Συνάντηση με τον ομόλογό του στη Βουλγαρία, Νικολάι Ντένκοφ, είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας, ελπίζουμε ότι του χρόνου θα γίνει μια μεγάλη γιορτή. Συμπίπτει όμως και με δύσκολες ημέρες λόγων των δασικών πυρκαγιών. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Ήσασταν πάντα πολύ πρόθυμοι να προσφέρετε τη βοήθειά σας και εκτιμούμε πολύ όλη τη διεθνή βοήθεια που έχει προσφερθεί στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι συνέπειες, δυστυχώς, οι πραγματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Και πάλι, πολλές ευχαριστίες σε όλους τους φίλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος το Βούλγαρο ομόλογό του.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι χαρά μου που σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα. Όπως είπα, είναι μια σημαντική, μια συμβολική ημέρα, καθώς γιορτάζουμε τα 49 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας το 1974. Είναι επίσης μια δύσκολη ημέρα λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη γενναιόδωρη βοήθειά σας και επίσης ευχαριστούμε όλες τις χώρες που προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στήριξή σας και, ξαναλέω, αποτελεί απόδειξη του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών μας σχέσεων. Έχουμε όμως πολλά ζητήματα να συζητήσουμε. Θεωρούμε τη Βουλγαρία στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας. Έχουμε πολλά θέματα πάνω στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και είμαι βέβαιος ότι θα τα συζητήσουμε πολύ πιο λεπτομερώς, ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή μας ατζέντα και συνεχίζοντας με τη συνεργασία μας στην ενέργεια, στις υποδομές, στις μεταφορές», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε, η Βουλγαρία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα, μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές μας, ένας σημαντικός προορισμός για ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και μια χώρα με την οποία νιώθουμε πολύ κοντά σε πολιτιστικό επίπεδο, καθώς υποδεχόμαστε πάντα πολλούς επισκέπτες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ελπίζουμε ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος. Είναι, λοιπόν, χαρά μας να υποδεχόμαστε έναν φίλο της Ελλάδας».

«Σας ευχαριστώ, κ. πρωθυπουργέ, και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ. Αγαπητοί υπουργοί, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά ευτυχώς η δουλειά μας στηρίζεται σε πολύ καλές βάσεις, διότι οι σχέσεις μας είναι πραγματικά άριστες.

Βέβαια, έχουμε τόσα πολλά κοινά συμφέροντα που πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς που αναφέρατε. Είπατε για τις μεταφορές, τον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσα να αναφέρω επίσης τις προσπάθειες για την ασφάλεια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που κατέστη σημαντικό, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Και πρόσθεσε: «Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ με μια πολύ ισχυρή ομάδα, διότι σε όλους αυτούς τους τομείς έχουμε συγκεκριμένα έργα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και μπορούν να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό λοιπόν που διαπίστωσα όταν μπήκα στο γραφείο είναι ότι, ευτυχώς, με την Ελλάδα, υπάρχει μια πολύ ενεργή, όχι μόνο επαφή, αλλά και πολύ ενεργή συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς.

Όπως είπα, η σχέση μας στηρίζεται σε πολύ καλές βάσεις και μπορούμε να συνεχίσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είμαι λοιπόν έτοιμος να συζητήσω το κάθε θέμα ξεχωριστά, αλλά αν θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε με τις δικές σας προτεραιότητες και έπειτα να συνεχίσω τη συζήτηση».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ανταλλάγησαν ακόμη απόψεις για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της διασυνδεσιμότητας, καθώς και εγχειρήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως το Μεταναστευτικό, καθώς και η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως τιμώμενη χώρα.

Ζήτησε παραπάνω προσπάθεια στην διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγο αργότερα, μετά τη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά από το βήμα της Βουλής στις πυρκαγιές που έχουν εξαφανίσει χλωρίδα και πανίδα και περιουσίες ανθρώπων, τονίζοντας πως η κλιματική κρίση επιβάλλει η κυβέρνησή του να είναι ακόμα πιο δραστήρια και απαιτητική σε αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφάλεια σημεία. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Η αναμέτρηση αυτή ήταν και είναι άνιση, και έτσι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσχερείς», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τρεις πολύ δύσκολες ημέρες, όταν και θα είναι σε ύφεση ο καύσωνας, αλλά συνολικά οι επόμενες εβδομάδες θα ενέχουν έναν μεγάλο κίνδυνο για ένα νέο ανεξέλεγκτο μέτωπο.

«Έχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τρις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμόζει τα σχέδιά της στις νέες συνθήκες, αναλαμβάνοντας και ειδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφορά από όλους» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. «Το αντίθετο, ήταν παρόν, ενισχυμένο όσο ποτέ. Με περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους πυροσβέστες» είπε.