Όταν ο Ολυμπιακός τον ανακοίνωνε πρώτο πρώτο το περασμένο καλοκαίρι, ως επιλογή του τότε προπονητή Μαρτίνεθ, πολλοί ή σχεδόν όλοι γκρίνιαξαν για αυτή την επιλογή. «Πού πάμε με τον γέρο;», «Μας έφεραν τον τελειωμένο» και άλλα πολλά. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι τον Φεβρουάριο επιβεβαιώνονταν όσοι γκρίνιαζαν. Μέχρι που ήρθε ο Μεντιλίμπαρ, αυτός ο θαυματοποιός του ποδοσφαίρου.

Ακόμα κι αν ένας προπονητής σε έχει επιλέξει, δε σημαίνει πως θα ταιριάξεις σε κάθε ομάδα μαζί του, κι ας έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ειδικά όταν βρίσκεστε κι οι δύο σε ένα περιβάλλον που έχει μάθει να παίρνει τίτλους, έχει 2 χρόνια να κατακτήσει κάτι και βλέπει ότι ίσως τα 2 να γίνουν 3. Ο προπονητής βιώνει πίεση, θεωρεί πως η δική σου παρουσία του προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα, οπότε σε παραγκωνίζει. Κι έρχεται μια 4άρα από τον ΠΑΟΚ, μετά πεντάρα από τη Φράιμπουργκ και ο προπονητής φεύγει. Κι έρχεται ένας άλλος, Πορτογάλος, ενώ εσύ είσαι Ισπανός. Και πάλι δε νιώθεις καλά.

Φεύγει κι ο Πορτογάλος, ο Ολυμπιακός φέρνει τον Μεντιλίμπαρ και μέσα σε έναν μήνα καταθέτει τέτοια προσαρμογή στην ομάδα, που όλοι οι φίλαθλοι του δίνουν τα κλειδιά, μετά την διοίκηση. Κι εκεί, μπορεί να επιβάλλει τις ιδέες του χωρίς πολλά πολλά και να σε κάνει ξανά σημαντικό.

Ολυμπιακός: Σε αυτόν τον παίκτη αποτυπώνεται όλη η αλλαγή που έφερε ο Μεντελίμπαρ
(Photo credits: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

Ο Ιμπόρα είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης, 36-37 χρονών, με 4 κατακτήσεις Europa League, που όμως, ήταν φανερό πως δεν περνούσε καλά στον Ολυμπιακό μέχρι την άφιξη του Μεντιλίμπαρ. Ένιωθε ίσως και άσχημα που άκουγε τέτοια υποτίμηση προς την αξία του επειδή είναι σε αυτή την ηλικία. Δεν ξέρουμε αν πήρε κίνητρο από εκεί, αλλά σίγουρα ο Μεντιλίμπαρ βρήκε τρόπο να αναδείξει το πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει.

Ο Ολυμπιακός μόνο με τον Ιμπόρα θα μπορούσε να κερδίσει το Conference

Από εκεί που ήταν για να φύγει τον Ιανουάριο ή έμενε εκτός αποστολής, ο Ιμπόρα έγινε ως και βασικός και η αιτία που ο Ολυμπιακός κέρδισε τόσο άνετα την Άστον Βίλα μέσα κι έξω και που τελείωσε την επιθετική άνεση της Φιορεντίνα μετά το πρώτο ημίχρονο στον χθεσινό τελικό. Ο 36άρης έβγαλε 130 λεπτά αγώνα δίχως να ασθμαίνει, αποτελώντας τον 3ο παίκτη στην άμυνα όταν ο Ολυμπιακός έκανε επίθεση και το γύρισε σε ένα 3-5-2 και ήταν αυτός που πήρε την κεφαλιά στο γκολ, για να στρώσει τη μπάλα στον Έσε κι εκείνος να βγάλει τη σέντρα στον Ελ Κααμπί.

Η γλώσσα του σώματος, αλλά κυρίως η «γλώσσα» του προσώπου του Ιμπόρα, αποδεικνύουν πως ο Ολυμπιακός, έστω και μετά από συνεχείς και αλλοπρόσαλλες αλλαγές προπονητών, είχε βρει επιτέλους το λιμάνι του στον Μεντιλίμπαρ.

Ο Ιμπόρα έγινε σημαντικός στο ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει ο Μεντιλίμπαρ με αυτό το ρόστερ, αναγνωρίζοντας πως ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες για ένα παιχνίδι που έχει αμεσότητα στην επίθεση με αντεπιθέσεις και όχι κατοχή ή ασφυκτικό πρέσινγκ. Έβλεπε τα τρομερά τελειώματα του Ελ Κααμπί και ήξερε πως αρκεί οι Ποντένσε-Φορτούνης να του φτιάξουν 3-4 φάσεις και 2 γκολ θα τα βάλει σίγουρα.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έφτασε να παίξει φέτος 58 παιχνίδια και να σκοράρει 128 γκολ. Με έναν να διαπρέπει και τους γύρω του να συνεισφέρουν ο καθένας από λίγο ή λίγο περισσότερο.

* Κεντρική φωτογραφία: Stefanos Kyriazis/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images