Αυτό που λέγεται από επιστήμονες από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ήρθε να επιβεβαιώση η σύσκεψη που έγινε στον ΟΗΕ για την κλιματική κρίση. Στο Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, συμφωνήθηκε για ακόμα μια φορά από τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους η ανάγκη να πιέσουν τις κυβερνήσεις που εκπροσωπούν για άμεσες ενέργειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για ρύπους που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Το τελικό πόρισμα είναι πως έχουμε μπροστά μας μηδέν χρόνια για να αποτρέψουμε την καταστροφή, μιας και η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής της αναφοράς του IPCC, Μάικλ Μαν. Οι επιστήμονες μάλιστα εξέφρασαν το σοκ τους που έχουν έρθει γρηγορότερα όσα προέβλεπαν το 2018, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στο 1.2 πάνω από την προβιομηχανική εποχή και να οδεύει αναπόφευκτα σχεδόν στο 1.5, αριθμός που θα επιφέρει τρομερές καταστροφές.

Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο όντως γίνεται άμεσα μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να φτάσουμε στο 2050 για να δούμε τη διαφορά και πάλι θα χρειαστεί να γίνει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου για να πέσει ξανά.

https://www.intronews.gr/i-megali-katastrofi-tis-panidas-synechizetai-ti-tha-ginei-me-tis-toses-chamenes-zoes

Αυτό το πάνελ έγινε μόλις 3 μήνες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που θα γίνει στα κεντρικά του ΟΗΕ, όπου τα κράτη θα κληθούν να υποσχεθούν ξανά όσα υποσχέθηκαν και δεν τήρησαν στο έπακρο το 2015 με το Σύμφωνο του Παρισίου. Αυτή τη φορά ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2030.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να έχουν τα ευρήματα αυτής της αναφοράς βαθιά στο μυαλό τους τον Νοέμβριο. Δεν είναι μια ακόμα επιστημονική αναφορά. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είπε εμφατικά ο διευθυντής του Edinburgh Climate Change Institute, Ντέιβ Ρέι.

«Ο πλανήτης είναι στο χείλος της καταστροφής»

Αυτή η φράση βγήκε από το στόμα του Βρετανού υπουργού Αλόκ Σάρμα που θα διευθύνει το 26ο Συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη. «Δε νομίζω πως υπάρχουν άλλες λέξεις γι΄αυτό. Το συνέδριο θα είναι η τελευταία σθεναρή προειδοποίηση ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δε μπορούμε να περιμένουμε 2,5 ή 10 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα» τόνισε στο CNN, σε μια δραματική κρούση του κώδωνα κινδύνου.

«Πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις που συνέβαιναν μια φορά στα 10 χρόνια, τώρα έχουν 70% μεγαλύτερη συχνότητα και 7% περισσότερη ποσότητα νερού» αναφέρει μεταξύ άλλων το 3.500 σελίδων report των επιστημόνων του ΟΗΕ που για να συνταχθεί, χρειάστηκε 10 χρόνια έρευνας και παρατηρήσεων.

Η Καλιφόρνια είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, καθώς το 2020 και το 2021 έχει βιώσει 6 από τις τοπ-10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές της, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή Τσάρλι Κόβεν που ασχολείται με τον κύκλο του άνθρακα «έχει ήδη ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο ως προς τις πυρκαγιές».

Μαζί με την Καλιφόρνια, κινδυνεύουν και όλες οι παρωκεάνιες περιοχές, μιας και ως το 2100 αναμένεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ετήσιο γεγονός πλημμύρας. Επίσης, αυτές οι περιοχές θα υφίστανται και μεγάλες αποκλίσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα, ένα καλοκαίρι έχουν πλημμύρες, το επόμενο ξηρασία και πυρκαγιές.

Το χειρότερο σε όσα αναφέρει ο ΟΗΕ είναι ότι ενώ το 2020 υπήρξε μεγάλη μείωση στα μόρια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το 2021 είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στον 21ο αιώνα, με 1.5 δισ. τόνους άνθρακα να απελευθερώνονται, ενώ το μεθάνιο βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό 800.000 ετών!

* Φωτογραφία: Unsplash/Redcharlie