Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουάριου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

2.Επιτρέπεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022, και για τις εμπορικές μισθώσεις διατηρητέων ακινήτων (π.δ. 34/1995).

Συγκεκριμένα με το άρθρο 1, διευκρινίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα και η απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές, προ κειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων, όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου, και ιδίως των ετεροδημοτών.

Επιπλέον, χορηγείται η δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο, διεύρυνσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, μετά από πρόταση του οικείου εμπορικού συλλόγου για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων (ιδίως «Λευκές νύχτες» και «bazaars»).

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, προκειμένου η αγορά και το καταναλωτικό κοινό να κάνουν καλύτερη χρήση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σε περιόδους, όπου το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο.

Με το προτεινόμενο άρθρο 2 επιδιώκεται η επέκταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του άρθρου 96 του ν. 5007/2022 (Α’241) στις εμπορικές μισθώσεις διατηρητέων ακινήτων.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ: