«Η Γη μιλάει. Μας λέει ότι δεν έχουμε πια άλλο χρόνο». Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η Greta Thunberg δεν ήταν το σύμβολο του κλιματικού ακτιβισμού. Η Txai Surui, μια 24χρονη από τις φυλες του Αμαζονίου, βρέθηκε στο βήμα της COP26 και ήταν μια από τις πρώτες ομιλίες μη πολιτικών στη Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον μας.

«Το χωριό μου έχει πολλά δέντρα, είναι καταπράσινο κι είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Τα ζώα εξαφανίζονται. Τα ποτάμια πεθαίνουν. Τα φυτά μας δεν ανθίζουν όπως πριν. Μην κλείνετε τα μάτια σας στην πραγματικότητα. Δεν μιλάμε πια για το 2030 ή το 2050. Τώρα πρέπει να δράσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία της η Surui.

H Txai κατάγεται από τη Ροντονία του Αμαζονίου, είναι μέλος του Indigenous Youth Movement και του WWF-Brazil Deliberative Council και ξεκίνησε τον ακτιβισμό από μικρή ηλικία, ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών της.

Μετά το τέλος αυτής της ομιλίας η Txai Surui δέχτηκε επίθεση από τον Jair Bolsonaro, πρόεδρο της Βραζιλίας, και στη συνέχεια τα social media της γέμισαν με απειλές για τη ζωή της. «Αφού με απειλούν, τότε σημαίνει ότι τα είπα σωστά». Η Surui έχει βρεθεί πολλές φορές κοντά σε κίνδυνο, ενώ παλιότερα ένας φίλος της δολοφονήθηκε όταν αντιστάθηκε σε μια επιχείρηση αποψίλωσης μιας έκτασης στον Αμαζόνιο

«Οι ιθαγενείς είμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να είμαστε και στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν εδώ. Πρέπει να ακούσουμε τα αστέρια, το φεγγάρι, τον άνεμο, τα ζώα και τα δέντρα. Θέλω να πω στους νέους ανθρώπους στη Βρετανία ότι αυτή είναι η μάχη μου, αλλά είναι και η δική σας μάχη. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί για τον πλανήτη».