Ο Samuel Bankman-Fried, που είναι γνωστός και με τα αρχικά του SBF, είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής, πρώην δισεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX. Ο Bankman-Fried συνελήφθη, χθες, στις Μπαχάμες μετά από δίωξη που άσκησαν εισαγγελείς εις βάρος του, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τους New York Times, εντός των επόμενων ωρών πρόκειται να βγει στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο, ενώ πήγη που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει πως οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, κι αυτές της ηλεκτρονικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

Η σύλληψη του 30χρονου έλαβε χώρα μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, στο συγκρότημα διαμερισμάτων του στο Albany Resort. Το όνομά του, ωστόσο, βρίσκεται στην επικαιρότητα καιρό τώρα, εξαιτίας του διεθνούς σκανδάλου της κατάρρευσης της FTX, που σύμφωνα με τα έγγραφα οφείλει 3,1 δισ. δολάρια στους επενδυτές του.

Διαβάστε ακόμη: Επιμένει o δικηγόρος της Εύας Καϊλή για το QatarGate: «Η πελάτισσά μου δηλώνει αθώα» – Αρνήθηκε την παραίτηση η Ευρωβουλευτής

Αυτή η υπόθεση μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως. Ο Bankman-Fried, από την άλλη, αρνείται ότι εξαπάτησε, αλλά παραδέχτηκε πως υπέπεσε σε λάθη. Ανέφερε, δε, πως πλέον δεν έχει καθόλου χρήματα στην κατοχή του, ενώ υπήρξε εκατομμυριούχος κάποτε.

H ιστορία της κατάρρευσης ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την κίνηση της Binance να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο. Αυτό ήταν σπίθα να πυροδοτήσει ένα μπαράζ εκροών κεφαλαίων και το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι επενδυτές να σηκώσουν τα χρήματα τους.