Μέτρα ασφαλείας που θα θυμίζουν μέρες… 17 Νοέμβρη θα ζήσει η Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και αιτία θα είναι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στην πρωτεύουσα από το 2017 και ελπίδα τόσο της τουρκικής – με βάση τουλάχιστον όσα ακούγονται από επίσημα χείλη – όσο και της ελληνικής πλευράς, είναι να ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας και να ξεκινήσει μια καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ελπίδα που πηγάζει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος έτεινε χείρα φιλίας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αρχή μας είναι να έχουμε μία σχέση, μία αρχή που ζωντανεύει, που εφαρμόζεται. Η αρχή του καζάν καζάν δηλαδή η αρχή του win win είναι να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ιδίως με τους γείτονές μας. Στην Ελλάδα είχαμε τις διαφωνίες μας χθες. Θα τις έχουμε και σήμερα, αλλά μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος».

Την ίδια ώρα, βέβαια, αυτή την ελπίδα αμφισβητεί η διαχρονική στάση του τούρκου προέδρου, ο οποίος κάθε φορά που κάνει ένα βήμα μπροστά, συνεχίζει με τρία πίσω…

Η ΕΛΑΣ ετοιμάζεται να μετατρέψει την Αθήνα σε φρούριο ξεκινώντας με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από νωρίς το πρωί. Περίπου 3.500 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, ελικόπτερα και drone θα παρακολουθούν όλα όσα γίνονται από αέρος, ενώ αγκυροβολημένοι σε κτίρια δρόμων από τους οποίους θα περάσει ο «Σουλτάνος» θα είναι και ελεύθεροι σκοπευτές.

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Αν κάτι περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Ερντογάν είναι οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με την υπογραφή της συμφωνίας, ένας Έλληνας αξιωματικός θα εγκατασταθεί στη Σμύρνη κι ένας Τούρκος στη Λέσβο ώστε οι δύο πλευρές να έχουν άμεση επικοινωνία κι επαφή, την ίδια ώρα που το Λιμενικό με την τουρκική Ακτοφυλακή θα συνεργάζονται για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.