Όταν μετά από παιχνίδια γίνονται συζητήσεις και αναλύσεις και κάποιος «ζητάει τον λόγο» από έναν προπονητή για τις επιλογές του, δε σημαίνει απαραίτητα πως τον υποτιμά, πως τον θεωρεί άσχετο, πως τον υποβαθμίζει. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι φυσιολογικό, διότι η Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα φέτος στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει περισσότερα, ενδεχομένως, αν είχε δοκιμάσει και άλλα πράγματα ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Γράφοντας αυτό, δε σημαίνει ότι λέμε πως ο Μπαρτζώκας δεν ξέρει και ξέρουμε εμείς. Απλές σκέψεις που οδηγούν σε συζήτηση κάνουμε, χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, όπως τις γνωρίζει ο Μπαρτζώκας και, κυρίως, χωρίς να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα, όπως την κοιτάζει ένας προπονητής.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, ιδίως στο πρώτο δεκάλεπτο, ήταν ένας Ολυμπιακός εντελώς διαφορετικός από αυτό που πρεσβεύει το μπάσκετ Μπαρτζώκα. Ήταν ο ίδιος Ολυμπιακός με αυτόν της Μαδρίτης στον αγώνα της κανονικής διάρκειας.

Μόνο που τότε οι Ερυθρόλευκοι ψάχνονταν ακόμα με τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους, είχαν πάει να παίξουν χωρίς Φαλ-Μιλουτίνοφ, με Γκος να έχει μόλις γυρίσει από τραυματισμό, με Πετρούσεφ να τραυματίζεται στη διάρκεια του ματς, με τον Σίκμα απέναντι στον Ταβάρες. Κι έχανε με 20 πόντους. Το γύρισε όμως και παραλίγο να περάσει και μπροστά και να κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να μπαίνει σε συνθήκη μίνι κρίσης εκείνη την περίοδο.

Ο Ολυμπιακός δεν έμαθε από τα 2 ματς του Ιανουαρίου

Ολυμπιακός-Ρεάλ: Γιατί δεν το δοκίμασες αυτό ρε κόουτς..;
(Photo credits: Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images)

Στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, όπου ήταν πλήρης, δεν πλησίασε παρά στους 8 πόντους τη Ρεάλ Μαδρίτης και ουσιαστικά δεν την απείλησε καθόλου για 40 λεπτά.

Πίσω στον Ιανουάριο, σε εκείνο το ματς της Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να κάνει κάτι που είχε κάνει με επιτυχία και λίγες μέρες νωρίτερα, στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κέρδιζε με 15 πόντους στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, τραυματίστηκε ο Μιλουτίνοφ και ο Μπαρτζώκας πήγε με Πετρούσεφ στο 5 και Παπανικολάου στο 4, παίζοντας ένα small ball. Το ίδιο έκανε και με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Και στα δύο ματς, βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη.

Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό, δεν είδαμε ούτε στιγμή κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που οι Φαλ-Μιλουτίνοφ-Ράιτ ήταν εκτός αγώνα, δεν έπαιρναν ούτε σουτ και είχαν χαθεί στα χέρια του Ταβάρες, κι επειδή ο Ολυμπιακός έψαχνε πια σκορ, όχι άμυνες, θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο σχήμα απλά και μόνο για να δούμε μήπως διαφοροποιούσε τις συνθήκες.

Ένα σχήμα με Γκος, ΜακΚίσικ, Πίτερς στο 3, Παπανικολάου στο 4 και Πετρούσεφ στο 5, θα μπορούσε να φέρει επιθετικές λύσεις, αφού οι 3 από τους 5 ήταν που σκόραραν αποκλειστικά στο 2ο ημίχρονο, ενώ ο Πετρούσεφ, που δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στο 2ο ημίχρονο, έβαλε 5 πόντους στο λίγο που έπαιξε. Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, αλλά ο Ολυμπιακός δε θα έχανε τίποτα να το δοκιμάσει.

Είδαμε, εξάλλου, πως ο κόουτς Μπαρτζώκας επέμεινε πολύ στον Τόμας Γουόκαπ παρά το ότι ήταν αναξιόπιστος επιθετικά και αμυντικά δεν είναι πως προσέφερε κάτι που να ισορροπεί την επιθετική του ανεπάρκεια. Ο ΜακΚίσικ ήταν ο μπροστάρης του Ολυμπιακού, μετά τον πλαίσιωσαν οι Πίτερς-Γκος και τα κατάφερναν μια χαρά στην άμυνα και χωρίς τον Γουόκαπ που από ένα σημείο και μετά, είχε χάσει το μυαλό του με το under που τον έπαιζαν και έκανε κάκιστα σουτ, ακόμα και τα ελεύθερα.

Ενώ ο ΜακΚίσικ ήταν ο μόνος που έδινε σκορ στο πρώτο ημίχρονο, ο μόνος που δε φοβόταν να τα βάλει με τον Ταβάρες, στο 3ο δεκάλεπτο, κι ενώ ο Ολυμπιακός είναι στο -19, δεν έπαιξε καθόλου. Κι έπαιξε ο Γουόκαπ. Στα δικά μου μάτια ανεξήγητο.

Ό,τι έγινε πάντως, έγινε και σίγουρα δεν χρειάζεται να τονίζεται κάθε φορά η διαφορά των μπάτζετ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σπουδαίο ότι ο Ολυμπιακός έφτασε στο final-4, αλλά όταν φτάνεις εκεί, δεν λες «οκ, τώρα ό,τι ήθελε προκύψει, είμαστε με χαμηλό μπάτζετ». Κοιτάς πως θα αναδείξεις τις δυνάμεις σου και θα χτυπήσεις τις αδυναμίες του αντιπάλου. Όταν προτάσσεις μετά από ήττα κάτι τέτοιο, είναι σαν να αποδέχεσαι τη μοίρα σου. Και δεν ταιριάζει αυτό σε προπονητή ομάδας που είναι στους 2-3 κορυφαίους της Ευρώπης και σίγουρα ανώτερος του προπονητή της Ρεάλ.

* Κεντρική φωτογραφία: Andreas Gora/picture alliance via Getty Images