Σε ρυθμούς Final-4 έχουμε μπει και επίσημα, με την Ευρωλίγκα να φτάνει στον τερματισμό της αυτό το τριήμερο, εκκινώντας με τους δύο ημιτελικούς αύριο βράδυ και μετά με τον μικρό και μεγάλο τελικό της Κυριακής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντιμετωπίζουν Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα και εύχη όλων είναι να δούμε για πρώτη φορά έναν ελληνική τελικό.

Παρά το ότι υπάρχει αυτή η ευχή, η πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου θεωρεί 50-50 το Φενέρ-Παναθηναϊκός, με τους εναπομείναντες να δίνουν 51-49 υπέρ του ενός ή του άλλου, ενώ για το ζευγάρι Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης όλοι σχεδόν δίνουν φαβορί τη Ρεάλ και με σχετική διαφορά, του στυλ 60-40.

Κι ενώ είναι το λογικό για μια ομάδα σαν τη Ρεάλ, όποιος και να είναι ο αντίπαλος της, προσωπικά πιστεύω πως η φετινή διαδρομή των ομάδων έχει ένα στοιχείο που δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στον Ολυμπιακό.

Η Ρεάλ βγήκε πρώτη στην κανονική διάρκεια στην Ευρωλίγκα, με μεγάλη άνεση, σε βαθμό που είχε την άνεση να κάνει ένα κακό δίμηνο από τέλη Ιανουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου και να μην χρειαστεί καν να φορτσάρει στην τελική ευθεία. Μετά, στα play offs, αντιμετώπισε τη Μπασκόνια χωρίς τον Μονέκε και την απέκλεισε με 3-0. Η Ρεάλ έχει παίξει δηλαδή τελευταίο ματς για την Ευρωλίγκα μια εβδομάδα νωρίτερα από τους άλλους 3 και με λιγότερο ανταγωνισμό και δυσκολία.

Ευρωλίγκα - Final4: Γιατί όλοι λένε πως η Ρεάλ είναι μεγάλο φαβορί ενώ ο Ολυμπιακός έχει αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα;
(Photo credits: David Grau/Euroleague Basketball via Getty Images)

Η Ρεάλ είχε μια Ευρωλίγκα σαν πενθήμερη 3ης Λυκείου, ο Ολυμπιακός είχε ρωμαϊκή αρένα

Συνολικά, στη φετινή πορεία της Ευρωλίγκα η Ρεάλ έχει δώσει ελάχιστα do or die παιχνίδια, ίσως και κανένα, αφού σίγουρα τα ματς του πρώτου γύρου δε μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοια και μετά την 22η αγωνιστική η Ρεάλ πήγαινε εκδρομές, δεν έπαιζε ματς. Το πιο δύσκολο ματς που έπαιξε ήταν με τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη, που τον κέρδιζε στο ημίχρονο με 20 πόντους και οριακά δεν έχασε, με τους Ερυθρόλευκους να παίζουν χωρίς Μιλουτίνοφ-Φαλ, με τον Πετρούσεφ να τραυματίζεται στο ματς και με τον Σίκμα βασικό πεντάρι.

Αυτό θεωρώ είναι το στοιχείο που ανατρέπει τα ποσοστά υπεροχής της Ρεάλ στις προβλέψεις και φέρνει τη μονομαχία στο 50-50 ή, έστω στο 51-49 υπέρ της Βασίλισσας.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε μια πλειάδα από πολύ απαιτητικά παιχνίδια, παιχνίδια όπου η ήττα απαγορευόταν, κέρδισε δύο φορές τη Μπαρτσελόνα στην έδρα της, έχει μάθει να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Στο 5ο ματς με τη Μπάρτσα, έχασε μέχρι και με 9 πόντους, έδειχνε να μην μπορεί να σκοράρει, κάποια στιγμή στο 4ο δεκάλεπτο το σκορ ήταν 47-42, αν δεν κάνω λάθος, κι εκεί ξεκίνησε μια αντεπίθεση με τον ΜακΚίσικ, βρήκαν σκορ και ξέραναν τους Καταλανούς που, επίσης, δεν έχουν μάθει στην σκληράδα, στην τεράστια ψυχολογική πίεση.

Προφανώς, όταν μιλάμε για τη Ρεάλ, που πέρσι κέρδισε στον τελικό τον Ολυμπιακό όντας πίσω στο σκορ, με δύσκολο σουτ από τον Γιουλ μπροστά στον Φαλ, τη Ρεάλ που έχει Καμπάτσο, Ταβάρες, Γιουλ, Χεζόνια, Γιαμπουσέλε και τους άλλους, δε μπορείς να πεις ότι είναι μια ομάδα που δεν έχει μάθει στην διαχείριση των δύσκολων συνθηκών μέσα σε ένα ματς, αλλά η κάθε χρονιά διαφοροποιεί τα δεδομένα.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι ομάδα 3ετιας, μπορεί ο Μπαρτζώκας να έχει φτιάξει μια γενική φιλοσοφία, αλλά είναι η φετινή διαδρομή που την έκανε πιο σκληρή. Εξ ανάγκης γιατί έχασε Βεζένκοφ-Σλούκα, αλλά έδειξε τεράστια προσαρμογή ως ομάδα και έχει τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε σχέση με όλες τις ομάδες στην Ευρωλίγκα φέτος.

Ευρωλίγκα - Final4: Γιατί όλοι λένε πως η Ρεάλ είναι μεγάλο φαβορί ενώ ο Ολυμπιακός έχει αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα;
(Photo credits: David Grau/Euroleague Basketball via Getty Images)

Αν ο Ολυμπιακός προηγηθεί με 15 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο, ετοιμάστε σαμπάνιες

Μην ξεχνάμε, πως η ψυχολογία των παικτών, όσα χρόνια κι αν παίζουν, όσα μαθήματα κι αν έχουν μαζέψει, λειτουργεί περισσότερο με το μομέντουμ και λιγότερο με την εμπειρία περασμένων ετών. Ελάχιστοι παίκτες μπορούν να τιθασεύσουν το μομέντουμ. Δεν υπάρχουν πάνω από 2-3 Σπανούληδες σε αυτό το Final-4, ίσως και στην Ευρωλίγκα συνολικά.

Αν για παράδειγμα η Ρεάλ προηγηθεί με 15-20 πόντους κάπου στο 25ο λεπτό, όποιος ξεγράψει τον Ολυμπιακό, θα έχει κάνει σφάλμα. Αν ο Ολυμπιακός προηγηθεί με 15-20 πόντους στο 25ο λεπτό, πάλι δεν μπορείς να ξεγράψεις τη Ρεάλ, αλλά ο Ολυμπιακός θα έχει αποκτήσει προβάδισμα. Ο συνδυασμός σκληράδα-Μπαρτζώκας είναι δυνατότερος από τον συνδυασμό σκληράδα-Τσους Ματέο, κι ας πήρε πέρσι ο, πρωτάρης τότε, Ματέο την Ευρωλίγκα και βγήκε φέτος καλύτερος προπονητής.

Πέρσι, η Ρεάλ ήταν όλη τη χρονιά κάτω από τον Ολυμπιακό και έπαιξε πολλά απαιτητικά ματς, όπως και ο Ολυμπιακός βέβαια, που είχε βγει πρώτος στην Ευρωλίγκα στη regular season. Φετός, υπάρχει μεγάλη απόσταση στο “when the going gets tough, the tough get going”. Ο Ολυμπιακός την έχει περπατήσει τη διαδρομή αυτή. Η Ρεάλ όχι. Μην ξεχνάμε πως στις τελευταίες 8 αγωνιστικές, Ολυμπιακός, Φενέρ, Παναθηναϊκός, Μονακό και Μπαρτσελόνα έπαιζαν με το «πρέπει» της νίκης στο κυνήγι του πλεονεκτήματος. Δεν είχαν περιθώριο για ήττα.

Φυσικά, αυτό είναι μια προσωπική άποψη και εκτίμηση που την καταθέτω απλά για τη χαρά της συζήτησης, της συμφωνίας, της διαφωνίας κτλ, γιατί το μπάσκετ είναι το ωραιότερο άθλημα για να το συζητάς με φίλους. Δε σημαίνει πως την επιβάλω ή τη θεωρώ 100% ισχυρή. Σκέψη μοιράζομαι, βασισμένη σε απτά πράγματα, κυρίως στο ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ πρώτη ομάδα στην κανονική διάρκεια στην Ευρωλίγκα που να κατέκτησε και τον τίτλο. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος!

* Κεντρική φωτογραφία: Pau Barrena/Euroleague Basketball via Getty Images