Παράταση στο market pass προαναγγέλλουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς επίκεινται αυξημένες τιμές σε βασικά προϊόντα.

Το επίδομα Market Pass, που βρίσκεται εδώ και ένα 6μηνο σε ισχύ είναι πολύ πιθανό να παραταθεί για ακόμη ένα σημαντικό χρονικό διάστημα έως το τέλος του χρόνου, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως το Market Pass «σφυρίζει λήξη» τον ερχόμενο μήνα, όταν και οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας στις θα δουν την τελευταία δόση, στις 3 Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι που επέλεξαν κατάθεση του επιδόματος στην τράπεζα έχουν ήδη πληρωθεί.

Τα σενάρια για τρίμηνη ή εξάμηνη παράταση του Market Pass

Στην επέκταση του Market Pass συμβάλλουν οι αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε βασικά είδη, αλλά και ο νέος γύρος αυξήσεων που αναμένεται τους επόμενους μηνες.

Έτσι, η επόμενη κυβέρνηση, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα θέσει επί τάπητος τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, με το market pass να είναι ένα από αυτά.

Ωστόσο, εξετάζονται δύο σενάρια σχετικά με το επίδομα. Είτε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια για τον νέο γύρο του Market Pass, είτε να υπάρξουν «κόφτες» τόσο ως προς τους δικαιούχους όσο και ως προς τη διάρκειά του.

Συγκεκριμένα, η τρίμηνη παράταση του market pass απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300 εκατ. ευρώ και η εξάμηνη 600 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει και το σενάριο, το market pass να δοθεί μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, περιορίζοντας έτσι τους δικαιούχους.

Το σίγουρο πάντως είναι πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως είχαν προαναγγείλει την παράαση του επιδόματος – προεξοφλώντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας – τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Market Pass: Πότε η πληρωμή τον Ιούλιο

Η ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής είναι η Δευτέρα 3 Ιουλίου και χρήματα θα λάβουν μόνο οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας. Η πληρωμή στα ΑΤΜ είχε γίνει τον Μάιο.

Πού χρησιμοποιούμε το Market Pass

Παντοπωλεία
Σούπερ μάρκετ (όλα τα προϊόντα, όχι μόνο τρόφιμα)
Κρεοπωλεία
Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
Αρτοποιεία
Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Πότε λήγει το Market Pass

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023.

Μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για το Market Pass.