Μια λίμνη στη Χαβάη μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Το νερό στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Kealia Pond, ένα από τα λίγα παράκτια αλμυρά έλη στο νησί Μάουι, είναι έντονο ροζ τουλάχιστον από τις 30 Οκτωβρίου, λένε οι αξιωματούχοι, αφού η περιεκτικότητά του σε αλάτι αυξήθηκε εν μέσω ακραίας ξηρασίας από την κλιματική κρίση.

Το νερό έχει μια συγκλονιστική απόχρωση του ματζέντα σε αυτό το καταφύγιο στην Χαβάη

Τα αποτελέσματα των ερευνών από το Πανεπιστήμιο στη Χαβάη

Δείγματα νερού που στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο στη Χαβάη υποδηλώνουν ότι τα αλοβακτήρια βρίσκονται πίσω από τη ματζέντα απόχρωση της λίμνης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Fish and Wildlife των ΗΠΑ.

Κλιματική κρίση: Το νερό έχει μια συγκλονιστική απόχρωση του ματζέντα σε αυτό το καταφύγιο στην Χαβάη

Τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε πολύ αλμυρό νερό, όπως η Μεγάλη Αλυκή και η Νεκρά Θάλασσα. Το βακτήριο θεωρείται το λεγόμενο ακραία φιλικό λόγω της ικανότητάς του να ζει σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον – σε αυτή την περίπτωση, όπου η αλμυρότητα του νερού είναι διπλάσια από αυτή του θαλασσινού νερού, σημείωσαν οι Fish and Wildlife.

Ενώ το Kealia κυριολεκτικά σημαίνει «αποκάλυψη αλατιού», η αλμυρότητα της λίμνης έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα ​​από το κανονικό λόγω της ακραίας ξηρασίας του Μάουι. Ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε έντονη ξηρασία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Παρατηρητήριο Ξηρασίας. Η περιοχή όπου βρίσκεται το καταφύγιο Kealia Pond βρίσκεται στο σημείο που θεωρείται ακραία ξηρασία – η δεύτερη χειρότερη στην κλίμακα του Drought Monitor.

Κλιματική κρίση: Το νερό έχει μια συγκλονιστική απόχρωση του ματζέντα σε αυτό το καταφύγιο στην Χαβάη

Το ρεύμα Waikapu, το οποίο φέρνει νερό από τα βουνά West Maui στη λίμνη Kealia, ρέει επίσης μέσα από την περιοχή της ακραίας ξηρασίας. Η λιγοστή είσοδος γλυκού νερού στη λίμνη έχει αυξήσει τη συγκέντρωση αλατιού και έχει προσφέρει ένα άνετο καταφύγιο για τα αλοβακτήρια.

Περίπου το 90% της κομητείας Μάουι, η οποία περιλαμβάνει και άλλα νησιά, βρίσκεται, τουλάχιστον, σε σοβαρή ξηρασία – μια ξηρασία που έχει γίνει ακόμη χειρότερη από τότε που μια φονική πυρκαγιά ξέσπασε στη Λαχάινα τον Αύγουστο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πώς η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τη Χαβάη, αλλά γενικά υπάρχει πεποίθηση ότι η ξηρασία θα επιδεινωθεί καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία – ακόμη και σε τροπικές περιοχές όπως αυτή.

Πηγή: CNN.COM