Νέα αύξηση συντάξεων από 01/01/2024 ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όσους δεν δικαιούνται αύξησης λόγω «προσωπικής διαφοράς», έμμεση αύξηση του εισοδήματος για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται (δια του ψαλιδίσματος της περικοπής που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία) αλλά και μείωση των κρατήσεων για όσους εξακολουθούν να έχουν προστατευόμενα μέλη.

Στο «πακέτο» και η επέκταση του market pass, καθώς λόγω εισοδήματος, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων καθίστανται δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου.

Είναι τα 3+2 μέτρα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» των προγραμματικών δηλώσεων για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Η αύξηση των συντάξεων θα γίνει αυτόματα ενώ το ποσοστό θα “κλειδώσει” τον Νοέμβριο όταν και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία του πληθωρισμού όσο και για την πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2023.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί επίσης στο τέλος του χρόνου και θα χρηματοδοτηθεί από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» της φετινής χρονιάς με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει δέσμευση ότι αυτή η πρακτική θα επαναλαμβάνεται μέχρι να εκλείψει η έννοια της «προσωπικής διαφοράς» (σ.σ σε κάθε αύξηση που γίνεται στις συντάξεις λόγω ανάπτυξης και πληθωρισμού, μειώνεται ανάλογα και ο αριθμός των συνταξιούχων που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά.

σύνταξη

Ως προς τις λεπτομέρειες των μέτρων αναμένεται να ισχύσουν τα εξής:

  1. Για το επίδομα της προσωπικής διαφοράς είναι πολύ πιθανό να έχουμε επανάληψη της ενίσχυσης που δόθηκε και πέρυσι. Δηλαδή τα 200-250 ή 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που έλαβε ή δεν έλαβε ο συνταξιούχος. Το επιχείρημα παραμένει το ίδιο. Καθώς οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται, δεν πρέπει να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εκτεθειμένοι απέναντι στην ακρίβεια. Στην πρώτη εφαρμογή του, το επίδομα προσωπικής διαφοράς κόστισε περίπου 260 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από το φετινό αποθεματικό που φαίνεται να δημιουργείται.
  2. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 3% καθώς το ποσοστό θα προκύψει από το άθροισμα του μέσου ετήσιου πληθωρισμού (σ.σ. εκτιμάται στο 4%) και της ανάπτυξης (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2%.
  3. Η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά δεν αφορά μόνο σε εργαζόμενους αλλά και σε συνταξιούχους εφόσον έχουν προστατευόμενα μέλη. Το όφελος ανέρχεται στα 90 ευρώ ετησίως για όσους έχουν ένα παιδί και στα 220 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα.
  4. Το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των περικοπών στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται θα έρθει άμεσα στη Βουλή. Εξετάζεται σενάριο διασύνδεσης του ποσοστού της περικοπής με το εισόδημα που αποκομίζει ο συνταξιούχος από την εργασία του. Στόχος να βοηθηθούν όσοι βρίσκουν μια συμπληρωματική εργασία για να ενισχύσουν το εισόδημά τους αλλά και να μην υπάρχει βίαιη απώλεια εμπειρίας από την αγορά εργασίας.
  5. Το market pass θα ανακοινωθεί άμεσα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η τρίμηνη παράταση ώστε να φανεί αν θα ισχύσει η πρόβλεψη που κάνει λόγο για αποκλιμάκωση τιμών στα τρόφιμα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Τα ποσά αναμένεται ότι θα είναι ίδια με τον προηγούμενο γύρο και το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ ανά μήνα παράτασης.