Γλώσσα. Το βασικό εργαλείο επικοινωνίας των ανθρώπων μαζί με τη γλώσσα του σώματος, το πρώτο πράγμα που πασχίζει να μάθει ένα μωρό σε συνδυασμό με το περπάτημα.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 7.000 στον πλανήτη μαζί με τις διαλέκτους, έστω κι αν μόλις 23 είναι αυτές που κυριαρχούν και αφορούν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ψάξαμε και βρήκαμε στατιστικά για τις διάφορες γλώσσες που κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν.

▶ Η γλώσσα την οποία μιλά το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη ως μητρική είναι τα κινεζικά, με περίπου 12% του συνολικού πληθυσμού (929 εκατ.), με δεύτερα τα ισπανικά 6% (475 εκατ.) και τρίτα τα αγγλικά (5%, 373 εκατ.).

▶ Η ελληνική είναι η μητρική γλώσσα για το 0,17% του παγκόσμιου πληθυσμού κι έρχεται πολύ πίσω σε ομιλητές (13,5 εκατ.) από τις γλώσσες – διαλέκτους Ταγκαλόγκ, Σαραϊκή, Μαλαγιαλάμ και Τελούγκου. Κι αυτές είναι μόνο λίγες από όσες μάς ρίχνουν στα αυτιά…

▶ Σε επίπεδο συνολικών ομιλητών, η αγγλική γλώσσα έρχεται πρώτη στον κόσμο με 1,132 δισ. άτομα να τη μιλούν (για τα 753 εκατ. δεν είναι η μητρική), ενώ δεύτερα είναι τα κινεζικά (1,117 δισ.). Τρίτη γλώσσα είναι τα ινδικά με 615 εκατ. ομιλητές, τέταρτη τα ισπανικά με 534 εκατ. και πέμπτη τα γαλλικά με 280 εκατ. και μια σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι για τους 203 εκατ. εξ αυτών δεν είναι η μητρική γλώσσα.

▶ Συνολικά εκτιμάται ότι σήμερα οι υπάρχουσες γλώσσες-διάλεκτοι είναι 7.151 με το 40% εξ αυτών να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι ομιλητές για κάθε μία είναι λιγότεροι από 1.000.

▶ Αντίθετα, 23 γλώσσες αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

▶ Τα ελληνικά είναι η μόνη παγκοσμίως που ομιλείται και γράφεται συνεχώς επί τουλάχιστον 3.400 έτη, ενώ μαζί με τα κινεζικά, είναι οι δύο αρχαιότερες γλώσσες.

▶ Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας Γιώργο Μπαμπινιώτη, η ελληνική γλώσσα έχει περίπου 100.000 λέξεις και 300.000 σημασίες

▶ Δεν είναι λίγες οι χώρες όπου συναντάμε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Στη Γερμανία τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα σε 16 ομόσπονδα κρατίδια, στην Ιταλία σε όλα τα λύκεια κλασικής παιδείας, σε Βέλγιο, Ισπανία και Δανία ως μάθημα επιλογής, ενώ στη Ρωσία σε τέσσερα Πανεπιστήμια, τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και όλα τα εκκλησιαστικά Λύκεια.

▶ Το εντυπωσιακότερο όλων, όμως, είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πάνω από δέκα πανεπιστήμια (και στις δύο μορφές της, Αρχαία και Νέα).

▶ Στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, μάλιστα, πραγματοποιούνται πλήρεις σπουδές Νέας Ελληνικής και οι φοιτητές που αποφοιτούν μετά από τέσσερα χρόνια, κατέχουν πλέον πλήρως τη γλώσσα.

▶ Συνολικά, εκτιμάται ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 6% του πληθυσμού στην Κίνα γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

▶ Ένας από τους ανθρώπους που μιλούν τις περισσότερες γλώσσες είναι ο Γιάννης Οικονόμου, που εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως λέει ο ίδιος στο βίντεο που ακολουθεί, γνωρίζει 32 γλώσσες

▶ Οι Έλληνες δεν είναι σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2021 στην ΕΕ, το 58% στις ηλικίες 25-64 μιλά τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα. Ποσοστό που μας κατατάσσει στην 5η θέση από το τέλος, πολύ μεγαλύτερο μεν από της ουραγού Ουγγαρίας (37%), αλλά και μικρότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (66%). Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι Βρετανοί έχουν επαναπαυθεί στο γεγονός ότι όλος ο πλανήτης μιλά αγγλικά και μόλις το 34,6% γνωρίζει ξένη γλώσσα.

▶ Σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις μας, ένα ποσοστό της τάξης του 74,5% μιλά αγγλικά και δεύτερη δημοφιλέστερη γλώσσα είναι τα γαλλικά με 15%.

▶ Γενικότερα, οι πλέον διδασκόμενες γλώσσες στην ΕΕ μετά τα αγγλικά (95,6%), είναι τα γαλλικά (27,4%), τα γερμανικά (16,3%), τα ισπανικά (11,6%), τα ρώσικα (2,7%) και τα ιταλικά (1%).