Στο ματς ανάμεσα στη Σουηδία και την Ισπανία που διεξήχθη στην προηγούμενη διακοπή των Εθνικών ομάδων, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, ο Zlatan Ibrahimovic πήγε και χτύπησε με τον ώμο τον Azpilicueta στην πλάτη σε μια εκτέλεση κόρνερ για τους Σουηδούς και προσποιήθηκε ότι ήταν κατά λάθος, πέφτοντας κι ο ίδιος. Κατά την πτώση του μάλιστα, κοίταξε πίσω φωνάζοντας σαν κάποιος να τον έσπρωξε.

Γνωρίζοντας κανείς ελάχιστα την πορεία του Zlatan Ibrahimovic, καταλαβαίνει πως μόνο ατύχημα δεν ήταν αυτό το χτύπημα στον Ισπανό αμυντικό που είδε τον ουρανό σφοντύλι.

Λίγες ημέρες από το περιστατικό, ο Zlatan έδωσε συνέντευξη στη Guardian και τον δημοσιογράφο Donald McRae, όπου απάντησε για το χτύπημα πως το έκανε επίτηδες και ήταν μια πράξη προστασίας της ομάδας του.

«Επίτηδες το έκανα. Ήταν χαζό, αλλά θα το έκανα ξανά και ξανά. Δεν ντρέπομαι για την πράξη μου. Δεν θα επιτρέπω σε κανέναν να έχει τέτοια συμπεριφορά σε συμπαίκτη μου, όπως αυτή που είχε ο Αθπιλικουέτα. Δεν είχε τα @@@ να τα βάλει μαζί μου. Ήθελα να τον κάνω να καταλάβει ότι “απαγορεύεται να τα κάνεις αυτά σε εμάς”.

Και του έδειξα τι συμβαίνει όταν τα βάζει μαζί μας. Δεν με αφορά που θα χάσω ματς των μπαράζ, με ενδιαφέρει να καταλάβει ότι δεν συμπεριφέρεσαι άσχημα σε κάποιον που είναι πεσμένος κάτω. Δεν επιτίθεσαι σε σκυλί που δεν γαβγίζει. 100% θα το έκανα ξανά».

Με πιο απλά λόγια, ο Zlatan, που λειτουργεί ως λιοντάρι συνήθως, εδώ λειτούργησε ως λύκος και σαν αυθεντικό alpha male, έδωσε το στίγμα στον αντίπαλο για το μέχρι πού τον παίρνει να… κουνιέται. Με αυτό το χτύπημα ο Zlatan τράβηξε μια γραμμή. Με την απάντηση του έδωσε την περίληψη της ζωής του που θα έμπαινε άνετα στην αρχή της αυτοβιογραφίας του.

Ο Zlatan έχει ακόμα να δώσει

Όσο για το φινάλε της ποδοσφαιρικής του καριέρας; Ο Zlatan, που ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Μίλαν ως το 2023, όταν θα είναι 42 ετών, έδειξε εξίσου διψασμένος με το παρελθόν.

«Σήμερα το πρωί πονούσα παντού. Όσο όμως υπάρχουν στόχοι, όσο υπάρχει αδρεναλίνη, συνεχίζω. Ξέρω ότι έρχομαι κάπου καλά. Ξέρω ότι έρχομαι κάπου που πρέπει να δουλέψω για να κρατήσω τον εαυτό μου στην κορυφή. Θα συνεχίσω να το κάνω όσο μπορώ. Δε θέλω να σταματήσω και μετά από μερικά χρόνια να κάθομαι μαζί σου και να σου λέω “θα μπορούσα να συνεχίσω γιατί ένιωθα καλά”. Θέλω να έχω τελειώσει για τα καλά και να πω “δε μπορώ να συνεχίσω άλλο”. Προς το παρόν μπορώ όμως. Και το κάνω.

Δεν έχω θέμα να υποφέρω. Για μένα ο πόνος είναι σαν πρωινό. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τι σημαίνει πόνος, γιατί η νέα γενιά, με τόσες πλατφόρμες, παίρνουν τα εύσημα για πολύ λίγα. Η προηγούμενη γενιά έπρεπε να κάνει πολλά για να της δώσουν λίγα. Είμαι περήφανος που προέρχομαι από την παλιά γενιά».

Ο Zlatan στο ματς με τη Φιορεντίνα της Κυριακής, όπου σκόραρε 2 γκολ (Emmanuele Ciancaglini/CPS Images/Getty Images)

Το «ζλατανίζειν» εστί φιλοσοφείν

Ο Zlatan Ibrahimovic θα έπρεπε να έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο πριν από 3-4 χρόνια, επιτάσσει η λογική. Τότε που τραυματίστηκε σοβαρά στη United. Όμως η λογική και ο Zlatan δεν πάνε πακέτο. Καταργεί τους νόμους. Ποιο είναι το κίνητρό του;

«Είμαι περήφανος γιατί βλέπω νεαρούς παίκτες να παίρνουν ευθύνες, αλλάζει η νοοτροπία. Αυτή είναι η χαρά μου, η αδρεναλίνη μου. Βγαίνω στο γήπεδο και τρέχω όσο αυτοί. Το κάνω 20 χρόνια τώρα. Οι άνθρωποι λένε “Όχι, Zlatan πρέπει να σταματήσεις”. Η νοοτροπία μου  λέει το αντίθετο. Το κάνω γιατί όταν με βλέπουν οι νέοι να δουλεύω, σκέφτονται “μετά από τόσα που έχει πετύχει, συνεχίζει να δουλεύει. Πρέπει να το κάνω κι εγώ, γιατί αυτός πέτυχε τα πάντα”. Δεν είναι καθοδήγηση, αλλά το να δίνεις το καλό παράδειγμα.

Δεν είμαι το σκυλί που γαβγίζει και δεν κάνει τίποτα. Όταν πρωτοήρθα στη Μίλαν, ήμασταν σουπερστάρ. Τώρα είναι γεμάτη ταλέντο ομάδα, η νεότερη στην Ευρώπη, αλλά είμαστε στην κορυφή. Είναι ένα άλλο πρότζεκτ και είναι πιο ικανοποιητικό γιατί το να πετύχεις με αστέρες, είναι αναμενόμενο. Αυτό εδώ, δεν είναι».

https://youtu.be/Bem2FijV5Lc