Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου οι φορολογικές δηλώσεις 2023 να αρχίσουν, από την Παρασκευή (31/03), να υποβάλονται από τους υπόχρεους μέσω του TAXISNet, ενώ αλλάζουν, φέτος, και τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προαναγγείλει ότι οι φορολογικές δηλώσεις 2023 θα άρχιζαν να υποάλλονται πριν από τις 25 Μαρτίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι, σύμφωνα με τα – μέχρι στιγμής – δεδομένα, η υποβολή τους θα έχει καταληκτική προθεσμία στις 30 Ιουνίου.

Φυσικά, η προθεσμία αυτή για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 θα ισχύει εάν δεν δοθεί παράταση. Πάντως, και πέρσι, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των έως τις 30 Αυγούστου.

Η βασική διαφορά που θα δουν οι υπόχρεοι στις φορολογικές δηλώσεις 2023 είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα «myData». Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Επισημαίνεται πως και, φέτος, θα ισχύσει η έκπτωση σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι δόσεις για την καταβολή του φόρου

Οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Επομένως, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι αλλάζει με τα πρόστιμα

Επισημαίνεται ότι, φέτος, προβλέπεται σημαντική αλλαγή στα πρόστιμα καθώς όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, δεν θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Με άλλα λόγια, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ, δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Ως εκ τούτου, για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου και όχι αρχικής.

Photo credits: Eurokinissi