Στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη φιλοξενήθηκε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, μίλησε στον γνωστό δημοσιογράφο, αναφερόμενος αρχικά στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

«Το 2012, αυτό που υπερίσχυε ήταν η αισιοδοξία της βούλησης και όχι η αισιοδοξία της γνώσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχει βρεθεί η χώρα από την Μεταπολίτευση και μετά».

Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τα Τέμπη

«Έπρεπε με το πιστόλι στο κρόταφο να ξεπλύνουμε τα άπλυτα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα θέλαμε δημόσια επιτήρηση, αλλά οι περιστάσεις ήταν πιεστικές. Σε μια εποχή που κάνουμε άλματα με την ψηφιοποίηση, με την παρακολούθηση του Predator, το δυστύχημα είναι αποτέλεσμα της παραμέλησης του ΟΣΕ. Δεν έφταιγε η ιδιωτικοποίηση για τα Τέμπη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για την περίοδο των μνημονίων, ανέφερε πως «τα μνημόνια είχαν και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις».

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

«Πιστεύω ότι θα έπρεπε για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, αρκεί να έχεις περάσει την βάση στο Λύκειο» είπε αναφερόμενος στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

Για παιδεία και Πανεπιστημιακή αστυνομία

Για την φύλαξη των Πανεπιστημίων ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι και μία ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος» προσθέτοντας πως «δεν άλλαξε κάτι με την πανεπιστημιακή αστυνομία»

«Τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε για την πανεπιστημιακή αστυνομία η κυβέρνηση τα έδωσε για επικοινωνιακούς σκοπούς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό των Πανεπιστημίων μας» είπε συνεχίζοντας στο θέμα της Παιδείας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Πεδίο άγριας κερδοσκοπίας στην ενέργεια, στην παιδεία και στην Υγεία» ανέφερε πως βλέπει πίσω από τις ιδιοτικοποιήσεις, «με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ό,τι είναι δημόσιο»

Για την προοδευτική διακυβέρνηση

«Από πλευρά πως πάμε;» ρώτησε με χιούμορ ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας «πολλές μαχαιριές για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μαχαιριά ο Κουτσούμπας ”μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη”» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά γελώντας «εσύ φταις, εσύ φταις» και τον Σταύρο Θεοδωράκη να απαντά «γιατί;»

«Γιατί το 2016 δεν κατάφερα να πείσω εσένα και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χοντραίνει το πράγμα» απάντησε με νόημα ο Στάυρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν αρχηγός του Ποταμιού, για να προσθέσει: «Μα ήθελες να μας πείσεις να πάμε παρέα με τον Καμμένο!». «Στην απλή αναλογική αναφέρομαι» είπε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας τον φάκελο προοδευτική διακυβέρνηση και απλή αναλογική.

«Για να καταφέρουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις χρειάστηκε η απλή αναλογική. Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι παράδοξος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο βέτο που βάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με τις εμμονές του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει συζήτηση. Θέλω μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Ο Ανδρουλάκης λέει θέλω σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και το ερώτημα είναι με ποιον θα την κάνει; Επίσης λέει ”να πάει φυλακή το παρακράτος των παρακολουθήσεων” και λέω εύλογο.

«Τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν την επιβίωσή τους μετά τις κάλπες».

Για τις παρακολουθήσεις

«Η έρευνα σε βάθος για τις παρακολουθήσεις θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα» είπε. Αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος τότε πως ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο. Λογοδοσία των υπαίτιων με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Οπότε ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να παραδεχτεί πως κάθαρση θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για το εάν ο Βελόπουλος είναι ο νέος Καμμένος

«Ο Καμμένος ήταν αναγκαίο κακό. Αν και δεν είχα παράπονο από τη συνεργασία μας. Ωστόσο μου δίνεις ευκαιρία να σκεφτώ την ρήξη μας με τον Καμμένο. Ποιος ήταν ο λόγος; Η συμφωνία των Πρεσπών. Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να πως άστο για τον επόμενο. Και τώρα θα είχαμε ένα ακόμη αγκάθι στην εξωτερική μας πολιτική. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης» είπε.

Για την ενασχόληση με την πολιτική και την συνταξιοδότηση από αυτή

«Ο ηγέτης έχει την ευθύνη για τα αποτελέσματα, ο λαός κάνει τις επιλογές του. Δεν έχει πάντα δίκιο αλλά είναι άδικο να ρίχνεις τις ευθύνες στον λαό. Μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά όταν δεν καταφέρνεις να πείσεις»

«Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49. Η ζωή είναι ενδιεφέρουσα γιατί είναι απρόβλεπτη»

«Θέλω να κάνω πράγματα για την αριστερά στο μέλλον χωρίς να έχω κάποιο αξίωμα. Δεν φαντάζομαι τον ευατό μου να συνταξιοδοτείται από την πολιτική»

«Όταν υπηρετείς κάποιες κοινωνικές ανάγκες έχεις λόγο να παραμείνεις».