Άκρως επικριτικός ενάντια στην τιμωρητική στάση της Ευρώπης ενάντια στη βιομηχανία εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, μιλώντας στο CNBC και στην εκπομπή Squawk Box με τους δημοσιογράφους Geoff Cutmore kai Steve Sedwick υπογράμμισε ότι θα παραμείνει επικριτικός απέναντι στους θεσμούς της Ευρώπης.

Και δεν απέφυγε και τις συγκρίσεις, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μια σαφώς πιο σωστή πολιτική και επιβραβεύουν όσες επιχειρήσεις προχωρούν επί του πρακτέου στην πράσινη μετάβαση.

«Στις 14 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις Βρυξέλλες το Green Deal (Critical Raw Material Act) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΙRA που έρχονται από τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής» τόνισε, επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίες και τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης – ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του αμερικανικού νόμου για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA).

Συνάμα, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και καθιστούν τη χώρα μας κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενώ στάθηκε και στη δραστηριότητα gas trading της Mytilineos που εξελίσσεται δυναμικά, αφού η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα slots στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας:

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU στη Ρεβυθούσα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον, έχουμε 2 ή 3 ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης. Οπότε αυτό είναι που βλέπει η αγορά – γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο».

Οσο για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια; «Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις».