Αλλάζουν όλα αναφορικά με το «κοινωνικό» πακέτο της κυβέρνησης, εν όψει εκλογών, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και της πιθανής αναθεώρησης των ημερομηνιών προσφυγής στις κάλπες. Τα επιδόματα στους ένστολους, οι εφάπαξ παροχές στους συνταξιούχους με την «προσωπική διαφορά» και η μετακίνηση για την εφαρμογή των αυξήσεων στο βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη, είχαν αποφασιστεί με βάση την ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή στις 9/4.

Αν οι σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώσουν την διάχυτη αίσθηση περί δημοσκοπικής κάμψης της ΝΔ, οι εκλογές θα μετακινηθούν προς τον Μάιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, και με στόχο την περίσπαση των ψηφοφόρων για την εκλογική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, θα αναζητηθούν και νέα (οικονομικά) «βοηθήματα». Την ίδια ώρα όμως παρεμβαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσιγκτον (Fed) και μιλούν για την ανάγκη πιο επιθετικών κινήσεων (αύξηση) στα επιτοκίων. Ενώ όλες οι έως τώρα νύξεις αφορούσαν στη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους από το καλοκαίρι. Και αυτό «προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός».

Επίσης, το Χρηματιστήριο βρήκε αφορμή για διόρθωση (πτώση μετοχών), άρα εισερχόμαστε σε περίοδο οικονομικής σύσφιξης. Και οι δανειστές – επιτηρητές (ευρωπαϊκού θεσμοί κ.α.) θα είναι πολύ σκληροί σε τυχόν νέα κύκλο παροχών από την Ελλάδα.

Η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες

Έτσι και λόγω πένθους, η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες αντί της περασμένης παρασκευής που ήταν να ανακοινωθεί, ενώ δεν είναι δεδομένο ότι το εφάπαξ βοήθημα των 200-300 ευρώ θα καταβληθεί, ανυπερθέτως, εντός του μήνα… Δεν αποκλείεται οι παλαιοί συνταξιούχοι με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» να λάβουν το «γλυκαντικό» (σ.σ. αντί για την αύξηση) ακόμη και λίγο πριν το Πάσχα (Απρίλιος).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εν αναμονή συνταξιούχων η προκαταβολή των 100 ευρώ το μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης λήψης της επικουρικής σύνταξης. (Το εν λόγω ποσό θα είναι 50 ευρώ στις περίπτωσης αναπηρικών συντάξεων και συντάξεων χηρείας και περιορίζεται στα 25 ευρώ στα ανήλικα/σπουδάζοντα τέκνα των θανόντων γονέων).

Αν οι εκλογές μετακινηθούν για τον Μάιο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δοκιμάσει και άλλες παρεμβάσεις, όπως να ανακοινώσει τη σταδιακή (εντός 3ετίας) καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016, εκκρεμότητα που δεν συζητούσε μέχρι τούδε και αφορά σε ένα ποσό 800-1.100 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Υπενθυμίζεται πως στη διευρυμένη λίστα με τους δικαιούχους που αναμένεται να λάβουν το επίδομα έχουν ενταχθεί οι εξής ομάδες συνταξιούχων:

• Χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι πήραν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να λάβουν το ανώτατο ποσό, ήτοι 300 ευρώ, ως εφάπαξ παροχή.

• Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 801 έως 1.100 ευρώ τον μήνα που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς. Η έκτακτη παροχή θα ανέρχεται σε 250 ευρώ.

• Συνταξιούχοι με σύνταξη από 1.101 έως 1.600 ευρώ τον μήνα που προέρχονται από τα πρώην ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με μεγάλες προσωπικές διαφορές, που έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους από 5 έως 30 ευρώ. Γι’ αυτούς η παροχή θα είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, αίτηση ή υποβολή δικαιολογητικών.