Στο Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και στο ειδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της μη δομικής τρωτότητας των κτιρίων των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ALPHA 9,89 η Λίνα Μενδώνη τόνισε:

-Το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης σε σχέση με το πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025. Έχει ήδη ενταχθεί το ερευνητικό – μελετητικό έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό άνω των 30 εκ. ευρώ.

-Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Στόχος της μελέτης είναι η πρόληψη αλλά και ο σχεδιασμός παρεμβάσεων σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους ώστε, κατά το δυνατόν, να προστατεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Μενδώνη: Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί εθνικό ζήτημα

-Ζήτησε από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ να ετοιμαστεί, ειδικά για το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα πρόγραμμα για τον ενδελεχή έλεγχο της μη δομικής τρωτότητας των κτιρίων και να κοστολογηθεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θα θέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

-Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βασική πολιτική του προτεραιότητα και μόνιμο στόχο τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών, τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας.

-Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί εθνικό ζήτημα, το οποίο, τουλάχιστον, από το 2019 απασχολεί όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.