Τα Νότια Προάστια της Αττική, σύμφωνα με έρευνες, καταλαμβάνουν τα πρωτεία τόσο της ακρίβειας όσο και των νέων κατασκευών για το 2023 και για τους πρώτους μήνες του 2024.

Στα κορυφαία σημεία με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές περιλαμβάνονται η Βουλιαγμένη, όπου η μέση τιμή έφτασε τα 6.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+2,4%) ενώ ακολουθούν η Βούλα με 5.495 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+12,1%), η Γλυφάδα με 4.811 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+10,0%), και ο Άλιμος με 4.778 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+9,6%).

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ακινήτων Green Estate, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το εννεάμηνο του 2023 στα Νότια Προάστια κόστισε κατά 44% περισσότερο από το 2022 και κατά 49% από το 2021.

Οι αυξήσεις αυτές σημειώνονται κατά κύριο λόγο στο Ελληνικό, στον Άλιμο, στο Π. Φάληρο, στη Γλυφάδα και στη Βούλα.

Ωστόσο ηπιότερες αυξήσεις και πιο προσιτές τιμές καταγράφονται στις υπόλοιπες περιοχές των Νοτίων, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Ηλιούπολη, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα και η Αργυρούπολη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έρευνα της REMAX, αποδεικνύοντας τη δυναμική ανάπτυξη των τιμών στα Νότια Προάστια. Οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, με μέσο όρο 15,8%. Ειδικότερα, οι περιοχές Βάρης, Γλυφάδας και Ελληνικού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ακίνητα, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, κατά μέσο όρο 17,2%.

Σύμφωνα με ανάλυση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills, στα Νότια Προάστια οι τιμές για prime κατοικίες κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και διαμορφώνονται στην Αθήνα στα 11.200 ευρώ/τ.μ. Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης πορείας των πραγμάτων είναι το γεγονός ότι ορισμένες πολυτελείς κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα παραδοθούν μέσα στο 2024, έφτασαν να πωλούνται έναντι 12.500 ευρώ ανά τ.μ.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Ελληνικό, με τις παραθαλάσσιες κατοικίες (Cove Residences, The Cove Villas, Riviera Tower) στις οποίες μπήκε πωλητήριο το τελευταίο διάστημα να γίνονται ανάρπαστες και να πωλούνται μεταξύ 9.500 με 10.000 ευρώ το τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Riviera Tower αγοράστηκε για 32.000 ευρώ το τ.μ.

Νότια Προάστια

Έτσι, στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, στο Ελληνικό, μετά την εξάντληση των 500 πρώτων διαμερισμάτων/κατοικιών που βγήκαν προς πώληση και τα οποία εξασφάλισαν κυρίως Έλληνες αγοραστές, σειρά παίρνουν διαμερίσματα/κατοικίες, που ξεπερνούν τις 1.100 σε αριθμό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας γειτονιάς Little Athens.

Αναφορικά με το κατασκευαστικό/οικιστικό κομμάτι της ευρύτερης αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού επτά νέα κτίρια κατοικιών θα είναι ορατά από την παραλιακή, παράλληλα με τον ουρανοξύστη που είναι υπό κατασκευή. Έως το τέλος του έτους ο ουρανοξύστης θα έχει φτάσει τα 100 μέτρα και ο αριθμός των παραθαλάσσιων κτιρίων κατοικιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα έχει αυξηθεί σε 15, όπως αναφέρεται σε εκτενή αναφορά του Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των νέων οικιστικών αναπτύξεων που ανακοινώθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες στα Νότια Προάστια είναι η έναρξη της κατασκευής του Apollo Hills, ύψους επένδυσης 200 εκατομμυρίων ευρώ, στη Βούλα, που ανακοινώθηκε από τη Henderson Park και τη Hines, σε συνεργασία με την Greece Sotheby’s International Realty, που αναλαμβάνει την πώληση των κατοικιών του νέου πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος.

Νότια Προάστια

Τα πλεονεκτήματα

Εκτός από την πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη θάλασσα, τα πλεονεκτήματα στις περιοχές αυτές είναι η καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση (γραμμή μετρό και γραμμή τραμ), ενώ σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του εθνικού αερολιμένα από την περιοχή του Ελληνικού η ζήτηση κατοικίας άρχισε να αυξάνεται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αργότερα με την έλευση του μετρό, τα έργα ανάπλασης του φαληρικού όρμου και τον θετικό αντίκτυπο από τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαχύθηκε σε μεγαλύτερη έκταση.

Παραμένουν χαμηλότερες οι τιμές

Χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate. Ενδεικτικά, η σωρευτική ανατίμηση των κατοικιών στην Ελλάδα από το χαμηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης (3ο τρίμηνο 2017) ανέρχεται σχεδόν στο 50%, με το επίπεδό τους ωστόσο να παραμένει 14% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 3ου τριμήνου του 2008, σε αντιδιαστολή με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που οι τιμές βρίσκονται 37% υψηλότερα από το 2008.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενώ η τιμή του τετραγωνικού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμη σε ελκυστικά επίπεδα για τους επενδυτές, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες χώρες.

Ελκυστικές είναι και οι αποδόσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στο 6% (ακόμα και στον τομέα της κατοικίας), πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης, η οποία έχει αρχίσει να ανακάμπτει την τελευταία 5ετία, είναι η επιστροφή του ΑΕΠ σε αυξητική τροχιά, που συνοδεύτηκε από άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της εμπιστοσύνης. Επίσης η μείωση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας ενίσχυσε τη ζήτηση, ύστερα από μια περίοδο σημαντικής αύξησης που επέτεινε την κάμψη στην οικιστική αγορά.

Επιπλέον, η εντεινόμενη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό μείωσε τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς πώληση, αύξησε τα ενοίκια και προσέλκυσε επενδυτές, ενώ τα σημαντικά έργα υποδομών και ανάπλασης, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενσωματώνονται επίσης σταδιακά στις αποτιμήσεις των ακινήτων.

Ποιοι προτιμούν τα Νότια Προάστια

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα και κυρίως στα Νότια Προάστια προέρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία, αλλά επίσης αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. Η αυξημένη ζήτηση των ξένων επενδυτών προέρχεται και από το γεγονός ότι θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους λόγω της αβεβαιότητας συγκεκριμένων αγορών του εξωτερικού, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις από ό,τι στις χώρες τους. Είναι γεγονός ότι, παρ’ όλη την ισχυρή αυξητική τάση των τελευταίων ετών, οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι ακόμη ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως της Ισπανίας, Ιταλίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Η αυξημένη ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες προέρχεται ιδιαίτερα και από τη γενιά των millennials (1981-1996) και τους Gen X (1965-1980), ιδίως από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι, επικεντρώνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στο έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, με τη ζήτηση να εστιάζει νεόδμητες πολυτελείς κατοικίες 150 τ.μ και άνω.

Photo Credit: Shutterstock