Η αρχική αντίδραση πολλών φίλων της πυγμαχίας στην είδηση ότι ο Μάικ Τάισον θα παλέψει με τον Τζέικ Πολ στο Netflix τον Ιούλιο ήταν: Τι κάνει;

Αυτός είναι ο Μάικ Τάισον. Είναι ένας αθάνατος πυγμάχος. Υπάρχουν λίγοι πυγμάχοι στην ιστορία που ενέπνευσαν περισσότερο φόβο μεταξύ των συναδέλφων τους πυγμάχων και πάθος στο κοινό όσο ο Τάισον. Επίσης, δεν ήταν απλώς ένα κτήνος. Ο Τάισον ήταν φιλομαθής και επιμελής εργάτης. Ήταν, από πολλές απόψεις, πυγμάχος παλιάς σχολής.

Βρίσκεται στο Εθνικό μνημείο του Όρους Ράσμορ της πυγμαχίας. Αν δεν τον γνωρίζετε ή δεν τον θυμάστε, έχετε χάσει μερικές από τις επικότερες εμπειρίες πυγμαχίας όλων των εποχών. Για την παλαιότερη γενιά πυγμαχίας, ο Τάισον είναι ο θεός της πυγμαχίας.

Μάικ Τάισον: Η επιστροφή του στα ρινγκ για το ματς της δεκαετίας μας θύμισε τις 10 πιο τρελές ιστορίες του
(Photo credits: Justin Setterfield/Getty Images)

Γιατί λοιπόν παλεύει με τον Πολ ο Μάικ Τάισον;

Η εύκολη απάντηση στο γιατί ο Τάισον το κάνει αυτό είναι γιατί θα κερδίσει ένα «σκασμό» λεφτά.

Ο βασικότερος όμως λόγος έχει να κάνει με την ίδια την πυγμαχία. Οι δεκαετίες του 80 και του 90, όταν κυριαρχούσε ο Μάικ Τάισον, ήταν μερικές από τις καλύτερες μέρες της πυγμαχίας.

Αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού και έχουν περάσει εδώ και αρκετό καιρό. Η πυγμαχία, ως σπουδαίο άθλημα, πέθανε πριν από δεκαετίες. Είναι πλέον ένα συνονθύλευμα που περιλαμβάνει καλούς μαχητές, καρναβαλιστές και χαζομάρες του διαδικτύου.

Ο Μάικ Τάισον, τόσο ως πυγμάχος όσο και ως άνθρωπος, απέχει πολύ από το τέλειο. Καταδικάστηκε για τον βιασμό της Ντεζιρέ Ουάσινγκτον το 1992.

Στο ρινγκ, ωστόσο, ο αγώνας του Τάισον εναντίον του Πολ θα δώσει την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τόσο το μεγάλο παρελθόν της πυγμαχίας, όσο και το μεγάλο παρελθόν του ίδιου του Τάισον.

Οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τον Τάισον θα ψάξουν στο Google και στο YouTube τους προηγούμενους αγώνες του, θα δουν τα πλάνα, τα σκαμπανεβάσματα, την προπόνηση, τις ιστορικές νίκες, όπως όταν έγινε πρωταθλητής βαρέων βαρών αφού έβγαλε νοκ άουτ τον Μίχαελ Σπινκς στον πρώτο γύρο και έχασε σε από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του αθλητισμού όταν ηττήθηκε από τον Μπάστερ Ντάγκλας.

«Στόχος μου είναι να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής και τώρα έχω την ευκαιρία να το αποδείξω απέναντι στον μεγαλύτερο πρωταθλητή βαρέων βαρών όλων των εποχών, τον πιο κακό άνθρωπο στον πλανήτη και τον πιο επικίνδυνο πυγμάχο όλων των εποχών», δήλωσε ο Πολ. «Αυτός θα είναι ο αγώνας μιας ζωής».

«Έχει εξελιχθεί σημαντικά ως πυγμάχος με τα χρόνια, οπότε θα είναι πολύ διασκεδαστικό να δούμε τι μπορεί να κάνει η θέληση και η φιλοδοξία ενός παιδιού με την εμπειρία και την ικανότητα ενός GOAT», δήλωσε ο Τάισον.

Πώς θα πάει αυτός ο αγώνας; Ο Μάικ Τάισον μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους, αλλά ό,τι κι αν συμβεί, έχει ήδη κερδίσει.

10 στιγμές τρέλας που αποδεικνύουν ότι ο Μάικ Ταίσον είναι πραγματικά μοναδικός

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Τάισον έχει καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του ώστε να ανταποκριθεί στη φήμη του ως ο «πιο κακός άνθρωπος στον πλανήτη», τόσο πολύ που, περιορίζοντας τις στιγμές τρέλας του σε μόλις 10, αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Το τατουάζ προσώπου

Ο Μάικ Τάισον είχε αφήσει τον σχεδιασμό του τατουάζ του στον καλλιτέχνη Βίκτορ Πέρεζ. Ήθελε αρχικά να κάνει τατουάζ καρδιές στο πρόσωπό του, κάτι που αργότερα χαρακτήρισε «πραγματικά ηλίθιο». Ευτυχώς για εκείνον ο Πέρεζ δεν ήθελε με τίποτα να σχηματίσει τις καρδιές στο πρόσωπο του πυγμάχου και έπεισε τον Τάισον να προτιμήσει το σχέδιο των Μαορί.

Το τατουάζ έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τατουάζ στον αθλητισμό και έχει εμπνεύσει φόβο ακόμη και στους αντιπάλους του. Ο Μάικ Τάισον βέβαια είπε ότι δεν έκανε το τατουάζ για να εκφοβίσει τους αντιπάλους του. Αντίθετα, ήλπιζε ότι το τατουάζ θα είχε επιτυχία στις γυναίκες. Ο Τάισον δήλωσε ότι πήγαινε συχνά σε κλαμπ και στριπτιζάδικα, όπου οι γυναίκες του έλεγαν πόσο εξωτικός έδειχνε με το συγκεκριμένο τατουάζ.

Το σχέδιο των Μαορί στο οποίο τελικά κατέληξε ο Τάισον θεωρείται ιερό στην κοινότητα των Μαορί. Ο Μάικ Τάισον δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη σημασία του σχεδίου όταν το έκανε, αλλά έκτοτε έχει δείξει σεβασμό για τον πολιτισμό και έχει γίνει αποδεκτός ακόμη και από ορισμένα μέλη της κοινότητας των Μαορί.

Μάικ Τάισον: Η επιστροφή του στα ρινγκ για το ματς της δεκαετίας μας θύμισε τις 10 πιο τρελές ιστορίες του
(Photo credits: Ethan Miller/Getty Images)

Η συνέντευξη Τύπου με τον Λένοξ Λιούις

Ο Μάικ Τάισον ήταν πάντα ένας μάλλον θυμωμένος άνθρωπος, έτσι δεν είναι; Στη συνέντευξη Τύπου με τον Λένοξ Λιούις το 2002, ο Τάισον έδειξε πόσο θυμωμένος μπορεί να γίνει. Από την αρχή υπήρχε μια ένταση.

Ακολούθησε ένας καυγάς και η ασφάλεια ξόδεψε αρκετό χρόνο προσπαθώντας απεγνωσμένα να χωρίσει τους δύο. Αργότερα, ο Τάισον ξεκίνησε ένα από τα πιο άσεμνα, εκρηκτικά παραληρήματα του. Θα σας αφήσουμε να απολαύσετε τη στιγμή μόνοι σας.

Έχτισε ένα θέρετρο μαριχουάνας 418 στρεμμάτων στην Καλιφόρνια

Ο Μάικ Τάισον έχει σίγουρα ηρεμήσει καθώς τα χρόνια έχουν περάσει.

Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι καπνίζει άφθονες ποσότητες μαριχουάνας σε καθημερινή βάση. Αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος;

Τώρα, ο Τάισον φέρεται να έχει αναπτύξει ένα θέρετρο μαριχουάνας 418 στρεμμάτων με θέμα την κάνναβη στην Καλιφόρνια, την οποία περιγράφει ως «χώρα των θαυμάτων του ζιζανίου».

Πάλη με μια τίγρη

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον Μάικ Τάισον, ωστόσο, αυτή η πτυχή της λατρείας του για τις τίγρεις είναι μάλλον λιγότερο γνωστή για τον οξύθυμο πυγμάχο.

Πληροφορίες θέλουν τον Μάικ Τάισον να συλλαμβάνει την ιδέα να αγοράσει τίγρεις όταν ήταν στη φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πυγμάχος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης μετά την καταδίκη του για βιασμό πριν από 20 χρόνια, το 1992. Ωστόσο, ο Αμερικανός αποφυλακίστηκε το 1995 και συνέχισε την καριέρα του στην πυγμαχία μέχρι που αποσύρθηκε το 2005.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω στο 1995, αφού ο Μάικ Τάισον βγήκε από τη φυλακή, υιοθέτησε τρία μικρά αιλουροειδή που ονομάστηκαν: Κένια, Στορμ και Μπόρις. Ο πρωταθλητής συνήθιζε να παίζει μαζί τους, στην έπαυλή του στο Λας Βέγκας, ενώ τα βίντεο του στα οποία πάλευε με τις τίγρεις είχαν προκαλέσει αίσθηση εκείνη την εποχή.

Η τίγρη του Μάικ Τάισον αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης αρκετές φορές στα χρόνια που ο πυγμάχος τις είχε στο σπίτι του. Σε μια από αυτές, ο πυγμάχος αναγκάστηκε να πληρώσει 250.000 δολάρια σε μια γυναίκα, η οποία υπέστη τραυματισμούς μετά από επίθεση της τίγρης.

Ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά περιστατικά, καθώς το άγριο ζώο της επιτέθηκε όταν εισήλθε παράνομα στην ιδιοκτησία του Μάικ Τάισον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάικ Τάισον έχασε την τίγρη του όταν προσπάθησε να φάει τον σκύλο του γείτονά του.

Ξυλοδαρμός του Ντον Κινγκ

Καθ’ όλη την καριέρα τού Μάικ Τάισον, ο προμότερ του, Ντον Κινγκ, του έκλεψε 50 εκατομμύρια δολάρια. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο πρώην πρωταθλητής. Ισχυρίζεται επίσης πως, όταν ήταν νεότερος, ο Κινγκ τού έβαζε στο φαγητό την ουσία Thorazine για να τον ναρκώνει. Τον χρέωνε 8.000 δολάρια την εβδομάδα για τις προπονήσεις του, ενώ είχε ορίσει τη σύζυγό του σύμβουλο του Τάισον, εργασία για την οποία πληρωνόταν αδρά. Ακόμα και η κόρη του Ντον Κινγκ έπαιρνε 52.000 δολάρια το χρόνο για να ασχολείται με το fan club του πρωταθλητή.

O Μάικ Τάισον συνάντησε τον Ντον Κινγκ σ’ ένα ιστορικό τετ-α-τετ τον Ντον Κινγκ σε μία εκδήλωση Hall of Fame. O εμβληματικός προμότερ ακούμπησε τον Τάισον στον ώμο, φιλικά ας πούμε και ο πρώην πρωταθλητής του πέταξε νερό!

Αποτελεί γεγονός ότι ο Τάισον μισεί τον Ντον Κινγκ, καθώς όταν συνεργαζόντουσαν υποστηρίζει ότι του… έφαγε πάνω από 100.000.000 δολάρια.

Στο παρελθόν ο «σιδερένιος» είχε δηλώσει πως θα σκότωνε τον Ντον Κινγκ αν του δινόταν ευκαιρία.

Ο θρύλος θέλει τον Τάισον να κλοτσά τον Κίνγκ στο κεφάλι ενώ ο Κίνγκ οδηγούσε σε έναν αυτοκινητόδρομο της Φλόριντα.

Άφησε έγκυο σωφρονιστική υπάλληλο ενώ ήταν στη φυλακή

Φυσικά και το έκανε.

Η αγάπη του νεαρού Μάικ Τάισον για την «πορνεία» ήταν δυστυχώς η αχίλλειος πτέρνα του.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Τάισον ισχυρίστηκε ότι αυτός και η προαναφερθείς σωφρονιστική υπάλληλος ερωτοτροπούσαν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Πυγμαχία με έναν σκουπιδιάρη

Μια άλλη περίεργη ιδιορρυθμία του Τάισον είναι η αγάπη του για τα περιστέρια, που αναπτύχθηκε από την παρακολούθησή τους στους δρόμους σε νεαρή ηλικία.

Μιλώντας στο podcast του «The Pivot», ο Τάισον αποκάλυψε τις πρώτες εμπειρίες του από καβγάδες του και ανέφερε πως ο θάνατος ενός περιστεριού, που διατηρούσε για κατοικίδιο, ήταν αυτός που τον μύησε στην πυγμαχία.

«Ήμουν μικρός και άρχισα να τσακώνομαι με έναν τύπο που σκότωσε το περιστέρι μου. Αυτή ήταν η πρώτη μου μάχη. Μετά γνώρισα τον προπονητή και κηδεμόνα μου και ήθελα να συντρίψω τον κόσμο στα πόδια μου».

Η αγάπη του για τα περιστέρια είναι γνωστή και συνήθιζε να κρατάει τα πουλιά ως κατοικίδια, από όταν ήταν μικρός. Μάλιστα παράτησε μία από τις πρώην κοπέλες του, όταν εκείνη σκότωσε και μαγείρεψε ένα από αυτά! Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας χτύπησε ακόμη έναν άνθρωπο με έναν κάδο, αφού πέταξε ένα κλουβί που περιείχε τις ακαθαρσίες του αγαπημένου του περιστεριού, του Τζούλιους, μετά τον θάνατό του.

«Ένα πρωί ξύπνησα και ανακάλυψα ότι το αγαπημένο μου περιστέρι, ο Τζούλιους, είχε πεθάνει. Ήμουν συντετριμμένος και θα κρατούσα το κλουβί του, για να τον τιμήσω. Άφησα το κλουβί, πήγα να πάρω κάτι και επέστρεψα για να δω τον υγειονομικό να πετάει το κλουβί. Του όρμησα και γέμισε αίματα. Ήταν κρύος και έκανε σπασμούς στο πάτωμα» είπε στο WBC.

Μάικ Τάισον: Η επιστροφή του στα ρινγκ για το ματς της δεκαετίας μας θύμισε τις 10 πιο τρελές ιστορίες του
(Photo credits: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Χρησιμοποίησε ένα «Whizzer» για να περάσει δοκιμές ναρκωτικών

Στον Τάισον άρεσαν τα ναρκωτικά του, αυτό δεν είναι μυστικό.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως είναι το γεγονός ότι ήταν σε θέση να περάσει τόσα πολλά τεστ ναρκωτικών, παρά το γεγονός ότι προφανώς έπαιρνε σχεδόν κάθε παράνομη ουσία.

Λοιπόν, πώς το έκανε; Χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο πέος.

Ο Τάισον χρησιμοποίησε κάτι που ονομάζεται «Whizzer», το οποίο ήταν μια συσκευή που θα μπορούσε να προφορτωθεί με ούρα.

. Στο θέμα, μάλιστα, επανήλθε πρόσφατα με αφορμή την τιμωρία του Ντι Τζέι Κούπερ που βρέθηκε… έγκυος. «Συνήθιζα να χρησιμοποιώ τα ούρα της γυναίκας μου, μέχρι που μου είπε ότι ίσως μια μέρα τα αποτελέσματα δείξουν ότι περιμένεις παιδί! Τότε σκέφτηκα ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιώ τα ούρα των παιδιών μου».

Πρόσφερε σε έναν εργαζόμενο ζωολογικού κήπου 10.000 δολάρια για να τον αφήσει να πολεμήσει με έναν γορίλα

Ο εργαζόμενος του ζωολογικού κήπου ήταν ένας ενοχλητικά λογικός άνθρωπος και αρνήθηκε να αφήσει τον Τάισον να παλέψει με τον γιγαντιαίο πίθηκο.

Δαγκώνοντας το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ

Το ιερό δισκοπότηρο της τρέλας του Μάικ.

Ο Τάισον διεκδικούσε τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή από τον τότε πρωταθλητή βαρέων βαρών, Εβάντερ Χόλιφιλντ. Παρά την ανωτερότητα του «Iron Mike» στους δύο πρώτους γύρους, σιγά σιγά έχανε την υπομονή και την ψυχραιμία του και έχοντας θολώσει στον τρίτο γύρο, ξέφυγε από τα επιτρεπτά όρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο «θρυλικός» πυγμάχος φτύνει την προστατευτική του μασέλα και με απότομες κινήσεις πλησιάζει τον αντίπαλό του και με μανία δαγκώνει το δεξί του αυτί. Το δάγκωμα ήταν τόσο βαθύ που έκοψε ένα κομμάτι του Χόλιφιλντ και το έφτυσε επιδεικτικά πάνω στο τερέν. Ο Χόλιφιλντ αιμορραγούσε, όμως ο διαιτητής επέτρεψε να συνεχιστεί ο αγώνας κανονικά.

Ο Τάισον δεν χάνει χρόνο και με το πέρασμα ελάχιστων δευτερολέπτων πλησιάζει ξανά τον αντίπαλο με άγριες… διαθέσεις και αυτή τη φορά βάζει στόχο το αριστερό του αυτί. Η δεύτερη επίθεσή του δεν προκάλεσε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όμως ο διαιτητής αποφάσισε να λήξει τον αγώνα υπέρ του Χόλιφιλντ και να παραμείνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Τάισον είδε την άδεια πυγμαχίας του να ανακαλείται σχεδόν αμέσως και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος θα ήταν ένα βαρετό μέρος αν ο Τάισον δεν ζούσε εδώ.

Τι ζωή έχεις ζήσει Iron Mike!

Πηγή: Usa today και Givemesport