Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί όπως μαρτυρούν τα ενοίκια, η καθημερινότητα και οι λογαριασμοί. Ευτυχώς η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αλλά κρατά και αυτή μια θέση ψηλά στην κατάταξη.

Έρευνα του Worldwide Cost of Living της EIU διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι τιμές στο κόστος ζωής αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση αναλογικά με το τοπικό νόμισμα. Η αύξηση των τιμών έχει επιβραδυνθεί από το 8,1% που είχε καταγραφεί στην περσινή έρευνα, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από την τάση του 2017-2021.

Η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα είναι η Σιγκαπούρη, που διατήρησε τα ηνία για ένατη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Ισοβάθμησε ωστόσο με τη Ζυρίχη και ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη,  η οποία έπεσε στην τρίτη θέση φέτος. 

ρεις πόλεις των ΗΠΑ, οι Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο, συγκαταλέγονται στις 10 πιο ακριβές του κόσμου ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής, κατά μέσο όρο, έχουν υποχωρήσει στην κατάταξή ως προς το κόστος ζωής. Στη Δυτική Ευρώπη βρίσκονται τέσσερις από τις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την έρευνα, λόγω του σταθερού πληθωρισμού στα είδη τροφής και ένδυσης. Οι Μόσχα και Αγία Πετρούπολη γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη καθώς οι κυρώσεις αποδυνάμωσαν το ρούβλι.

Η Αθήνα ακολουθεί πιο χαμηλά στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου συγκεντρώνοντας βαθμολογία 60 (συγκριτικά με το 100 της Νέας Υόρκης που είναι σημείο αναφοράς για τις λίστες).

Αν και η φετινή έρευνα,  Worldwide Cost of Living, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό, καλύπτει 173 από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, ο παγκόσμιος μέσος όρος έχει υπολογιστεί εξαιρουμένων του Κίεβου και του Καράκας, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον υπερπληθωρισμό.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου 

1. Ζυρίχη και Σιγκαπούρη (ισοπαλία) (με βαθμολογία 104)

3. Νέα Υόρκη και Γενεύη (ισοπαλία) (με βαθμολογία 100)

5. Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 98)

6. Λος Άντζελες (με βαθμολογία 97)

7. Παρίσι (με βαθμολογία 91)

8. Τελ Αβίβ και Κοπεγχάγη (ισοπαλία) (με βαθμολογία 89)

10. Σαν Φρανσίσκο (με βαθμολογία 86).

Η φθηνότερη πόλη του κόσμου είναι η Δαμασκός

Η φθηνότερη πόλη στον κόσμο δεν είναι άγνωστη για τη λίστα. Η Δαμασκός, η κατεστραμμένη πρωτεύουσα της Συρίας, σημείωσε βαθμολογία μόλις 13, συγκριτικά με το 100 της Νέας Υόρκης, που είναι σημείο αναφοράς στην έρευνα.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική καλύπτουν κυρίως το κατώτατο μέρος της λίστας για το κόστος ζωής και έχουν έξι από τις 10 φθηνότερες πόλεις στον κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και μέρη της Μέσης Ανατολής που είναι πολύ πιο ακριβά. Για παράδειγμα το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και το Αμμάν στην Ιορδανία είναι τα πιο ακριβά στην περιοχή, με κόστος παρόμοιο με πολλές πόλεις στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, οι τιμές αυτές ορίστηκαν πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, γι’ αυτό και περιλαμβάνεται στη λίστα το Τελ Αβίβ.

Στην υποσαχάρια Αφρική, από τις εννέα πόλεις που περιλαμβάνονται στη λίστα, η Χαράρε, η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, είναι η πιο ακριβή. Η Douala, στο Καμερούν, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση και ανέβηκε κατά 16 θέσεις, φτάνοντας έφτασε στην 112.

Οι φτηνότερες πόλεις τον κόσμο

1. Δαμασκός  (με βαθμολογία 13)

2. Τεχεράνη (με βαθμολογία 20)

3. Τρίπολη (με βαθμολογία 23)

4. Τυνησία (με βαθμολογία 32)

5. Λουσάκα (με βαθμολογία 33).

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay