Ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική συνεχίζει να ανησυχεί τους επιστήμονες αφού το εποχικό ιστορικό χαμηλό που σημειώνεται αναφορικά με την τήξη των πάγων, αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές για τον πλανήτη συνέπειες.

Όπως αναφέρει το BBC, η επιφάνεια πάγου που επιπλέει αυτή τη στιγμή στον ωκεανό της Ανταρκτικής έχει έκταση 17 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή κατά 1,5 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότεη ποσότητα, συγκριτικά με τον μέσο όρο Σεπτεμβρίου και πολύ λιγότερου σε σχέση με τα περασμένα χαμηλά ρεκόρ χειμώνα.

Ο πελώριος όγκος πάγου της Ανταρκτικής αποτελεί ρυθμιστή της θερμοκρασίας του πλανήτη – καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του Ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και επιπλέον ψύχει το νερό κάτω και γύρω του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη της Ανταρκτικής διαχρονικά παραμένει δύσκολη, επιχειρείται όμως να εντοπιστούν οι παράγοντες που οδήγησαν στο φετινό ρεκόρ, καθώς ο περιορισμένος θαλάσσιος πάγος είναι ένας δείκτης – ορόσημο το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί, δεδομένων των παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας που καταγράφηκαν τη χρονιά αυτή.

Ο θαλάσσιος πάγος λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για τον πάγο που καλύπτει την ξηρά και εμποδίζει τη θέρμανση του ωκεανού, ο σχηματισμός του προκύπτει κατά κατά τους χειμερινούς μήνες, μεταξύ δηλαδή Μαρτίου – Οκτωβρίου, προτού λιώσει το καλοκαίρι, και όπως εξηγείται, αποτελεί μέρος ενός διασυνδεδεμένου συστήματος που περιλαμβάνει παγόβουνα, πάγο ξηράς και «τράπεζες πάγου», οποιαδήποτε δηλαδή μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη επιφάνεια.

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter