Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο παρουσιάζει τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες.

Εθελοντές μέσα σε αυτοκίνητο περνούν μέσα από την πυρκαγιά στο δρόμο προς Μαλώνα.

«Εδώ καιγόμαστε» περιγράφει κάποιος εθελοντής.

«Προχώρα, από πάνω μας είναι η φωτιά, προχώρα, μην το σταματήσεις για κανέναν λόγο, σήκωσε τα παράθυρα», φωνάζει με αγωνία.

Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, ενώ συνεχίζει για έβδομη μέρα η πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Τέσσερα πλέον είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ νέα εστία ξέσπασε στη Μαλώνα σε σημειο που δεν έχει καεί.

Εντωμεταξύ εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 και στους κατοίκους του χωριού Κάλαθος προκειμένου να εκκενώσουν προς Κολύμπια. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα είχε διαταχθεί και η εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών κλήθησαν να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Την ίδια στιγμή μάχη για να μη μπεί η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές ,στη νότια Ρόδο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Νωρίτερα, με εντολή από το 112 είχε αποφασιστεί η εκκένωση και των δύο χωριών.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και αλλάζει διαρκώς η φορά τους. Τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, ενώ ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ρουμάνοι πυροσβέστες κλήθηκαν μάλιστα να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο χωριό Μάσσαρη, όπου πλησιάζει εκεί η φωτιά από το νέο μέτωπο. Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε.

H δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού 3.700 ατόμων διά θαλάσσης

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 19.000 πολιτών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία πάντως, οι 3.700 εξ αυτών βέβαια, διασώθηκαν δια θαλάσσης από το Λιμενικό.

Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα ελικόπτερο, ένα UAV, τέσσερα φουσκωτά σκάφη τρία ρυμουλκά, καθώς και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σκαφών.

Οι άνδρες του Λιμενικού με τη συνδρομή των ανωτέρω σκαφών απεγκλώβισαν και μετέφεραν με ασφάλεια στον λιμάνι της Ρόδου περίπου 3.700 άτομα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε τρία πλοία που είχαν δέσει στο λιμάνι. Δείτε το video: