Αν βγαίναμε στον δρόμο κρατώντας τις φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάντιμιρ Πούτιν και ζητούσαμε από 10 ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουν καν, να επιλέξουν ποιον από τους δύο θεωρούν πιο ευφυή και δολοπλόκο, τότε δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος να υποδείξει τον Τραμπ. Γι΄αυτό και η εκλογή του το 2016 ήταν από τις πιο σοκαριστικές πολιτικές στιγμές στη σύγχρονη Ιστορία του κόσμου. Λίγο αργότερα βέβαια, άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που έδειχνε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ είχαν χτίσει γέφυρα αλληλοβοήθειας.

Από το 2017 και με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica να ξεσπά τότε, είχε ξεκινήσει έρευνα στις ΗΠΑ για την πιθανή σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν και την εμπλοκή Ρώσων συμβούλων στον προεκλογικό αγώνα του Αμερικάνου. Τρανές αποδείξεις δεν είχαν εμφανιστεί ως σήμερα, όμως ήταν ηλίου φαεινότερο πως υπήρξε μια πλεκτάνη που στήθηκε με όρους υβριδικού πολέμου, ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να μπει στον Λευκό Οίκο. Κι αυτό δε συνέβη για να εξυπηρετηθεί ο ίδιος. Συνέβη γιατί ο Πούτιν εξυπηρετούνταν περισσότερο από την παρουσία του Τραμπ στον πυρήνα του αμερικανικού κράτους που αποτελεί αντίπαλο του Πούτιν.

Αφού πέρασε ένα σκάνδαλο με την Ουκρανία και δύο ανακριτικές για να γίνει impeachment του Προέδρου Τραμπ, αφού έγιναν εκλογές και ευτυχώς ο Τζο Μπάιντεν τον αντικατέστησε, είναι πια πιο εύκολο θύμα ο Ντόναλντ και νέα έγγραφα που φέρνει στο φως η Guardian, αποδεικνύουν δολοπλοκία από τη ρωσική πλευρά για να εκλεχθεί ο τότε υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους.

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου του 2016. Τότε ο Πούτιν παρουσιάζεται να έκανε ένα απόρρητο συμβούλιο με όλα τα στελέχη του επιτελείου του, τους υπουργούς και τους υπεύθυνους κατασκοπείας. Στη συνάντηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι έγινε και υπάρχει φωτογραφικό ντοκουμέντο, συμμετείχαν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Σεργκέι Λάβροφ, τότε υπουργός Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Μικαήλ Φράντκοφ που ήταν στην ηγεσία της SVR, υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας στο εξωτερικό και οι Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ-Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής των 2 εκ των 3 πρακτορείων κατασκοπείας που τους ανατέθηκε η παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Εκεί ο Πούτιν τους εξήγησε πως θα ήταν πολύ βολικό για τη Ρωσία να βγει ο Τραμπ, γιατί η παρουσία του θα προκαλούσε κοινωνικές αναταραχές και θα δυσχέραινε τη θέση των ΗΠΑ σε διαπραγματευτικό-διπλωματικό επίπεδο σε πολλά καυτά ζητήματα που αφορούν τις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Έτσι, ένα χαρτί υπογεγραμμένο από τον Ρώσο Πρόεδρο εστάλη σε τρία πρακτορεία κατασκοπείας, με εντολή να βρουν τρόπο να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα. Εκείνη την περίοδο ο Τραμπ δεν είχε πάρει καν το χρίσμα για υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Σε αυτά τα έγγραφα που η Guardian ζήτησε εξέταση από ειδικούς για την αυθεντικότητα τους, υπάρχει η λέξη perspektivny δίπλα από το όνομα του Τραμπ, που σημαίνει ότι ήταν ο πιο υποσχόμενος υποψήφιος για τα συμφέροντα του Πούτιν. Με απλά λόγια, έγινε ένα κανονικό profiling και επιλέχθηκε στόχος.

Στα έγγραφα, τα οποία προέρχονται από ασυνήθιστα υψηλά ιστάμενη πηγή στο Κρεμλίνο και εκπρόσωποι του Πούτιν αποκαλούν «pulp fiction», ο Τραμπ έχει αναλυθεί ως «παρορμητικός, πνευματικά ασταθής και ανισόρροπος που πάσχει από σύνδρομο κατωτερότητας» .

Παράλληλα, οι Ρώσοι παρουσιάζονται να είχαν στη διάθεση τους και υλικό προς εκβιασμό ή χειραγώγηση του Τραμπ, από προηγούμενες μη επίσημες επισκέψεις του στη Μόσχα. «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί κάθε πιθανή δύναμη για να εξασφαλίσουμε την εκλογή του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ» λέει ξεκάθαρα μια πρόταση στο έγγραφο που δημοσιεύεται.

Πώς ακριβώς όμως επετεύχθη αυτή η αλλοίωση και παραπλάνηση του αμερικανικού λαού; Στα έγγραφα αναφέρεται πως «φύτευσαν μιντιακούς ιούς», δηλαδή διοχέτευσαν σε μίντια και social ειδήσεις και στοιχεία που το περιεχόμενο τους ήταν «αυτοαναπαραγωγικό». Αυτό σημαίνει πως δημοσίευαν αναληθή στοιχεία που είχαν τέτοια δύναμη ώστε να μην αμφισβητεί κανείς την αλήθεια τους και να τα αναπαράγει δίχως σκέψη. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως λίγες εβδομάδες μετά το συμβούλιο, χάκερς της GRU επιτέθηκαν στους server του Δημοκρατικού Συνεδρίου και διέρρευσαν emails της Χίλαρι Κλίντον, κάποια από τα οποία ήταν αρκετά ενοχοποιητικά προς την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών.