Μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στην κρατική τηλεόραση. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, τόνισε ότι θα ήθελε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουν τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούνε τους επόμενους μήνες.

«Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω», είπε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας με νόημα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχε και η χώρα μας ισχυρή κυβέρνηση.

«Βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό» και προσέθεσε:

«Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική. Επιμείναμε ταυτόχρονα στην ανάγκη δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής».

Απευθυνόμενος επί της ουσίας στην Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Οι κάλπες ακύρωσαν το αίτημα για ντιμπέιτ των δύο»

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ακύρωσε επί της ουσίας την ανάγκη ντιμπέιτ μεταξύ των δυο πρώτων.

«Είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα να συζητάμε για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα το ακύρωσε. Θα κάνουμε με τη συμμετοχή όλων. Το πείραμα του προηγούμενου ντιμπέϊτ ήταν επιτυχημένο», είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στους εξοπλισμούς είπε ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της γιατί έχουμε δίπλα μας μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα και συμπλήρωσε:

«Πετύχαμε να αλλάξουμε την ισορροπία σε ότι αφορά την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει f35 και εμείς έχουμε έγκριση να τα αποκτήσουμε. Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τα f16 και εμείς έχουμε Rafale».

Σχετικά με όσα είπε για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την Ξάνθη είπε ότι είναι θέμα του κ.Τσίπρα αν θέλει να τους κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του.

«Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, αλλά είναι μείζον ζήτημα να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει τους υποψηφίους, να το ξέρει ο κ. Τσίπρας και να τους κρατά. Μιλάμε για κοινό μυστικό».

«Νόμπελ οικονομικού λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ και οικονομικής ασυναρτησίας το ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στην κινητικότητα στον Έβρο με τους μετανάστες, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν θεωρεί ότι πίσω από την κινητικότητα στον Έβρο κρύβεται τουρκικός δάκτυλος, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του συνέτριψε το εμπόριο ανθρώπων στον Έβρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας, να εξετάζουμε αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα, να έχουμε σύγχρονες δομές υποδοχής και εμείς λύσαμε το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων», υπογράμμισε.

Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του αύξησε τους φόρους. Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι το 2019 είχε πει ότι θα ήθελε να φτάσουμε σε επίπεδο μόνιμων μειώσεων και να είναι η τελευταία μείωση. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε υπηρεσίες, οι τιμές δεν έπεσαν.

Το ίδιο συνέβη σε άλλες χώρες που το δοκίμασαν. Θα μας κόστιζε 1,5 δις το χρόνο. Αυτοί που το εισηγούνται πρέπει να πουν που θα βρουν αυτά τα χρήματα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορεί να έχουν οι αυξήσεις των μισθών. Εγώ δεν είμαι δογματικός, είμαι πολιτικός που μου αρέσει να βλέπω τα δεδομένα και να αξιολογώ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Την εξετάσαμε και καταλήξαμε ότι θα ήταν μια τρύπα στον νερό ως προς τις τιμές και θα μείωνε τα έσοδα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα δύο μεγάλα διυλιστήρια για να χρηματοδοτήσει το market pass.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει για νέους φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν τους φόρους. Εμείς είπαμε ότι θα τους μειώσουμε και τους μειώσαμε. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνονται τα έσοδα. Μία εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε 29 ευρώ φόρο.

Αν σήμερα έχει 200 ευρώ κέρδος θα πληρώσει σήμερα 44 φόρο. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διαρκής προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή για επενδύσεις στην υγεία έχουμε δύο σημαντικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Αυτοί που λένε για επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν παντελή ασχετοσύνη. Ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν.

Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας, θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες και θα χρηματοδοτηθεί το «Εξοικονομώ», αυτοί είναι οι μεγάλοι; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία», συμπλήρωσε.

Για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι «τα έχουμε ξανακούσει αυτά» και σημείωσε πως υπάρχουν ορόσημα και βαριά γραφειοκρατία, καθώς τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά. «Θα πω κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν το νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν της οικονομικής ασυναρτησίας», συμπλήρωσε.

«Κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

Γιώργος Κουβαράς: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε στο στούντιο της ΕΡΤ να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη προεκλογικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα είμαστε τακτικοί πια.

Γιώργος Κουβαράς: Είμαστε τακτικοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ξανάρθουμε και για το επόμενο debate.

Γιώργος Κουβαράς: Το debate την ερχόμενη Πέμπτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας προτιμάμε, όπως βλέπετε.

Γιώργος Κουβαράς: Μας προτιμάτε και πολύ το χαιρόμαστε αυτό. Debate με όλους, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Debate με όλους.

Γιώργος Κουβαράς: Γιατί όχι οι δύο σας με τον κ. Τσίπρα, που το ζητούσε ο κ. Τσίπρας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, θεωρώ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική να συζητάμε για debate μεταξύ των δύο πρώτων. Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα -κατά την άποψή μου- ενός τέτοιου debate.

Επομένως, θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία. Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο, χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο.

Γιώργος Κουβαράς: Και θα έχουμε και ελεύθερες ερωτήσεις αυτή τη φορά από τους δημοσιογράφους, μία ενότητα με ελεύθερες ερωτήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Όχι πως δεν βρίσκετε τον τρόπο εσείς οι δημοσιογράφοι να κάνετε την ερώτηση που θέλετε, ανεξαρτήτως της ενότητας η οποία έχει καθοριστεί.

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό είναι αλήθεια, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά είμαστε εδώ για να απαντάμε σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι δύσκολες και σκληρές και νομίζω ότι έγιναν δύσκολες ερωτήσεις στο προηγούμενο debate και πιστεύω ότι και οι πολίτες που το παρακολούθησαν κάποια συμπεράσματα θα έβγαλαν.

Γιώργος Κουβαράς: Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πάλι ένα debate που θα το δουν όλοι και είναι καλό να υπάρχουν αυτά, γιατί στην πορεία προς τις εκλογές νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Θέλω να ξεκινήσουμε λίγο απόψε από τα ελληνοτουρκικά. Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Τουρκία βλέπουμε κάποια νέα πρόσωπα στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, και πριν τις τουρκικές εκλογές είχαμε μια βελτίωση του κλίματος, ειδικά λόγω των σεισμών -και κυρίως λόγω των σεισμών.

Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη βελτίωση; Και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στη νέα τουρκική κυβέρνηση; Επίσης, πρόκειται να συναντήσετε τον Tayyip Erdoğan;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα αυτά προϋποθέτουν, κ. Κουβαρά, ότι ο ελληνικός λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά και πάλι την εμπιστοσύνη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και το λέω αυτό διότι…

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό είναι εννοείται προϋπόθεση, το παίρνουμε ως μία υπόθεση εργασίας ότι είστε Πρωθυπουργός, εννοείται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχει μία αξία αυτό όμως, διότι σήμερα η Τουρκία έχει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ενώ αν είχαν γίνει οι εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε κι εμείς, ήδη, μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες για να επαναβεβαιώσουμε την απόφαση την οποία ήδη πήραμε, ως ελληνικός λαός, στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία του ερωτήματός σας. Πράγματι, υπήρχε τους τελευταίους μήνες μία βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό.

Πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεσή μου, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan.

Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε, κατά την άποψή μου, να κινηθούμε για τους επόμενους μήνες.

Γιώργος Κουβαράς: Άρα εάν εκλεγείτε Πρωθυπουργός θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ μια καλή αφορμή για συζήτηση με τον Erdoğan, η οποία θα αφορά και τα ελληνοτουρκικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπικά θα την επιδιώξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Erdoğan, γνωριζόμαστε πια καλά. Αυτό έχει, νομίζω, μια αξία, γιατί και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις κι εγώ γνωρίζω και τη δική του προσέγγιση.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει, πιστεύω, μέσα από μια διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως μία πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Βλέπουμε κάποια τέτοια δείγματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Γιώργος Κουβαράς: Πάντως λένε κάποιοι ότι οι συνθήκες ωριμάζουν, ενδεχομένως, ακόμα και για να λύσουμε τις διαφορές μας στη Χάγη. Είναι αυτό μέσα στις προθέσεις σας αν εκλεγείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε ακολουθήσει μία πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική την τελευταία τετραετία. Μία εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στην ενίσχυση των συμμαχιών μας, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενός απαραίτητου πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, επιμείναμε -και νομίζω ότι όπως φαίνεται πολύ καλά κάναμε- στην ανάγκη μιας δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική μετά βεβαιότητας θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Όμως, για να έρθω…

Γιώργος Κουβαράς: Πριν έρθω στα μεταναστευτικά θέλω λίγο να μείνουμε στο θέμα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, να έρθω στο θέμα το οποίο με ρωτήσατε. Η Ελλάδα αναγνωρίζει, κ. Κουβαρά, μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε, όντως, να πάει με την Τουρκία στη Χάγη και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα ήμουν σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυτά, δυστυχώς, αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «Γαλάζιας Πατρίδας». ‘Αρα θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, να αντιληφθεί και να επανέλθει, θα έλεγα, στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Διότι οι διερευνητικές συζητήσεις γίνονταν με την Τουρκία για δεκαετίες, πάντα όμως με το ίδιο αντικείμενο. Αυτό το οποίο σας είπα.

Μόνο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άρχισε να προσθέτει στο «μενού» των διαφορών -από την δική της οπτική γωνία- ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι διατεθειμένος, όχι μόνο εγώ αλλά πιστεύω κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός, να συζητήσει.

Άρα, εάν μπορούσαμε να επανέλθουμε στη λογική των συζητήσεων προηγούμενων ετών βεβαίως και θα έβλεπα ένα περιθώριο να κάνουμε μια πιο σημαντική πρόοδο.

Γιώργος Κουβαράς: Αυτή η συνέχιση της κούρσας των εξοπλισμών, καταλαβαίνω ότι αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης. Αλλά μήπως δυσκολεύει την συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές; Τώρα, ας πούμε, είμαστε πολύ κοντά εμείς στην απόκτηση των F-35. Η Τουρκία είναι επίσης πολύ κοντά στην απόκτηση των F-16; Τι βλέπετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα. Προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με βάση τη συγκυρία της στιγμής. Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι καλά, αύριο μπορεί να ξαναείναι δύσκολα.

Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά στο να αλλάξουμε την ισορροπία και τους συσχετισμούς ως προς την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων την περασμένη τετραετία.

Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει δεν θα το χαρακτήριζα μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά ένα πρόγραμμα λελογισμένο, ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Βρήκαμε σημαντικές ευκαιρίες και τις αξιοποιήσαμε. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θυμίζω ότι τότε η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει τα F-35. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να πετύχει μια αναβάθμιση των F-16, την οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Εμείς όμως έχουμε προσθέσει στο οπλοστάσιό μας, ήδη, τα αεροσκάφη Rafale και έχουμε πάρει την πολύ σημαντική έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόκτηση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028.

Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδος είναι, κ. Κουβαρά, προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε με την Τουρκία μια ουσιαστική συζήτηση για οριστική επίλυση της βασικής μας διαφοράς.

Γιώργος Κουβαράς: Θα συνεχίσετε να προσπαθείτε να μην πάρει η Τουρκία την αναβάθμιση των F-16 ή θεωρείτε ότι αυτή η αναβάθμιση μπορεί να δοθεί εάν η Τουρκία δείξει μια καλή συμπεριφορά στο Αιγαίο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μπλοκαρισμένα τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι δική μας απόφαση, ούτε είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πουλήσουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Εμείς απλά αναδείξαμε τη γεωπολιτική διάσταση μιας Τουρκίας η οποία αποτέλεσε, δυστυχώς θα έλεγα, και για το ΝΑΤΟ, έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Μακάρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Γιώργος Κουβαράς: Μιλήσατε για παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Πρώτον, έχετε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποψηφίων, όχι υποψήφιου.

Γιώργος Κουβαράς: Έχετε στοιχεία γι’ αυτή την παρέμβαση; Για την παρέμβαση της Τουρκίας και τα είχατε πριν τις εκλογές αυτά τα στοιχεία; Και, αν τα είχατε, ενημερώσατε τον κ. Τσίπρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία, όμως, είναι και γνωστά, θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κ. Τσίπρα -γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες- αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού Προξενείου.

Το ζήτημα δεν είναι εάν η Ροδόπη είναι «ροζ» ή «γαλάζια», ούτε πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα του εκλογικού χάρτη από το τι θα γίνει στη Ροδόπη ή στην Ξάνθη. Είναι όμως μείζον ζήτημα, κ. Κουβαρά, αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψήφιους οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού Προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, τα ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν πλήρως καταρτιστεί και επισημοποιηθεί. Είναι δική του απόφαση από εδώ και στο εξής τι θα κάνει. Πάντως έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά αυτές τις πληροφορίες, ρωτάω, του τις είχατε δώσε πριν τις εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Νομίζω ότι όλοι έχετε αντιληφθεί τι ακριβώς εννοώ και σίγουρα μιλάμε, εξάλλου, για ένα κοινό μυστικό. Έτσι δεν είναι;

Γιώργος Κουβαράς: Θέλω να ρωτήσω πώς βλέπετε τα γεγονότα στον Έβρο, των τελευταίων ημερών. Αποδίδετε αυτή την απόπειρα εισόδου παράτυπων μεταναστών σε μία εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας ή το βλέπετε σαν ένα αποσπασματικό γεγονός, το οποίο ενδεχομένως δεν θα επαναληφθεί; Μπορεί να γυρίσουμε δηλαδή στο 2020;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω πως όχι. Αλλά από την άλλη πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας. Και αν αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει γι’ αυτούς ένα “παράθυρο ευκαιρίας”, επειδή υπάρχει σήμερα μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν.

Προς Θεού, δεν λέω ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Είναι, όμως, αυτό που λέει η λέξη και ορίζει το Σύνταγμα: είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολα χαρτοφυλάκια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων.

Επαναλαμβάνω ότι θα είχαμε αποφύγει όλη αυτήν την ταλαιπωρία αν κάποιοι δεν μας είχαν εγκλωβίσει στη φαντασίωση -μία ακόμα φαντασίωση- της απλής αναλογικής.

Δεν θεωρώ όμως, ούτε έχω καμία πληροφορία, ότι αυτή τη στιγμή πίσω από αυτήν την κινητικότητα που υπάρχει στον Έβρο κρύβεται κάποιος οργανωμένος τουρκικός δάκτυλος. Είναι πιο πιθανό ότι ξεθάρρεψαν κάποιοι διακινητές, πιστεύοντας ότι επειδή στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές μπορεί να περάσουν πιο εύκολα κάποιους κατατρεγμένους εντός της πατρίδας μας και να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα από αυτό το άθλιο εμπόριο ψυχών το οποίο κάνουν.

Ένα εμπόριο το οποίο, θέλω να τονίσω, ότι εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά το συντρίψαμε. Εμείς τσακίσαμε τους διακινητές στο Αιγαίο, κάναμε τη ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη στον Έβρο. Έχουμε συλλάβει παραπάνω από 1.000.

Ο φράχτης αποτελεί ένα μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για την προστασία των συνόρων και από αυτή την πολιτική ενεργητικής προστασίας των ελληνικών συνόρων, που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, δεν πρόκειται, κ. Κουβαρά, να κάνω ούτε βήμα πίσω.

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, με προσπάθεια πάντα να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία συνολική λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος που αφορά τους πρόσφυγες και το άσυλο.

Αλλά δεν μπορώ εγώ να περιμένω την Ευρώπη να συνεννοηθεί για ένα χαρτοφυλάκιο στο οποίο, μέχρι στιγμής, δεν τα έχει καταφέρει να συνεννοηθεί και να μετατρέψω τη χώρα μου σε «ξέφραγο αμπέλι». Αυτό, πολύ απλά, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να γίνει.

Και αποδείξαμε, κ. Κουβαρά, ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας, αποδείξαμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να εξετάζουμε αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα και πολλές από αυτές τις αποφάσεις να βγαίνουν θετικές. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε σύγχρονες δομές υποδοχής.

Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Αν κάνετε σήμερα ένα ρεπορτάζ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα δείτε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Θα έλεγα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Και, βέβαια, εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι λύσαμε το πιο ευαίσθητο, το πιο τραυματικό σκέλος του προσφυγικού προβλήματος, που δεν ήταν άλλο από το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Άρα, εμείς ακολουθήσαμε μία πολιτική η οποία ήταν και δίκαιη αλλά και αυστηρή συνάμα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιώργος Κουβαράς: Θέλω να έρθω στο θέμα της οικονομίας τώρα. Θέλω να μου πείτε γιατί επιμένετε να λέτε «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ; Την οποία μείωση είχατε εξαγγείλει το 2019, αν δεν κάνω λάθος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, να αποσαφηνίσουμε κάποια θέματα. Εμείς το 2019 είχαμε παρουσιάσει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα μείωσης φορολογικών συντελεστών. Είχαμε πει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι η τελευταία προτεραιότητά μας και ότι θα θέλαμε, ναι, πράγματι στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να έχουμε μειώσει οριζόντια και μόνιμα όμως -προσέξτε- τον ΦΠΑ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε, υλοποιήσαμε όμως όλες τις υπόλοιπες μας δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων.

Δεν μπορεί να βγαίνει σήμερα η αντιπολίτευση και να λέει ότι αυξήσαμε τους φόρους, όταν μειώσαμε 50 φόρους. Όταν όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όταν ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%, όταν ο φόρος στα μερίσματα πήγε από το 15% στο 5% και έχουμε περισσότερα έσοδα από όσα είχαμε με φόρο 15%.

Εμείς, λοιπόν, αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να μπορεί η χώρα να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

Έρχομαι, τώρα, στο θέμα του ΦΠΑ, γιατί έχει συζητηθεί πολύ και νομίζω ότι πρέπει να το εξηγήσουμε με απλά λόγια.

Γιώργος Κουβαράς: Εσείς οι ίδιοι δεν είχατε πει ότι θα μειώσετε τον ΦΠΑ το 2019; Δεν ήταν μέσα στις εξαγγελίες σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες, όμως, μειώσεις του ΦΠΑ.

Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Είναι η μόνη δέσμευσή μας την οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις τις υλοποιήσαμε.

Αλλά είχαμε πει και τότε ότι θα είναι η τελευταία μείωση την οποία θα κάνουμε. Κάναμε όλες τις υπόλοιπες. Αλλά εδώ ερχόμαστε και λέμε «να μειώσουμε το ΦΠΑ, γιατί»; Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ακρίβειας, γι’ αυτό ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι πρέπει να μειώσουμε το ΦΠΑ…

Γιώργος Κουβαράς: Βέβαια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη: μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές, οι τιμές δεν έπεσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο.

Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν.

Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών. Η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη, από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι και ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι’ αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα.

Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε.

Βέβαια, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά μετά, γιατί λένε «να το κάνουμε προσωρινά». Εάν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν: θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές, θα έπρεπε να τον αυξήσουμε ξανά και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να σας πω κάτι, εγώ δεν είμαι δογματικός, κ. Κουβαρά. Είμαι ένας πολιτικός στον οποίο αρέσει να βλέπω τα δεδομένα και να αξιολογώ μεταξύ των επιλογών μου ποια είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Γιώργος Κουβαράς: Άρα μπορεί να αλλάξετε άποψη για τον ΦΠΑ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, για τον ΦΠΑ δεν θα αλλάξω άποψη γιατί έχω όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου. ‘Αρα, εξετάσαμε αυτή την εκδοχή, καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια «τρύπα στο νερό» ως προς τις τιμές αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά.

Και να σας πω κάτι, τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε «Market Pass», δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε, διότι τα χρήματα αυτά σε έναν βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους μεν λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 30%.

Διότι γίνεται μια μεγάλη κουβέντα σήμερα, ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κάποιες εταιρείες τις οποίες μπορούμε να υπερφορολογήσουμε. Η απάντηση, λοιπόν, είναι: εάν υπήρχαν αυτές οι εταιρείες επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί τσάκισαν τη μεσαία τάξη λοιπόν και δεν το έκαναν τότε;

Και, εν πάση περιπτώσει, εάν αυτές οι εταιρείες όντως υπάρχουν -και υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας- εμείς ήδη το κάναμε αυτό. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς εισπράξαμε παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια στην πορεία εφαρμογής του μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών για τη στήριξη των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και εμείς φορολογούμε τα διυλιστήρια, τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, για να χρηματοδοτήσουμε το «Market Pass».

Άρα, αυτά τα οποία η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει, στο βαθμό που μπορούν να γίνουν εμείς τα έχουμε ήδη κάνει.

Γιώργος Κουβαράς: Εδώ θέλω όμως να ρωτήσω το εξής: εδώ λέτε εσείς, κατηγορείτε και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και κρυφή ατζέντα φόρων.

Η Νέα Δημοκρατία αν ξανακυβερνήσει, αν ξαναγίνετε Πρωθυπουργός, μπορείτε να μου πείτε πώς θα κάνει, ας πούμε, πολιτική μεταρρύθμισης της υγείας, πώς θα κάνει τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο, την στήριξη των αδυνάτων, χωρίς να επιβάλλει φόρους; Δηλαδή, από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά; Δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Μπορούν να πουν το ίδιο και τα άλλα δύο κόμματα;

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά το δηλώνετε κατηγορηματικά, από πού θα προέλθουν τα χρήματα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα σας εξηγήσω. Λοιπόν, εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει σήμερα για φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους.

Όταν πιέζονται λίγο περισσότερο, ανοίγουν και περισσότερο τα χαρτιά τους. Το είδαμε, εξάλλου, με τον κ. Κατρούγκαλο και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Το βλέπουμε τώρα, σε έναν βαθμό, και με το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί και εφαρμόσαμε την πολιτική μας. Εμείς δοκιμαστήκαμε, κ. Κουβαρά. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Έχουμε αξιοπιστία όταν μιλάμε για την…

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά τώρα λέτε ότι θα κάνετε μια μεταρρύθμιση στην υγεία, χρειάζεστε λεφτά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε να τελειώσω. Λοιπόν, με ρωτάτε από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Λοιπόν, δύο απαντήσεις: η πρώτη απάντηση είναι ότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο αυξάνονται τα έσοδα.

Εάν είχαμε σήμερα ένα ΑΕΠ 500 δισεκατομμύρια -είμαστε κάτι παραπάνω από 200- δεν θα είχαμε πάλι πολλά περισσότερα έσοδα επειδή αυξήθηκε το ΑΕΠ; ‘Αρα όλη αυτή η συζήτηση «γιατί έχουμε παραπάνω έσοδα», μα γιατί αυξάνεται το ΑΕΠ.

Ένα παράδειγμα απλό για να το καταλάβει ο τηλεθεατής μας. Μία εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε παλιά, με 29% φορολογικό συντελεστή, 29 ευρώ φόρο. Αν έχει κέρδη 200 ευρώ σήμερα, με φορολογικό συντελεστή 22%, πόσο φόρο θα πληρώσει; Θα πληρώσει 44 ευρώ φόρο.

Θα είναι, όμως, ικανοποιημένη η εταιρεία και όλοι κερδισμένοι; Βεβαίως και ναι. Αυτό ακριβώς έγινε με τα φορολογικά έσοδα. Συν το γεγονός ότι έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα, τα οποία μπορούν και πρέπει να εντατικοποιηθούν στον έλεγχο, ειδικά της μικρής φοροδιαφυγής.

Βλέπετε πόσο αποτελεσματικοί είναι πια οι έλεγχοί μας, κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί κάπως βοήθησε και ο Covid, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή.

Άρα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μια διαρκής προτεραιότητα για τη δική μας οικονομία και τη δική μας κυβέρνηση.

Γιώργος Κουβαράς: Ωραία. Αλλά εδώ μου λέτε ότι τα λεφτά θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο…

Γιώργος Κουβαράς: Και επειδή η ανάπτυξη, το ξέρετε, δεν διατάσσεται. Από την άλλη μεριά η μεταρρύθμιση της υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω και άλλο, άμα θέλετε να σας πω. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, ειδικά για επενδύσεις στον τομέα της υγείας, έχουμε δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης και δεύτερον το νέο ΕΣΠΑ. Είναι χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία η κυβέρνησή μας τα διαπραγματεύτηκε. Ακούω πολλά να λέγονται τώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται ότι κάποιοι ξεχνούν ότι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες πέντε μέρες, όχι 17 ώρες, πέντε μέρες, και διαπραγματεύτηκα για την χώρα και έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχουμε ήδη εισπράξει παραπάνω από τα 11.

Ένα σημαντικό κομμάτι από τους πόρους αυτούς θα πάει και στην υγεία. Το ίδιο ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ, γιατί ακούω τώρα ότι «θα κάνουμε», λέει, «επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αυτοί που τα λένε αυτά, λυπάμαι αλλά υποκρύπτουν μια παντελή -είναι βαριά η λέξη αλλά θα την πω- ασχετοσύνη.

Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για το πώς δουλεύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει το 2026, είναι πρακτικά «κλειδωμένο», ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Έχει πάρα πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες ελέγχου, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει συγκεκριμένες δράσεις όπου μπορούν να πάνε τα χρήματα: πράσινες, ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας…

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά εδώ λέει ο Τσίπρας ότι εσείς κάνετε τη διανομή αυτών των πόρων στους δικούς σας, στους λίγους, στους ομίλους, ενώ εκείνος θέλει να τα δώσει στους μικρούς, στους μικρομεσαίους και τα λοιπά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάλιστα, ναι. Δεν μου λέτε, όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα μας τα σχολεία, όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούν όλα τα προγράμματα του «Εξοικονομώ», τα οποία ωφελούν τους πάντες, είναι οι «μεγάλοι» και οι «εκλεκτοί μας» αυτοί;

Προφανώς υπάρχουν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές, κ. Κουβαρά, είναι επιχειρήσεις που επενδύουν. Είναι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις που, τελικά, γεφυρώνουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που ήταν η έλλειψη επενδύσεων.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε μία στρατηγική: πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει εξωστρεφής. Μόνο έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί στη χώρα μας. Είναι μία πολιτική την οποία έχουμε καταφέρει να υπηρετήσουμε και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία.

Γιώργος Κουβαράς: Δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως, λέτε δεν υπάρχει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει, ελάχιστες αλλαγές. Μα, να σας πω κάτι; Δεν τα έχουμε ξανακούσει αυτά; Δεν τα έχουμε ξανακούσει; Μα σας παρακαλώ κ. Κουβαρά, δεν τα ξανακούσαμε το 2015; Ας είμαστε…

Γιώργος Κουβαράς: Γιατί; Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σαν μνημόνιο; Το ίδιο είναι; Δηλαδή οι ίδιες αρχές το διέπουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιος έρχεται και δίνει στην Ελλάδα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ «βαριά» γραφειοκρατία πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία τα διαχειριζόμαστε εμείς.

Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούμε να ξαναπάμε, με την επαναστατική μας «παντιέρα» να ανεμίζει, να πάρουμε τα χρήματα αυτά για να τα δώσουμε όπου θέλουμε, δεν είναι απλά βαθιά νυχτωμένοι, είναι εκτός πραγματικότητας.

Να σας πω και κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση και θα κλείσω κάπου εκεί το κεφάλαιο αντιπολίτευση, γιατί δεν θέλω να σχολιάσω ιδιαίτερα αυτά τα οποία λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπαιρνε ένα Νόμπελ, θα έπαιρνε το «Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού». Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι έτσι έχει μάθει, τάζει τα πάντα στους πάντες, εξάλλου δεν νομίζω ότι πολλοί πίστεψαν ποτέ ότι αυτά μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ, όμως, θα έπαιρνε το «Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας». Και γιατί το λέω αυτό;

Γιώργος Κουβαράς: Γιατί το λέτε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται και μας κατηγορεί ότι έχουμε βάλει τη χώρα σε μία πορεία δημοσιονομικής εκτροπής, την ίδια στιγμή που μας ζητάει να ξοδέψουμε περισσότερα, και την ίδια στιγμή που μας εγκαλεί γιατί δεσμευόμαστε σε στόχους πλεονασμάτων τους οποίους πρέπει να μπορούμε να πετύχουμε για να κατεβάσουμε το χρέος μας.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά λέει ότι είστε «λαϊκιστές με γραβάτα», λέει το ΠΑΣΟΚ. ‘Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη, αυτό είπε προχθές στην ομιλία του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ θα μπορούσα να πω «ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα». Εμένα μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η παντελής αδυναμία να αρθρώσουν μια συνεκτική επιχειρηματολογία, ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας.

Μας λένε «έχετε ρίξει την οικονομία στα βράχια» και την ίδια στιγμή μάς ζητάνε να ξοδέψουμε περισσότερα και μας εγκαλούν για τα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας μας, γιατί πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας.

Τώρα, πώς μπορεί να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, δεν ξέρω. Ίσως να το απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης στο debate.

Γιώργος Κουβαράς: Πάντως να σας πω, εάν τυχόν με το νέο εκλογικό νόμο τον οποίο έχετε φτιάξει εσείς, πάρετε 149 έδρες στις 25 Ιουνίου, δηλαδή τι θα κάνετε τότε; Θα κάνετε αυτό που δεν κάνατε με τις 147 της απλής αναλογικής; Γιατί έχετε τώρα 147, είχατε, μπορούσατε να πάτε με το ΠΑΣΟΚ να κάνετε μία κυβέρνηση, αν θέλατε. Να δοκιμάσετε τουλάχιστον.

Θα το δοκιμάσετε το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου αν δεν είστε αυτοδύναμος ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς, κ. Κουβαρά, ότι για εμένα η αυτοδυναμία και μία ασφαλής αυτοδυναμία, όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί. Είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, οι οποίες είναι εδώ.

Θέλω να θυμίσω ότι τώρα κάποιοι ανακάλυψαν τα προγράμματα. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν τυπωμένο και σε δημόσια ανάρτηση και κοστολογημένο…

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό θα κοστολογηθεί τελικά ποτέ; Γιατί, παρένθεση τώρα, θα γυρίσω στο άλλο ερώτημα, αλλά εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι κάνετε πίσω με την κοστολόγηση του προγράμματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω και στο ζήτημα της κοστολόγησης, αλλά να απαντήσω το ερώτημά σας το άλλο, το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές. Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση».

«Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά».

Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, κ. Κουβαρά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε.

Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή λέτε ότι..

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα όχι γιατί δεν θα το..

Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή ή θα είστε αυτοδύναμος ή θα έχουμε εκλογές τον Αύγουστο; Έτσι, τόσο κατηγορηματικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Αν εσείς βλέπετε κάποιο άλλο σενάριο να μου το πείτε.

Γιώργος Κουβαράς: Εάν εσείς δοκιμάσετε με 149, μπορεί τότε το ΠΑΣΟΚ να σας πει «ναι». Το ζήτημα είναι ποιος θα έχει την ευθύνη να μας πάει σε εκλογές τον Αύγουστο. Θα την έχετε εσείς ή το ΠΑΣΟΚ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα -και την είχε κλείσει από πριν- σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας. Μα θυμάστε ότι περάσαμε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος, επειδή το τρίτο κόμμα το απέκλεισε από την πρώτη στιγμή.

Το απέκλεισε. Είπε, εγώ δεν κάνω κυβέρνηση. Στην αρχή είπε «δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη» και μετά -όταν κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλλει τον Πρωθυπουργό- είπε «δεν κάνω κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία».

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, άλλη επιλογή δεν βλέπω. Αλλά επειδή πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναβαιώσουμε την εντολή την οποία πήραμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοινοβουλευτική ισορροπία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε.

Επαναλαμβάνω: αυτή τη στιγμή πάμε σε δεύτερες εκλογές με κόστος για την χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για το καπρίτσιο -γιατί περί τούτου επρόκειτο- το καπρίτσιο του κ. Τσίπρα, της απλής αναλογικής. Την οποία ψήφισε μόνο και μόνο -όχι γιατί πίστευε σ’ αυτήν- για να κάνει τη δική μας τη ζωή πιο δύσκολη.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά πάμε με τον δικό σας εκλογικό νόμο πια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Γιώργος Κουβαράς: Επομένως τώρα δεν θα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πιστεύω ότι με τον δικό μας εκλογικό νόμο θα είχαμε αυτοδυναμία. Αυτό σας εξηγώ.

Γιώργος Κουβαράς: Αν είχαμε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είχαμε και άνετη αυτοδυναμία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ένας πολίτης που μας εμπιστεύτηκε δεν βλέπω γιατί θα αλλάξει τη γνώμη του. Γιατί μας εμπιστεύτηκε για κάποιους λόγους. Μας εμπιστεύτηκε, πιστεύω, γιατί αξιολόγησε τη δουλειά την οποία κάναμε και γιατί πείστηκε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Δεν βλέπω, λοιπόν, λόγο γιατί κάποιος να αλλάξει την επιλογή του. Ενδεχομένως να μπορέσουμε να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα σκεπτικούς και διστακτικούς, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι επτακομματική Βουλή -πιθανό σενάριο- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν.

Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε, «αφού είναι δεδομένη, τελειωμένη η αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να “κοντύνουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα τώρα δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες.

Γιώργος Κουβαράς: Δεν μου λέτε τώρα, με το πρόγραμμα τι θα γίνει που το έχετε εκεί; Θα κοστολογηθεί τελικώς ή όχι; Διότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εσείς κάνετε πίσω. Και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το δικό του θα είναι διατεθειμένος να το πάει ο Ανδρουλάκης στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε ότι την πρόταση αυτή την έκανα στο debate. Ναι. Τι έγινε από τότε; Εμείς έχουμε δώσει στη δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος μας, γραμμή-γραμμή. Διότι το κόστος έτσι προκύπτει.

Κάθε μέτρο έχει ένα κόστος. Αθροίζεται σε ένα συνολικό κόστος. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν κάνει τίποτα τέτοιο. Και νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση…

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά το θέμα είναι να κάνει ο καθένας τη δική του κοστολόγηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι εμείς το κοστολογούμε τόσο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα η δική μου πρόταση εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Με μια διαφορά: ότι, επειδή τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι, όπως ξέρετε, στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορούμε να κάνουμε κολπάκια.

Γιώργος Κουβαράς: Καλά, αυτό είναι επειδή είστε κυβέρνηση όμως, ήσασταν κυβέρνηση. Δηλαδή λέτε ότι επειδή ήσασταν κυβέρνηση πρέπει να είστε εξ ορισμού πιο αξιόπιστοι από την αντιπολίτευση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς, διότι εμείς δεσμεύουμε τη χώρα. ‘Αρα δεν έχουμε το περιθώριο να λέμε ό,τι θέλουμε. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, εδώ είμαστε, το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, να το ξαναστείλουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δείτε ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά νομίζω ότι έχει μια αξία, ίσως, όπως σας είπα και πριν, πίσω από την λογική των αριθμών να μπούμε λίγο στη φιλοσοφία της οικονομικής μας πολιτικής. Εγώ επαναλαμβάνω ότι για εμάς το πρώτο μέλημα ήταν η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η δημιουργία δημόσιου πλούτου, συνολικής ευημερίας. Αυτό είναι το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται.

Λοιπόν, αυτό το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται τώρα πρέπει μετά να το μοιράσουμε δίκαια. Ένα δίκαιο κράτος, το οποίο στη δική μας την πολιτική φιλοσοφία έρχεται πρωτίστως και στηρίζει τους πιο αδύναμους.

Δεν είναι τυχαίο, κ. Κουβαρά, ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και πέτυχε ποσοστά τα οποία δεν μπορούσε καν να τα φανταστεί στις πιο «λαϊκές» γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Ήμουν σήμερα στη Νέα Ιωνία. Πήγα και περπάτησα σε έναν Δήμο ο οποίος ήταν ταυτισμένος με την Αριστερά, τον οποίον κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με 10 μονάδες διαφορά.

Γιατί έγινε αυτό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν αυτή τη μεταστροφή; Γιατί είδαν ότι τους στηρίξαμε στη διάρκεια της πανδημίας. Πήγα και είδα, πήγα στον πεζόδρομο όπου δεν υπήρχε ξενοίκιαστο μαγαζί.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι επιβίωσαν επειδή κάποιος -το κράτος, εν προκειμένω- έστρεψε την προσοχή του σε αυτές και τις κράτησε ζωντανές. Και γιατί πίστεψαν και καταλαβαίνουν ότι η ανάπτυξη τελικά δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, ούτε η σταθερότητα είναι μια αφηρημένη έννοια.

Όταν ο μικρός επιχειρηματίας σκέφτεται να κάνει μία αναβάθμιση -από το μικρό καφέ θέλει να κάνει μια επένδυση σε μία καφετιέρα ή θέλει να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ -«Ανταγωνιστικότητα», βγήκε 1 δισεκατομμύριο για ενεργειακή αναβάθμιση- αυτό το οποίο θέλει είναι σταθερότητα, να μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο.

Άρα, το αποτέλεσμα εμένα προσωπικά δεν με αιφνιδίασε. Αλλοι θα πρέπει να αναζητήσουν γιατί δεν μπόρεσαν να διαβάσουν το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Γιώργος Κουβαράς: Δεν μου λέτε τώρα κάτι άλλο, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν σας αρέσει, το καταλαβαίνω, δηλαδή από αυτά που μου λέτε είστε τελείως αντίθετοι, είστε κάπως δύο κόσμοι χωριστά αυτή την περίοδο.

Έχετε, όμως, στη Νέα Δημοκρατία αρκετά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, πολλοί στα ψηφοδέλτιά σας, πρώτευσαν κιόλας στις περιφέρειές τους κάποιοι, στο Μέγαρο Μαξίμου, άνθρωποι πολύ κοντά σας.

Και θέλω να ρωτήσω, εάν εκλεγείτε Πρωθυπουργός σκοπεύετε να αξιοποιήσετε σε υπουργικές θέσεις πρόσωπα που δεν είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, προερχόμενα ενδεχομένως ξανά από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή από άλλους χώρους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από επτά χρόνια, είχα δεσμευτεί ότι θέλω να διευρύνω και να ανανεώσω την παράταξή μας. Και το έκανα πράξη. Και έφερα στη Νέα Δημοκρατία μια σειρά από στελέχη που δεν ανήκαν ποτέ στον δικό μας πολιτικό χώρο και όλα αυτά τα στελέχη σήμερα είναι Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, θα έχει συνέχεια αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί να μην έχει;

Γιώργος Κουβαράς: Άρα, μπορεί να δούμε κι άλλους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνησή σας, αν είστε Πρωθυπουργός αύριο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εμένα αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα είναι να μπορώ να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και αν θυμηθείτε και τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης, είχα αιφνιδιάσει από το πόσα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη υπήρχαν.

Αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη -οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι- σήμερα είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι ουσιαστικά διευρύνθηκε και ανανεώθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι για εμένα μια συνεχής προσπάθεια.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Δεν μου λέτε κάτι άλλο: σκοπεύετε να εξαντλήσετε την τετραετία; Διότι υπάρχουν σενάρια ότι μπορεί να ενδιαφέρεστε για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα σε κάποια φάση.

Είστε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα στο Λαϊκό Κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε δύναμη το μεγαλύτερο κόμμα. Και αυτό δημιουργεί κάποιους συνειρμούς σε κάποιους ότι μπορεί ο Μητσοτάκης αύριο να θέλει να πάει σε ένα ευρωπαϊκό αξίωμα.

Εσείς σκοπεύετε να εξαντλήσετε την τετραετία αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου κάνετε ένα ερώτημα το οποίο με αιφνιδιάζει, διότι θεωρώ απολύτως αυτονόητο ότι η υποχρέωσή μου και η ευθύνη μου είναι απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Εκλέγομαι για τετραετία, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Και την προηγούμενη φορά εξάντλησα την τετραετία. Πόσες κουβέντες είχαμε κάνει και μου ετίθετο πάντα το ερώτημα…

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό είναι αλήθεια και μόνο εγώ σε συνεντεύξεις που σας έχω κάνει σας έχω ρωτήσει δεκαπέντε φορές αν θα κάνετε πρόωρες εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εξάντλησα την τετραετία. Πρόθεσή μου, λοιπόν, εφόσον με εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, είναι προφανώς να εξαντλήσω και την επόμενη τετραετία.

Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε πολλή όρεξη να την κάνουμε αυτή τη δουλειά. Είμαστε πιο έμπειροι. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας, τα οποία αναγνωρίσαμε με θάρρος.

Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και σίγουρα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Και όπως είχαμε σχεδιάσει το 2019 το πρόγραμμά μας και την υλοποίηση του προγράμματός μας με ορίζοντα ουσιαστικά τετραετίας, το ίδιο έχουμε κάνει και τώρα.

Μακάρι να μην μας βρουν τόσες κρίσεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο προσηλωμένοι στην υλοποίηση της ατζέντας μας.

Γιώργος Κουβαράς: Κύριε Πρόεδρε, μιας και μιλάμε για τετραετίες τώρα και επειδή αν επιχειρηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή θα αφορά ουσιαστικά την επόμενη τετραετία, τη μεθεπόμενη δηλαδή, ήθελα να ρωτήσω: εκτός από το άρθρο 16 το οποίο είναι σαφές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι στους στόχους σας να αναθεωρηθεί, υπάρχουν άλλα σημεία στο Σύνταγμα τα οποία θέλετε και θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ανατρέξετε στην πρόταση την οποία είχαμε κάνει για τη συνταγματική αναθεώρηση θα διαπιστώσετε πως ναι, υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν και πρέπει, κατά την άποψη μας, να γίνουν σε πολλά σημεία του Συντάγματος.

Όμως, αυτή η συζήτηση συνταγματικά δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2025. Είναι μια συζήτηση που, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

Δεν θα ήταν -επειδή ακούστηκε και αυτό, ότι πάμε να πάρουμε 180 βουλευτές να αλλάξουμε μόνοι μας το Σύνταγμα- ούτε θεωρώ ότι είναι εφικτό, ούτε και θα ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να κάνω κάτι τέτοιο. Από την ίδια τη φύση της η διαδικασία της αναθεώρησης προϋποθέτει τέτοιες ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Θα έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση για το τι Σύνταγμα χρειαζόμαστε και να μην «κάψουμε» τη συνταγματική αναθεώρηση με παρεμβάσεις σε ελάχιστα άρθρα, για να χρειαστούμε μετά πέντε χρόνια να περιμένουμε για να κάνουμε μία νέα αναθεώρηση.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Να κάνω μία τελευταία ερώτηση, αν εκλεγείτε ξανά Πρωθυπουργός μπορείτε να μου πείτε τη «Νο1» προτεραιότητα; Δηλαδή στις 26 Ιουνίου τι είναι αυτό το οποίο θα ξεκινήσετε ως μεταρρύθμιση ή οτιδήποτε άλλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε, ήδη, έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Θα σας πω τα δύο πρώτα: το πρώτο θα είναι ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του επιτελικού κράτους, γιατί ακριβώς αυτό είναι το «λογισμικό» πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας.

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό σημαίνει και νέα πρόσωπα στο επιτελικό κράτος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πρόσωπα δεν αφορούν την οργάνωση του κράτους αυτού καθαυτού. Αφορούν τη συγκρότηση της κυβέρνησης η οποία βάσει του Συντάγματος είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού.

Και το δεύτερο νομοσχέδιό μας, το οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε ψηφίσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώσουμε τις κεντρικές οικονομικές μας προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία.

Γιώργος Κουβαράς: Εννοείτε και τα φορολογικά, προφανώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και τα φορολογικά και τις φορολογικές μας δεσμεύσεις, όπως ακριβώς τις έχουμε εξαγγείλει, ώστε να είναι αποτυπωμένες σε νόμο και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι αυτά τα οποία λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε πράξη.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που ήρθατε απόψε, θα τα ξαναπούμε στο debate τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Photo credits: Eurokinissi