Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του τα έκαναν (σχεδόν) όλα σωστά πέρυσι: ο Παναθηναϊκός «τρύπησε το ταβάνι του», έπαιξε την καλύτερη ή πιο στρωτή ή πιο «τίμια» μπάλα που μπορούσε να παίξει με βάση το ρόστερ του, τις απουσίες και τις «παρουσίες» του, τους τραυματισμούς και τα ντεφορμαρίσματά του.

Ο Παναθηναϊκός τέντωσε το σκοινί όσο εκεί που δεν πήγαινε και έχασε το πρωτάθλημα μια αγωνιστική πριν το φινάλε της χρονιάς. Θετικό οπωσδήποτε το πρόσημο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μεγαλύτερες οι προκλήσεις για την επόμενη (δηλαδή τη φετινή) σεζόν. Σεζόν κατά την οποία ο Παναθηναϊκός θα είχε την «υποχρέωση» και πρωταθλητισμό να (ξανα) κάνει αλλά και να επιστρέψει στην Ευρώπη, που τόσο του είχε λείψει εδώ και πολλά χρόνια.

Παναθηναϊκός - Γιοβάνοβιτς

Φάκελος Παναθηναϊκός 2023/24: Κωδικός «Ποιοτική Αναβάθμιση»

Η απόφαση στον Παναθηναϊκό είχε ληφθεί και ο κωδικός ήταν «ποιοτική αναβάθμιση». Δηλαδή όχι ένας καλός παίκτης για μια θέση και μετά το χάος, ούτε να βάζουμε το κεντρικό χαφ να παίόπει στόπερ, ούτε το εξτρέμ να παίζει φορ επειδή δεν έχουμε άλλον. Αναβάθμιση σημαίνει περισσότεροι καλοί παίκτες, συναγωνισμός για μια θέση, λύσεις για τον προπονητή που μπορούν να έρχονται από τον πάγκο και να αλλάζουν το ματς.

Ο Παναθηναϊκός έχασε έναν βασικό παίκτη (Κουρμπέλη) και πήρε έναν (θεωρητικά) καλύτερο, το Βιλένα. Έχασε έναν αναπληρωματικό στόπερ, το Σάρλια και πήρε έναν εν δυνάμει βασικό, το Γεβντάι. Πήρε οκταρο-δεκάρι που δεν είχε πέρυσι, τον Τζούρισιτς και ένα αριστερό μπακ. τον Μλαντένοβιτς, που θα μοιραστεί τα παιχνίδια με τον Χουάνκαρ/ Και έπεται μεταγραφική συνέχεια.

Στο πρώτο ματς της σεζόν, ο Παναθηναϊκός, που από πολύ νωρίς θα μπορούσε να σημαίνει «ευλογία» ή «καταδίκη», ο Παναθηναϊκός ήταν πανέτοιμος – αγωνιστικά και πνευματικά. Έχοντας κάνει μια πραγματικά δυνατή προετοιμασία, την καλύτερη εδώ και πολλά – πολλά χρόνια σύμφωνα με όσους ρεπόρτερ την έζησαν από κοντά, ο Γιοβάνοβιτς κράτησε όλα τα καλά στοιχεία από πέρυσι: κατοχή μπάλας, πίεση ψηλά, γρήγορο τρανζίσιον, παιχνίδι από τα άκρα.

Και ταυτόχρονα, προσπάθησε να διορθώσει όλα αυτά που αποδείχθηκαν προβληματικά την προγούμενη σεζόν: παιχνίδι από τον άξονα, κάθετες μεταβιβάσεις, δημιουργία φάσεων και τα τελειώματα που κατέληγαν στα σκουπίδια.

Το ξεκίνημα με το δεξί

Ο Παναθηναϊκός με την Ντνίπρο ήταν αποτελεσματικός και κυνικός, ήταν κυριαρχικός στο πρώτο ημίχρονο και υπομονετικός στο δεύτερο. Είχε ποιότητα και φαντασία από τους starters του, είχε «λύσεις για όλες τις χρήσεις» από τον πάγκο του. Είχε πλάνο και καθαρό μυαλό, έκανε τη ζωή του πιο εύκολη με το γρήγορο γκολ, δεν αγχώθηκε με την πιεστική Ντνίπρο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, χτύπησε στις αντεπιθέσεις και έβαλε ακόμα δυο γκολ.

Παναθηναϊκός

«Αγόρασε» Ευρώπη με αυτό το 1-3 ο Παναθηναϊκός, ηρεμία, αισιοδοξία και χρόνο. Αγόρασε προοπτική και έναν κόσμο χαρούμενο. Αγόρασε επίσης αυτό που θα… αγοράσει τον Αύγουστο: παίκτες που θα έρθουν όταν θα προκύψουν οι ευκαιρίες των τελευταίων ημερών των μεταγραφών. Κι όλα αυτά, με μια «απλή», στοχευμένη και όχι απαραίτητα πανάκριβη ποιοτική αναβάθμιση που έκανε με τις πρώτες τέσσερίς του μεταγραφές. Δεν το λες και κακό ξεκίνημα όλο αυτό για τη νέα σεζόν…