Ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για άρθρα που αφορούν τη Ρυθμιστική Αρχή και για το άρθρο 162 που απαγορεύει τη μεταφορά της Κοινότητας Ακρινής Κοζάνης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεσκέπασε επίσης την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι το νερό είναι δήθεν σήμερα «δημόσιο και κοινωνικό αγαθό», θυμίζοντας ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, κάτι που εντείνει σήμερα η ΝΔ με το νομοσχέδιό της.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τα γνωστά μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού που πωλούνται παντού, ρωτώντας τα άλλα κόμματα «πού βρήκαν τις πηγές νερού οι εταιρείες εμφιάλωσης; Ποιος τις παραχώρησε ενώ οι οικισμοί δίπλα από τις πηγές δεν παίρνουν νερό;».

Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο λαός εξαναγκάζεται να αγοράζει νερό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς το νερό στο οποίο έχει ελεύθερη πρόσβαση είναι ακατάλληλο τόσο για την υγεία του, ακόμα για τις οικιακές συσκευές. Μάλιστα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα δίκτυα με αμίαντο, τα οποία οι κυβερνήσεις δεν αντικατέστησαν ποτέ!

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης και θύμισε ότι η αρχή έγινε το 1980 με νόμο της ΝΔ που έκανε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανώνυμες εταιρείες.

Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ το 1999 «έσπασε» την ΕΥΔΑΠ σε δύο εταιρείες, με τη μία που έμεινε στο Δημόσιο να επωμίζεται το κόστος και τα χρέη, ενώ το κερδοφόρο κομμάτι πήρε η ΑΕ.

Τα επόμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έβαλε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο για να τζογάρουν και να κερδίζουν οι μέτοχοι, οι οποίο φυσικά πήραν μετοχές για να κερδίζουν. Έπειτα το 2014 και το 2016 αρχικά η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία έδωσε τη δυνατότητα παράδοσης υδάτινου αποθέματος, των πηγών, των φραγμάτων κ.ά. σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικά, το φράγμα στη Ρόδο το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιώτη για να πουλάει νερό στον Δήμο Ρόδου.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «δημόσιο συμφέρον» στον καπιταλισμό, αλλά μόνο το συμφέρον του κεφαλαίου και το συμφέρον του εργαζόμενου που είναι αντικρουόμενα, καθώς το κέρδος καταπατά τη ζωή των εργαζομένων.