους βγάζουν από τα σπίτια που είχαν νοικιάσει».

Περιφέρονται φιλοξενούμενοι από σπίτι σε σπίτι

Πρωτόγνωρες κι αν μη το άλλο ντροπιαστικές οι εν λόγω καταστάσεις, αναφέρουν η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου. «Δυστυχώς 25 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στο νησί αναγκάζονται, σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιούνη, να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους σκοπεύουν να τα διαθέσουν ως airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν! Ήδη εκπαιδευτικοί περιφέρονται φιλοξενούμενοι από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη».

Και ενώ η δημοτική αρχή του νησιού γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, κινητοποιήθηκε μόλις τα τέλη Απριλίου καλώντας ιδιοκτήτες δωματίων και ακινήτων στο νησί να παρέχουν σπίτια για μίσθωση στον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν οι «άστεγοι» εκπαιδευτικοί.

Παρά το ότι η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο έθεσε το ζήτημα της στέγασης στη Δημοτική Αρχή, παρά το ότι συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο για το θέμα πέρυσι τον Σεπτέμβρη στο οποίο αποφασίστηκε παμψηφεί να γίνει από τον Δήμο Μυκόνου πρόταση προς ιδιοκτήτες προκειμένου να παρέχουν δωμάτια προς ενοικίαση για να στεγαστούν οι εκπαιδευτικοί, το πρόβλημα δεν λύθηκε.

Δωρεάν διαμονή 60 αστυνομικών

Και όχι μόνο αυτό. Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πού να μείνουν, ο Δήμος Μυκόνου προέβλεψε για τη στέγαση 60 αστυνομικών και φρόντισε να μισθώσει ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν όλοι οι αστυνομικοί που θα πάνε στο νησί για να εργαστούν κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Δεν χωρούν λόγια…

«Κράτος και Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή είναι άφαντοι, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το οξύτατο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου και είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια χρονιά, της ίδιας ανάλγητης πολιτικής απέναντι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου» προσθέτει η ανακοίνωση της η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Μάη στη 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου.