Καθησυχαστικός είναι ο ΕΟΔΥ αναφορικά με την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία πλέον έχει εντοπιστεί και στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον οργανισμό, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες από την ίδια την παραλλαγή. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον, έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90%, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί δυο περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΟΔΥ, «δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί».

Παράλληλα, δήλωσαν πως μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων από την Όμικρον παγκοσμίως, προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1. Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L), αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1.

Όμικρον: Μήπως η νέα μετάλλαξη σημαίνει το τέλος της πανδημίας;

Συνέχισε λέγοντας πως στην χώρα μας, τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Για την ώρα, έχουν ταυτοποιηθεί δυο περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Πηγές του ΕΟΔΥ, καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα. Τέλος, να μην παραλείπουν να διενεργούν αυτοδιαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πλαίσιο.