Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει μία προσέγγιση «win-win» στην Αθήνα, έπειτα από προηγούμενες διαμάχες με την Ελλάδα, γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι καλύτεροι δεσμοί με την Ελλάδα είναι το «κλειδί» για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη σήμερα στην Αθήνα για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια, αποφασισμένος να προχωρήσει με μια προσέγγιση «win-win» έπειτα από τις διαφωνίες και τις εντάσεις που επισκίασαν το προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα και είχε χαρακτηριστεί ως ιστορική περιοδεία, εξελίχθηκε σ΄ένα λεκτικό πόλεμο, με τον Ερντογάν να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Τότε, μία ώρα αφότου αποχώρησε αεροπορικώς από την χώρα μας, έσπευσε να αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετούσε τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, έθεσε το ακανθώδες ζήτημα και για τις δύο χώρες, το Κυπριακό και εξέφρασε την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει», είπε ένας διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος», προσθέτει.
Έκτοτε, οι διμερείς δεσμοί μόνο χειροτέρεψαν, με τους δύο αντιπάλους του ΝΑΤΟ να υιοθετούν πολεμική ρητορική για τους αμφισβητούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους, σχολιάζει ο Guardian.

Η Αθήνα κατηγορεί τη γείτονά της ότι «εξοπλίζει» τους μετανάστες και από τη πλευρά της, η Άγκυρα αμφισβητεί την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Ερντογάν, που αναμένεται να διαρκέσει μόλις έξι ώρες, ο απρόβλεπτος ηγέτης θα αφήσει στην άκρη τη διαμάχη με την Αθήνα.

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση «win-win»», είχε πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν καθώς επέστρεφε αεροπορικώς από τη σύνοδο κορυφής Cop28 για το κλίμα που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

«Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».