Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής, που ευθύνεται για το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, φαίνεται ότι μας έχει ήδη ξεπεράσει. Οι έρευνες των επιστημόνων, βέβαια, επικεντρώνονταν στο βόρειο ημισφαίριο, στην περιοχή του Βόρειου Πόλου και της Γροιλανδίας, ωστόσο αντίστοιχα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και από το νότο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα επιστημόνων που εργάζονται στην Ανταρκτική, το 90% των πάγων που περιβάλλουν την παγωμένη ήπειρο έχει εξαφανιστεί την τελευταία δεκαετία.

Ακριβείς μετρήσεις για το μέγεθος των πάγων της Ανταρκτικής γίνονται από τους επιστήμονες από το 1979. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το μέγεθος των πάγων έχει βρεθεί στις αρχές του 2023 στο ελαχιστότατο σημείο. Κι όπως δείχνουν οι συγκρίσεις με τον βορρά, στο νότιο ημισφαίριο ο πάγος λιώνει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.

Επηρεάζεται όλο το νότιο ημισφαίριο

Η διαφορά του βορρά με το νότο της γης είναι τεράστια. Στο Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει ξηρά, αλλά θάλασσα που περιβάλλεται από ηπειρωτικά εδάφη. Ο Νότιος Πόλος, αντίθετα, βρίσκεται πάνω σε ξηρά, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα. Ακριβώς γι’ αυτό, λένε οι επιστήμονες, η επιτάχυνση είναι μεγαλύτερη και σε λίγα χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι εμφανέστερες. Όχι μόνο στην Ανταρκτική, η οποία φυσικά δεν είναι κατοικήσιμη και φιλοξενεί μόνο επιστημονικές ομάδες, αλλά στα περισσότερα κράτη του νότιου ημισφαιρίου. Οι νότιες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής θα επηρεαστούν πρώτες, αλλά τις επιπτώσεις μπορεί να τις βιώσουν ακόμα και οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, της Τασμανίας και της Νότιας Αφρικής.

Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, μέχρι τη δεκαετία του 1960 οι πάγοι γύρω από την ήπειρο της Ανταρκτικής αυξάνονταν συνεχώς και έφτασαν το 1962 να καλύπτουν μια έκταση της τάξης των 7 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή μεγαλύτερη απ’ όλη την ηπειρωτική Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία. Από τότε, όμως, που ξεκίνησε το λιώσιμο των πάγων το 2012, η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου.

Αν λιώσουν και οι πάγοι στην ξηρά…

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μόλις 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλυμμένα με πάγο στις ακτές της Ανταρκτικής, μόλις το 10% της αρχικής επιφάνειας. Ο πάγος γύρω από την Ανταρκτική έπαιζε για εκατοντάδες χρόνια το ρόλο του σταθεροποιητή στο μικροκλίμα της περιοχής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν λιώσουν όλοι οι πάγοι, τότε δεν είμαστε μακριά από την εποχή που θα αρχίσουν να λιώνουν και οι τεράστιες ποσότητες πάγων στην ξηρά. Αυτό πρόκειται να αλλάξει το κλίμα όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.