Όταν είχε πρωτοβγεί το όνομα Super League, πίσω στο 2006 που πρωτοφτιάχτηκε ο συνεταιρισμός, πολλοί γελούσαν. Και στην πορεία αυτών των 17 ετών λέγανε αρκετοί κοροϊδευτικά πως πάμε να το παίξουμε Premier League. Η φετινή σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο κι αν δε θέλουμε να φανούμε «ιερόσυλοι», είναι μια Premier League, προφανώς στα δικά της κυβικά.

Να εξηγήσω τι εννοώ. Στην Premier League την τελευταία 5ετία βλέπουμε τέτοια μορφή ανταγωνισμού που υπάρχουν ομάδες, οι οποίες στην Ελλάδα θα έπαιρναν πρωτάθλημα περιπατητί, οι οποίες καταλήγουν έβδομες, όγδοοες ή, όπως στην περίπτωση της Τσέλσι, κάτω από τη 10άδα. Δείτε τη Γουλβς. Δείτε τη Γουέστ Χαμ τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε τη Νιουκάστλ που πέρσι ήταν στην 4άδα, φέτος είναι 8η. Δείτε την Τότεναμ που παλεύει πόσα χρόνια μπας και πάρει τίτλο και δεν βγαίνει ούτε 3η.

Η Super League έχει κάθε αγωνιστική άλλον πρωτοπόρο

Προσαρμόστε λοιπόν αυτόν τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο της Super League φέτος. Ακούω πολλούς που θεωρούν την ΑΕΚ φαβορί, τώρα τον ΠΑΟΚ, κάτι όχι παράλογο, δεδομένου πως έχουν μια διαφορά από τους άλλους και παίζουν όλοι μεταξύ τους, αλλά αν την Κυριακή οι δύο Δικέφαλοι έρθουν Χ και ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός κερδίσουν Λαμία και Άρη, τότε θα έχουμε την εξής βαθμολογία:

ΠΑΟΚ 67

ΑΕΚ 66

ΠΑΟ 65

ΟΣΦΠ 63

Αν σκεφτούμε πως μετά, την άλλη Κυριακή, η ΑΕΚ παίζει με τον Άρη εντός και ο Παναθηναϊκός με Λαμία εντός, και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (το ματς έχει αναβληθεί λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων), τότε αντιλαμβάνεται κανείς τα πιθανά σενάρια. Και μετά, η 7η αγωνιστική, είναι τα ίδια ματς με διαφορετικούς γηπεδούχους. Σκεφτείτε λοιπόν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός να κάνουν το 2/2 και ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός να μοιράζονται από μια νίκη.

Η βαθμολογία θα είναι τότε ως εξής:

ΑΕΚ 72

ΠΑΟ 71

ΠΑΟΚ 70

ΟΣΦΠ 66

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να μένει σαφώς πίσω, αλλά θα έχει την ΑΕΚ στην έδρα του και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στον Β’ γύρο, όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί την Τούμπα και τη Νέα Φιλαδέλφεια και η ΑΕΚ την Τούμπα και το Χαριλάου.

Φέτος η Super League είναι Premier League: Αυτό που αρνούμαστε να καταλάβουμε για τους προπονητές του Big-4
(Photo credits: Stefanos Kyriazis/NurPhoto via Getty Images)

Απολαμβάνουμε την καλύτερη Super League όλων των εποχών

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως έχουμε να ζήσουμε ακόμα πολλές συγκινήσεις και ακριβώς λόγω αυτού, είναι τρομερά άδικο να προβαίνουμε σε συμπεράσματα για τους προπονητές ανάλογα με τι συμβαίνει κάθε αγωνιστική. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί κάθε φορά που θα ακυρώνουμε έναν προπονητή, ουσιαστικά υποτιμάμε τους άλλους 3.

Ποιος είναι ο Αλμέιδα για να μην ηττηθεί μια φορά από τον Τερίμ; Ποιος είναι ο Τερίμ για να μη χάσει από τον Λουτσέσκου; Ποιος είναι ο Λουτσέσκου για να μη χάσει από τον Μεντιλίμπαρ; Ποιος είναι ο Μεντιλίμπαρ για να μη χάσει από τον Αλμέιδα;

Θέλω να πω πως είναι πολύ φυσιολογικό όταν έχουμε 4 ομάδες που δεν έχουν κάποια χαοτική διαφορά μεταξύ τους, αλλά ελάχιστα τους χωρίζουν σε επίπεδο ποιότητας, είναι πολύ πιθανό την Κυριακή να είναι οι δύο προπονηταράδες και οι άλλοι δύο για πέταμα. Και την Τετάρτη οι προπονηταράδες να γίνονται για πέταμα και τούμπαλιν.

Αυτό είναι που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα για το Big-4 στη Super League και τους προπονητές τους. Έχουν τα δυνατά τους σημεία και τα ελαττώματά τους, έχουν τις πολύ καλές και τις πολύ κακές βραδιές τους. Σίγουρα κάποιες επιλογές φαίνονται εξ αρχής λανθασμένες, όπως του Τερίμ με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, αλλά μετά από τόσα ντέρμπι, ο Τερίμ έχει δείξει πως δεν είναι για τα σκουπίδια. Ούτε είναι και ο υπέρτατος, ο IMPARATOR, που τον γράφουν οι Τούρκοι στα social του Παναθηναϊκού.

Φέτος η Super League είναι Premier League: Αυτό που αρνούμαστε να καταλάβουμε για τους προπονητές του Big-4
(Photo credits: Panagiotis Moschandreou/Anadolu via Getty Images)

Όταν τίθενται αντιμέτωπες ομάδες και προπονητές χωρίς μεγάλες διαφορές στην ικανότητα και την ποιότητα, το νορμάλ είναι μια να κατατροπώνει ο ένας, μια ο άλλος. Την Κυριακή, είμαι βέβαιος, θα κάνουμε διαφορετική κουβέντα. Και την άλλη Κυριακή πάλι διαφορετική.

Γι’ αυτό ας απολαύσουμε ότι όντως έχουμε τη δική μας Premier League, ας μην επιχειρούμε να υποβιβάζουμε και να γκρινιάζουμε διαρκώς, και ας κατανοήσουμε πως η Super League έχει έναν πρωταθλητή. Όποιος το πάρει, δεν θα καταστήσει αποτυχημένους τους άλλους. Γιατί δεν παίζει καμία ομάδα μόνη της ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε 4 ισότιμες ομάδες, κάποιος θα βγει 4ος, κάποιος 3ος κοκ. Δηλαδή αν οι 4 ομάδες είχαν κάνει μόνο νίκες με όλους τους υπόλοιπους της Super League, και κρίνονταν όλα στα μεταξύ τους, και κάποιος έκανε μια νίκη παραπάνω από τους άλλους, θα ήταν κάποιος αποτυχημένος; Όχι βέβαια.

Είναι πολύ ωραία η φετινή Super League. Σκεφτείτε ότι σε 3 αγωνιστικές play offs, έχουμε δει τρία ντέρμπι που είχαν 3 γκολ στο πρώτο ημίχρονο, στα δύο (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός & Παναθηναϊκός-ΑΕΚ) είχαμε μάλιστα ανατροπή, ενώ στο τρίτο (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ) ισοφάριση και εκ νέου προβάδισμα. Και ήταν ντέρμπι με φάσεις εκτός των γκολ και ωραίο ρυθμό. Το επίπεδο μας είναι πάρα πολύ καλό.