Στην επενδυτική βαθμίδα κατατάσσει την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, αναβαθμίζοντάς την σε ΒΒΒ- και αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό, δίνοντας ένα ακόμη θετικό νεύμα προς τις αγορές για τη δυναμική επιστροφή της χώρας μας.

Στην έκθεσή της, η αξιολόγηση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου τοποθετείται πλέον στη βαθμίδα ΒΒΒ- (επίπεδο investment grade), διατηρώντας σταθερό το outlook.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

Πατέλης: Πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Απόψε και ο οίκος Scope Ratings αναβάθμισε τη χώρα μας σε επενδυτική βαθμίδα. Λέγοντας ότι έχουμε πάλι κυβέρνηση που συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε το δημόσιο χρέος που συνεχίζει και πέφτει ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι τράπεζες που έχουν εξυγιανθεί και η στήριξη από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η Scope δεν είναι ακόμη επιλέξιμη από την ΕΚΤ αλλά μαζί με την R&I δημιουργούν κλίμα και πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο Αλέξης Πατέλης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμεύομαι ότι θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα, αν είναι δυνατόν στις αρχέρς Σεπτεμβρίου. Σε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα και θα μείνει για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας, ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, επίσης, να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους.