Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, ο αλγόριθμος του Instagram έχει αλλάξει και σου εμφανίζει στην αρχική σου σελίδα περισσότερες αναρτήσεις από προφίλ που δεν ακολουθείς, σε σχέση με αυτά που ακολουθείς. Και σου εμφανίζει συναφή με αυτά που ακολουθείς. Οπότε, αν ακολουθείς ένα προφίλ που ανεβάζει φωτογραφίες με memes, με αστεία, θα σου εμφανίζει ως προτεινόμενες, αναρτήσεις από άλλες σελίδες που κάνουν το ίδιο.

Κάπως έτσι φτάνω στο διά ταύτα. Σαν παιδί κι εγώ, ακολουθώ κάποιες σελίδες με memes, για να γελάω και να ξεχνάω το πόσο μεγάλο βάρος είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Οπότε το Instagram, θέλοντας να με στηρίξει ψυχολογικά, εκεί που καταλαβαίνει ότι είμαι έτοιμος να πέσω στα βαριά, μου πετάει αναρτήσεις από σελίδες που δεν ακολουθώ με αστείο περιεχόμενο. Και γελάω.

Τελευταία όμως, αντί να γελάω, με έχει πιάσει μια περιέργεια. Ο λόγος είναι ότι σε πάρα πολλές αναρτήσεις βλέπω το caption που ακολουθεί:

«No problem! here’s the fill information about the Mercedes CLR GTR:

The Mercedes CLR GTR is a remarkable racing car celebrated for its outstanding performance and sleek design. Powered by a potent 6.0 V12 engine, it delivers over 600 horsepower🔧

Acceleration from 0 too 100km/h takes approximately 3.7 seconds, with a remarkable top speed surpassing 330km/h».

Είναι η περιγραφή που συνοδεύει την ανάρτηση, είναι εντελώς άσχετη με την ανάρτηση, δεν είναι όμως και αυτές οι περιγραφές που είναι προϊόν εμπορικής συναλλαγής, που μπορεί να σε στέλνουν σε κάποιο άλλο προφίλ για να κάνεις follow, ούτε κάποια χορηγούμενη τοποθέτηση της Mercedes. Ούτε είναι κάποια ή κάποιος gold digger που ψάχνει χορηγό.

Κι επειδή με έτρωγε και, φαντάζομαι, θα τρώει η περιέργεια και αρκετούς από εσάς, μια αναζήτηση στη Google, σε στέλνει στο περιβάλλον του Reddit όπου πλήθος κόσμου εκφράζει τον εκνευρισμό του που το βλέπει αυτό αρκετά και δίνονται διάφορες ερμηνείες.

Μία ερμηνεία είναι ότι όλες αυτές οι σελίδες ανήκουν σε ένα πρόσωπο που έχει αναθέσει σε εταιρείες κάπου στην Ασία να κάνουν τις αναρτήσεις, οπότε είναι αυτόματο το caption από κάποιο bot και πιθανότατα έχει δοθεί εντολή να ποσταριστούν όλα με την ίδια περιγραφή.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι κάποιοι θέλουν να πειράξουν τον αλγόριθμο του Instagram και αφού το έκανε μια σελίδα, το κάνουν και άλλες για να τις θεωρήσει ο αλγόριθμος το ίδιο και να εμφανίζει ως προτεινόμενες και τις άλλες, χωρίς να έχουν πληρώσει για προώθηση του προφίλ.

Κι αφού ασχολήθηκα με ακόμα ένα πολύ σημαντικό και φλέγον ζήτημα, κάνω over and out και σας αφήνω να προβληματιστείτε κι εσείς για τα τερτίπια του Instagram.