Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά την πρόσφατη θετική αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s δεν έχει περάσει απαρατήρητη στο εξωτερικό. Με σχόλιο το «ιστορία από άλλον πλανήτη η ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας», η γερμανική Die Welt συγχαίρει τη χώρα μας για την οικονομική της πρόοδο.

«Ενώ πολλές χώρες παγκοσμίως υποφέρουν από τα υψηλά χρέη και οι επενδυτές πωλούν αμερικανικά ομόλογα φοβούμενοι τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ελλάδα έχει βρει τον δρόμο της προς την έξοδο από τη δημοσιονομική δυσπραγία.

Η Eλλάδα έχει μεταρρυθμιστεί ριζικά: τόσο όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, όσο και στην απλούστευση της νομοθεσίας. Αυτή η συνθήκη με τη σειρά της προσέλκυσε επενδύσεις στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή ο τουρισμός ανθεί με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να έχει παρουσιάσει άκρως θετικά στοιχεία ανάκαμψης μετά την πανδημία», αναφέρει αρχικά η Welt και συνεχίζει σε ανάλογο ύφος:

«Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, συμβάλλει και στη μείωση του χρέους, το οποίο φέτος αναμένεται να μειωθεί στο 168% της οικονομικής παραγωγής, ένα ποσοστό που παρότι είναι υψηλό, αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με το 207% του 2020.

Η Αθήνα επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της είναι πολύ ευνοϊκά δομημένες, παραμένοντας σταθερές σε βάθος εικοσαετίας. Έτσι, η χώρα εξακολουθεί να επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια του παρελθόντος και υποχρεούται να δαπανά μόνο το 5,7% του εθνικού προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Η Welt αναφέρει, τέλος ότι η χώρα μας επωφελείται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης.

«Μέχρι το 2026 η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε πακέτα βοήθειας, εκ των οποίων τα μισά είναι επιχορηγήσεις και τα άλλα μισά χαμηλότοκα δάνεια. Σε αναλογία με την οικονομική παραγωγή, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανασυγκρότησης».